Tartă cu prune și bezea. Rețeta unui desert delicios, cu fructe

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Printre rețetele de deserturi cu prune pe care le vei prepara în sezonul acestora, mai trece pe listă și o rețetă de tartă cu prune și bezea. Este una dintre cele mai delicioase și spectaculoase rețete de desert cu prune.

Maria Udrea
Publicat: 25 august 2023, 06:00

Galerie foto

Tarta se porționează mai bine după ce va sta le rece cel puțin o oră / Profimedia Images

Prunele, cu gustul lor dulce-acrișor și aroma de scorțișoară se combină perfect cu gustul cremei de vanilie. Iar bezea aromată cu lămâie și frumos caramelizată face ca acest desert să devină unul spectaculos și elegant. Rețeta merită preparată și pentru evenimente mai deosebite sau pentru un weekend petrecut cu familia și prietenii.

Citește și

Deserturile cu fructe de sezon sunt cele mai des preparate pentru că au o combinație de gusturi, arome și texturi deosebite. Poți adăuga fructele atât în blaturile de prăjituri, cât și în creme sau ca decor.

Un exemplu de desert cu o combinație interesantă de fructe îl poți descoperi la rețeta de prăjitură Vis de vară, cu multe fructe și cremă de vanilie. Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu o delicioasă tartă cu prune și bezea.

Ingrediente

Mod de preparare

Începi prin a selecta ingredientele necesare rețetei, pe masa de lucru, conform etapelor de preparare. În primul rând se va prepara crusta tartei care necesită un timp mai îndelungat de coacere, dar și de răcire.

Cum prepari aluatul pentru tartă cu prune și bezea

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită, în el. Adaugă sarea și zahărul pudră, creează un loc adânc la mijloc și adaugă acolo untul rece, tăiat în cuburi și oul. Amestecă rapid toate ingredientele din bol, până când obții un aluat ușor sfărâmicios. Nu amesteca în exces, ci doar atât cât să devină aluatul compact.

Împachetează aluatul fraged pentru tartă într-o folie de prospețime și pune-l în frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Înainte de a-l scoate de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul cu ajutorul sucitorului într-o foaie circulară mult mai mare decât diametrul formei de copt. Folosește o formă de tartă de aproximativ 32-34 cm diametrul. Transferă foaia de aluat în forma de tartă și și modeleaz-o uniform în interiorul acesteia. Decupează surplusul de aluat de pe laterale. Cu o furculiță, înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Pune o hârtie de copt în interiorul aluatului de tartă și umple-o cu boabe de fasole, de năut sau de orez. Apoi pune tava în cuptor și coace aluatul  pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. După acest interval de timp, înlătură hârtia de copt cu boabele de fasole.

Mai coace aluatul de tartă pentru aproximativ 7-8 minute, atât cât să se se rumenească frumos și la bază. Apoi lasă-l la răcit, pentru a-l putea umple cu prune și cremă. Pune la copt și decupajele de aluat pentru a le folosi la decor.

Cum pregătești prunele în sos caramel

Spală bine prunele, șterge-le și secționează-le în jumătăți pentru a îndepărta sâmburii.

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune apa cu zahărul în ea. Amestecă constant și fierbe siropul până când devine consistent. Adaugă pudra de scorțișoară și prunele. Fierbe prunele în sirop timp de 4-5 minute. Cu o spumieră transferă-le într-o sită. Mai fierbe siropul fără prune și adaugă în el amidonul amestecat cu puțină apă rece. Amestecă intens până când obții un sos dens. Stinge focul și lasă sosul să se răcească.

Cum prepari crema de vanilie pentru tartă cu prune și bezea

Pune gălbenușurile într-o cratiță, adaugă un praf de sare și zahărul pudră până și amestecă-le până când devin cremoase. Adaugă laptele, apoi făina și omogenizează compoziția, apoi pune-o la fiert. Amestecă continuu pe tot parcursul fierberii, iar când capătă consistența unei budinci, stinge focul. Adaugă imediat semințele de la păstaia de vanilie și untul moale și amestecă până când acesta se topește. Lasă crema de vanilie să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, pentru a nu se forma crustă la suprafața ei.

Când crema este răcită, pregătește bezeaua. Amestecă albușurile presărate cu sare până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul, dar și sucul de lămâie și amestecă energic până când bezeaua devine fermă.

Cum montezi și coci tarta

Pune bezeaua de albușuri într-un dispozitiv de decorat deserturi cu capăt stelat. Așază prunele în interiorul aluatului de tartă și adaugă peste ele sosul răcit. Peste acesta întinde crema de vanilie și niveleaz-o uniform la suprafață. Pe marginea cremei, de jur împrejur, creează aveline din bezeaua de albușuri. Cu ajutorul unui arzător de bucătărie caramelizează ușor aceste aveline.

La interior, decorează delicioasa tartă cu prune și bezea cu decupajele de aluat copt și sfărâmat. Pune tarta în frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o porționa. Este mai delicioasă rece, dar se porționează și mai bine răcită.

Dacă îți plac deserturile cu decor din bezea, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă
Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros