Tartă cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert plin de savoare și culoare

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă îți place rubarba și vrei să te bucuri de gustul și aroma ei în deserturi delicioase, încearcă o rețetă de tartă cu rubarbă și căpșuni.

Maria Udrea
Publicat: 21 aprilie 2023, 06:00

Galerie foto

Tarta se porționează numai după răcirea completă / Profimedia Images

Rubarba este o plantă comestibilă, originară din Tibet, dar foarte populară și în Europa. Este formată din tulpini lungi de până la 1-2 metri și frunze late de culoare verde și roșie. Acestea sunt toxice, dar tulpinile sunt comestibile. Au un gust dulce-acrișor și o culoare roz spre roșcat. Din acestea se prepară compot, gem sau dulceață, dar și siropuri și cocktailuri delicioase. Se mai folosesc și la prepararea deserturilor sau a sosurilor dulci-acrișoare.

Citește și

În plus, tulpinile de rubarbă aduc numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Descoperă aici un articol despre beneficiile rubarbei și cum se consumă aceasta. Mai jos vei descoperi rețeta completă a celei mai delicioase tarte cu rubarbă și căpșuni.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru prepararea acestei tarte sunt necesare două elemente: aluatul fraged pentru tartă și umplutura de rubarbă și căpșuni. Pregătești mai întâi aluatul, iar în timp ce acesta va sta puțin la rece pregătești umplutura.

Cum prepari aluat pentru tartă cu rubarbă și căpșuni

Trece făina prin sită într-un bol și adaugă sarea peste ea. Amestecă-le apoi adaugă un ou, untul rece, tăiat în cuburi și vanilia. Frământă ingredientele cu vârfurile degetelor  până când le transformi într-un aluat fraged și sfărâmicios. Împachetează aluatul într-o folie alimentară și pune-l la rece pentru aproximativ o oră. După acest interval de timp aluatul va deveni mai ușor de modelat.

Pregătește compoziția pentru umplutură

Clătește bine cu apă rece căpșunile, curăță-le de codițe și de frunze și secționează-le în sferturi sau în bucăți mai mici. Curăță primul strat de coajă  de pe tijele de rubarbă și taie-le în rondele. Amestecă-le cu căpșunile și adaugă zahărul și amidonul peste ele.

Pentru compoziția de la baza tartei amestecă într-un bol untul moale cu zahărul, sarea și grișul. Apoi adaugă un ou plus și un albuș, extractul de vanilie și omogenizează compoziția.

Înainte de a monta tarta în tava de copt pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune hârtie de copt într-o tavă de cuptor. Scoate aluatul de la rece și întinde-l  în tavă într-o foaie circulară cu diametrul de 32-34 cm. Lasă marginile libere cam de 2,5 cm și ungem aluatul cu compoziția de griș. Deasupra acesteia adaugă amestecul de rubarbă și căpșuni. Apoi, adună marginile libere ale aluatului peste această umplutură, formând pliuri din loc în loc.

Unge marginile aluatului cu gălbenuș de ou, presară fulgi de migdale pe deasupra și pune tava în cuptor. Coace delicioasa tartă cu rubarbă și căpșuni pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

Porționeaz-o doar după răcirea completă. Și dacă ți-am stârnit apetitul pentru tarte cu fructe, îți mai oferim o rețetă de tartă cu banane și caramel.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Tartă cu banane și jeleu de căpșuni, decorată cu fulgi de migdale
Tartă cu banane și jeleu de căpșuni, decorată cu fulgi de migdale
Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor
Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat