Tartă cu prune. Desertul care anunță venirea toamnei

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Americană

Nu lăsa să treacă toamna fără să faci această tartă cu prune. Este pur și simplu delicioasă și se face în mai puțin de 20 de minute.

Publicat: 25 august 2022, 07:36 / Actualizat: 25 august 2022, 9:54
Pentru tarta cu prune ai nevoie de fructe proaspete / Shutterstock

Prunele nu sunt întotdeauna apreciate la adevărata lor valoare, deși sunt niște fructe foarte gustoase și cu un profil nutrițional impresionant. Gândește-te doar că au vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, acid folic, caolin, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan. Sunt excelente proaspete, dar le poți transforma și în deserturi savuroase pentru întreaga familie.

Ai aici cele mai populare beneficii ale consumului de prune. Vezi cum contribuie la sănătatea organismului.

Ingrediente

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 190°C. Se pune crusta într-o formă de tartă astfel încât să acopere și laturile. Se înțeapă cu o furculiță și se dă la cuptor până când devine ușor aurie. Apoi se scoate, se presară pesmet peste fundul cojii de patiserie într-un strat uniform. Se aranjează prunele în cercuri concentrice strânse în coajă de aluat, cu pielea în jos, începând cu marginea cratiței și prunele stând ușor în sus.

Se amestecă zahărul și scorțișoara și se presară jumătate din el peste prune. Se dă la cuptor și se coace 45 de minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Odată ce prunele s-au răcit, se presară amestecul rămas de scorțișoară și zahăr peste fructe. Se încălzește dulceața într-o cratiță mică până când devine foarte lichidă. Cu o pensulă se unge tarta cu dulceața.

Citește și

Cum se face aluatul de tartă

Poți face tu aluatul de tartă, dar poți să îl și cumperi. În majoritatea magazinelor lgăsești în zona de refigerate aluat pe care nu trebuie decât să îl coci.

Dacă nu găsești, poți face tu aluatul din 250 g făină, 125 g unt rece, 1 ou de la frigider, un praf de sare, 2-3 linguri de apă rece, 1 lingură de zahăr pudră. Amesteci bine untul cubulețe cu făina, sarea și zahărul până când obții un aluat cu textură nisipoasă. Poți face acest lucru cu ajutorul unui robot de bucătărie și chiar este recomandat. Mâinile se vor încălzi, iar pentru acest tip de aluat este de evitat contactul cu orice sursă de căldură.

Apoi se adaugă oul și se mixează până când se încorporează și el. Din aluat se formează o bilă care se pune într-o folie alimentară și se dă la rece cel puțin o oră. Se scoate când este nevoie.

Sfaturi pentru o delicioasă tartă cu prune

Prunele sunt principalul ingredient al acestei tarte. Alege fructe bine coapte, fără pete sau alte semne pe suprafața cojii. După ce le speli și le scoți sâmburii, le poți lăsa puțin să se scurgă.

Pentru ca fructele să nu se ducă la fundul tăvii, presară pesmet amestecat cu puțin zahăr vanilat sau biscuiți cu vanilie pe care îi sfărâmi în blender înainte. Poți folosi orice fel de biscuiți, dar cei cu vanilie se potrivesc cel mai bine cu aroma prunelor. În plus, sunt și mai dulci și completează bine notele acrișoare ale fructelor.

Cel mai bine este să tai tarta după ce s-a răcit complet și să o mănânci când ajunge la temperatura camerei. Tarta cu prune se servește simplă sau cu o cupă de înghețată de vanilie alături. Se poate păstra la frigider pentru 2-3 zile.

Îți oferim și o rețetă de marmeladă de prune, pe care merită să o încerci.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă