Tiramisu cu dovleac copt și mascarpone. Desert servit la pahar
Dacă te numeri printre cei care adoră deserturile cu dovleac, avem pentru tine o rețetă simplă, dar delicioasă de tiramisu cu dovleac copt și mascarpone, la pahar.
Rețetele de tiramisu sunt foarte versatile și se pot adapta foarte ușor după gusturile fiecăruia. Pornind de la rețeta clasică, din bucătăria italiană, se pot face o mulțime de combinații, respectând ingredientele de bază. Acestea sunt: pișcoturile și siropul de cafea cu lichior, dar și mascarponele, care poate fi combinat cu multe alte ingrediente.
Deserturile tiramisu cuceresc în special prin simplitatea ingredientelor și a preparării. Gustul și aspectul sunt pe măsura așteptărilor. Crema de mascarponele poate fi combinată cu fructe proaspete, fructe din compot sau chiar fructe uscate. Poate fi combinată și cu ciocolată, pentru un contrast de texturi și de culori.
Descoperă și rețeta clasică de tort tiramisu, inspirată din bucătăria italiană. În continuare poți urmări lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tiramisu cu dovleac copt și mascarpone, la pahar.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în coacerea dovleacului, care este și pasul cel mai lung, ca timp de preparare. Pentru a scurta timpul de coacere, taie dovleacul în bucăți mai mici. După coacere, transformă miezul dovleacului fierbinte în piure, adăugând și o linguriță de pudră de scorțișoară. Apoi lasă-l să se răcească și ocupă-te de celelalte ingrediente.
Cum prepari Tiramisu cu dovleac copt și mascarpone
După ce se răcește dovleacul copt, poți prepara crema de mascarpone. Adaugă smântâna rece în bolul mixerului și proceseaz-o până când devine consistentă. Adaugă treptat zahărul, în timp ce amesteci energic pentru a oferi fermitate cremei de frișcă. Apoi adaugă mascarponele și continuă să amesteci până când compoziția devine cremoasă și capătă fermitate.
Împarte crema de mascarpone în două părți egale. În prima parte adaugă piureul de dovleac bine răcit. În a doua parte adaugi o linguriță de lichior Amaretto sau un alt lichior preferat.
Lasă cremele deoparte și fierbe cafeaua la filtru sau la espressor, după propriul gust. Îndulcește-o ușor și las-o să se răcească, apoi adaugă o linguriță din lichiorul Amaretto și amestecă.
Când ai cremele preparate și cafeaua răcită, poți monta desertul în pahare sau în cupe de înghețată.
Însiropează pișcoturile trecându-le prin cafeaua răcită, pentru o fracțiune de secundă. Adaugă câte 1-2 pișcoturi însiropate la baza paharelor, iar peste ele pune câte o lingură din crema de mascarpone cu dovleac. Mai adaugă 1-2 pișcoturi, din nou cremă de dovleac, iar deasupra cremă de mascarpone cu frișcă și lichior. Decorează desertul cu nuci mărunțite și puțină pudră de scorțișoară.
Pune paharele cu tiramisu cu dovleac și mascarpone în frigider și lasă-le cel puțin 30 de minute, înainte de servire.
Desertul este mult mai delicios servit rece.
Dacă mai dorești să prepari și alte deserturi cu dovleac, mai poți încerca și rețeta de cheesecake cu dovleac fără coacere, gata în 30 de minute.