Ștrudel cu mere și nuci. Desertul pe care nu-l poți refuza
Pentru atunci când vrei să prepari un desert simplu, dar delicios și de nerefuzat, rețeta de ștrudel cu mere și nuci este chiar ideală.
Deserturile cu mere sunt adorate atât pentru gust și aspect plăcut, cât și pentru simplitatea ingredientelor. Rețetele sunt foarte versatile și se prepară destul de ușor. Poți prepara cu mere plăcinte și tarte, clătite, budinci, dar și checuri și torturi mai complexe. Nu au un sezon al lor pentru că le găsești în piețe pe tot parcursul anului.
Merele sunt fructele cele mai accesibile și nu au un sezon al lor pentru că le găsești în piețe pe tot parcursul anului. Bineînțeles că cele mai gustoase și mai sănătoase sunt cele din livada proprie. Dar în lipsa acestora poți apela cu încredere și la cele din piață. Iar pentru un gust delicios al deserturilor cu mere, poți opta pentru mai multe soiuri de mere. Îți oferim mai jos rețeta ștrudelului cu mere pentru a o prepara și tu și a-i răsfăța pe cei dragi cu un desert pe cât de simplu, pe atât de delicios.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea aluatului care necesită un timp de frământare și un timp de odihnă la rece. În acest interval de timp, pregătești merele și celelalte ingrediente pentru umplutură.
Cum prepari aluat pentru ștrudel cu mere și nuci
Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune în ea apa cu uleiul și oțetul. Amestecă și lasă lichidul să se încălzească doar puțin. Trece făina printr-o sită deasă într-un bol de frământare a aluatului. Adaugă sarea și amestecă-le. Apoi, toarnă câte puțin din amestecul de apă cu ulei și oțet, în timp ce amesteci intens cu o spatulă pentru a forma aluatul. Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi și pe masa de lucru presărată cu făină.
Aluatul va avea o textură ușor moale, dar nelipicioasă. Pune aluatul înapoi în bol, acoperă-l cu o folie și dă-l la frigider pentru o oră.
Între timp pregătește ingredientele pentru umplutură.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de ștrudel cu dovleac și nuci!
Cum prepari umplutura de mere cu nuci pentru ștrudel
Spală merele, curăță-le de coajă și de cotoare și toacă-le în cuburi. Amestecă-le cu zahărul și scorțișoara. Toacă miezul de nucă mai grosier și adaugă-l peste cuburile de mere. Lasă merele deoparte până când scoți aluatul de la frigider.
Nu este necesar să caramelizezi merele. Ele se vor pătrunde perfect în timpul coacerii.
Cum formezi și coci ștrudel cu mere și nuci
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi scoate aluatul pe masa de lucru presărată cu puțină faină. Întinde aluatul într-o foaie cu laturile de aproximativ 35/50 cm. Topește untul, lasă-l să se tempereze și unge cu el foaia de aluat, folosind o pensulă de patiserie. Adaugă grișul peste cuburile de mere cu nuci și omogenizează amestecul. Dacă merele au lăsat mult sirop, scurge-l. Întinde cuburile de mere cu nuci și scorțișoară peste aluat și rulează-l strâns.
Pune ruloul în tava tapetată cu hârtie de copt și dă tava la cuptor pentru 35-40 de minute. Lasă ștrudelul să se răcească în tavă, apoi decorează-l cu zahăr pudră și porționează-l.
Este delicios servit simplu, dar și cu o cupă de înghețată sau glazurat cu sos de vanilie.
O altă rețetă de desert cu mere pe care o poți prepara data viitoare, este rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea.