Tipuri de piper comestibile. Beneficii pentru sănătatea organismului
S-ar putea să fii surprinsă să afli că boabele de piper negru, alb și verde toate provin de la sămânța aceleiași plante. Variația de culoare provine din diferitele etape de dezvoltare și procesare. Boabele de piper provin din planta Piper nigrum, care este originară din India. Află mao multe despre cele 6 tipuri de piper comestibile.
Ingredientul activ din piper este piperina. Doar 20 de părți per milion pot fi detectate de papilele tale gustative. Boabele cresc pe vârfurile plantei, având de la 50 până la 60 de boabe pe fiecare dintre ele.
Tipuri de boabe de piper
Acestea sunt principalele tipuri de boabe de piper care cresc din Piper nigrum, scrie food52.com.
Piperul este un condiment foarte apreciat pentru efectele lui antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene. Sunt puține rețetele în care nu poate fi adăugat, acesta fiind un ingredient care mai nou se adaugă și în deserturi.
Piperul se folosește în medicamente, produse cosmetice și în uleiuri penrtru masaj. Piperul stimulează papilele gustative transmițând stomacului că este necesară creșterea cantității de acid clorhidric, ducând la îmbunătățirea digestiei.
Piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale, ajută la menținerea siluetei și oferă un boost de energie organismului atunci când e consumat.
Boabe de piper negru
Ai putea crede că acestea sunt fructele mature ale plantei, dar nu este așa. Au atins dimensiunea maximă, dar nu sunt încă destul de coapte. Fructul este cules și lăsat să se usuce la soare. Enzimele din fructe fac coaja să se înnegrească în timpul procesului de uscare. Boabele de piper negru au cea mai puternică aromă. Încearcă rețeta de cotlete de porc cu lămâie și condimente și nu vei regreta.
Boabe de piper alb
Acestea sunt boabele de piper ajunse la maturitate. După recoltare, sunt înmuiate și frecate între ele, dezvăluind stratul alb neted de dedesubt. Boabele sunt apoi uscate și albite de soare.
Boabele de piper alb sunt puțin mai blânde decât cele negre. Piperul alb măcinat este folosit în bucătăria asiatică și, de asemenea, în preparatele deschise la culoare, unde nu se dorește ca prezența piperului să fie vizibilă.
Boabe de piper verde
Boabele de piper verde sunt boabe de piper necoapte, culese în același stadiu de coacere ca și boabele de piper negru, dar fără să fie lăsate să se usuce. Ele pot fi murate în oțet sau saramură. De asemenea, le poți găsi liofilizate sau deshidratate, ceea ce le dă o aromă mai puternică.
Gustul lor este mai puțin concentrat decât la boabele de piper negru și sunt considerate cele mai puțin picante dintre toate boabele de piper.
Boabe de piper roșu
Boabele de piper roșu sunt boabe ajunse la maturitate, dar nedecorticată. Sunt cel mai dificil de găsit pentru că sunt și cele mai scumpe. Cu toate acestea, se află pe lista cu tipuri de piper comestibile.
Boabe de piper roz
În ciuda numelui lor, aceste boabe nu au legătură cu boabele de piper negru. Ele provin din planta de trandafir Baies ( Euonymus phellomanus ), care crește în Madagascar, motiv pentru care sunt și destul de scumpe.
Boabele de piper roz sunt picante și ușor dulci, dar nu la fel de aromate ca cele ale piperului negru.
Piperul roz peruan
Nici acest tip de piper nu are legătură cu piperul negru. Ele sunt de fapt sămânța arborelui de ardei peruvian Schinus molle sau Schinus terebinthifolius, care se mai numește și arborele de ardei brazilian, boabe de Crăciun sau Holly Florida.
Boabele de piper roz peruan sunt iuți, cu o aromă dulce de mentol și rășinoase. Pot provoca reacții alergice la unele persoane, în special la copii și la cei cu alergii la nuci. Nici ele nu aveau cum să lipseacă de pe lista cu tipuri de piper comestibile, dar în cantități limitate.