Tartă cu prune și crumble, simplă și gustoasă
Printre cele mai simple prăjituri cu fructe, dar foarte adorate, se numără și tartele. Și pentru că sezonul prunelor este în toi, îți oferim o rețetă de tartă cu prune și crumble, simplă și gustoasă.
Galerie foto
Rețeta de tartă aparține bucătăriei franțuzești, bucătărie recunoscută pentru varietatea de aluaturi. Tartele se prepară dintr-un aluat fraged și o umplutură de fructe, de creme, gem sau dulceață. Se pot prepara și în varianta sărată, recunoscute sub denumirea de quiche. Tarta la origini este simplă, fără a fi acoperită cu un alt aluat. Însă nu este greșit nici dacă mai adăugăm deasupra umpluturii un alt aluat.
Putem adăuga deasupra umpluturii din același aluat de la bază, modelat sub formă de grilaj. Dar putem adăuga și un aluat de crumble, nisipos, ca în cazul rețetei de azi. Vezi aici cum se prepară și rețeta clasică a aluatului fraged pentru tartă. Iar mai jos, îți oferim rețeta tartei cu prune și crumble, detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Ai de pregătit pentru delicioasa tartă, trei elemente, toate simple și ușoare: aluat fraged pentru crusta tartei, umplutura și aluat de crumble. Începe cu pregătirea aluatului fraged, care necesită un timp de odihnă la rece. În acest interval de timp, vei pregăti prunele și aluatul pentru crumble.
Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu mere cuburi și crumble.
Pașii necesari pentru tartă cu prune și crumble
Pentru a pregăti aluatul fraged pentru crusta de tartă, mai întâi amestecă într-un bol făina cu zahărul, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Apoi adaugă untul rece tăiat în cuburi și cele două ouă. Frământă rapid ingredientele cu o furculiță, sau cu vârfurile degetelor, până când obții niște firimituri. Adaugă una sau două linguri de lapte rece, pentru ca aluatul să devină mai compact.
Modelează aluatul în interiorul unei tăvi de 30-32 cm, unsă cu puțin unt și acoperă tava cu folie alimentară. Pune tava cu aluatul în frigider pentru 15-20 de minute.
În acest interval de timp pregătește prunele, dar și aluatul pentru crumble. Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius.
Spală prunele, șterge-le, apoi le secționezi în jumătăți și le îndepărtezi sâmburii. Mai secționează jumătățile de prune încă odată.
Pentru a pregăti aluatul de crumble, amestecă într-un bol făina de grâu cu cea de migdale, sarea și zahărul. Adaugă untul rece tăiat în cuburi și amestecă rapid toate ingredientele, folosind vârfurile degetelor, până când obții niște firimituri.
Scoate tava cu aluatul de la rece și așază prunele deasupra aluatului, cu decupajul în sus. Peste prune presară firimiturile de crumble. Pune tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și coace delicioasa tartă cu prune și crumble pentru 25-30 de minute.
Porționeaz-o după ce se răcorește bine și răsfață-i pe cei dragi cu ea.
Iar pentru data viitoare când vei mai dori să prepari o tartă delicioasă, îți recomandăm rețeta de tartă cu banane și caramel, denumită tartă Banoffee