Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață

În Europa fiecare țară are brânzeturi maturate cu tradiție, atât din lapte de vacă, cât și din cel de oaie sau de capră sau un amestec dintre ele. Unele dintre ele au ajuns celebre în întreaga lume datorită gustului lor deosebit.

brânzeturi maturate din Europa pe un fundal negru
Italia și Franța au cele mai cunoscute brânzeturi maturate din Europa / Shutterstock

Brânzeturi maturate din Europa vei găsi în orice supermarket din lume. Cheddar, parmezan, percorino sunt doar câtva dintre specialitățile care au trecut granițele. Se folosesc la paste, la sandviciuri, la salate și la o mulțime de alte preparate.

Iată care sunt cele mai cunoscute 10 brânzeturi maturate din Europa.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Brânzeturi maturate din Europa

Brânzeturile sunt un adevărat deliciu culinar. Acestea nu lipsesc de pe platoul cu aperitive festive. Dacă îți dorești să ai parte de un gust desăvărșit și o masă cu totul aparte, atunci trebuie să încerci brânzeturile maturate din Europa.

Asiago 

Asiago este o brânză semitare pe care o vei găsi cel mai des în două sortimente: proaspătă—Asiago Pressato și maturată—Asiago d’Allevo.

Brânza Asiago pe un blat alb
Brânza Asiago este originară din Europa / Shutterstock

În funcție de perioada de maturare, cea din urmă se ge găsește cu subdenumirea Mezzano (4-6 mluni), Vecchio (peste 10 luni) și Stravecchio ( peste 15 luni).

Se produce în regiunea Asiago încă din anul 1000, iar la începuturi nu era folosit decât lapte de oaie. Astăzi se produce din lapte de vacă și în provinciile Vicenza, Treviso și Padua.

Cheddar

Brânza Cheddar este una dintre cele mai populare sortimente în întreaga lume. Își are originea în satul Cheddar, din comitatul Somerset din Anglia. A fost produsă pentru prima dată în secolul al XII-lea. Este o brânză tare, din lapte de vacă și poate avea culoarea albă până la galben.

Brânza cheddar tăiată cubulețe pe un blat de lemn
Brânza cheddar poate fi de la albă până la aproape portocaliu / Shutterstock

Când este maturată are o textură ușor sfărâmicioasă, iar culoarea devine mai închisă. Se folosește pentru paste, se poate pune pe grătar, este perfectă pentru sandviciuri calde.

Piave 

Brânza Piave poartă numele unui râu ce trece prin provincia Belluno, din regiunea Veneto, din Italia.

Este o brânză tare preparată din lapte de vacă. Se găsește în mai multe variante: Fresco (proaspătă), Mezzano (maturată 60-80 zile), Vecchio (maturată mai mult de 180 zile), Vecchio Selezione Oro (maturată 12 luni) și Vecchio Riserva (maturată 18 luni sau mai mult).

Cea proaspătă are o aromă ușor dulce, însă pe măsură ce se maturează devine mai picantă. Piave Mezzano este perfectă pentru sufleuri, iar sortimentele mai vechi se folosesc pentru risotto și paste.

San Michali

San Michali este o brânză tare care se produce doar din lapte de la vacile crescute în insula Syros din Arhipelagul Cicladelor din Grecia.

De mai bine de 50 de ani se obține prin aceleași metode tradiționale. Vacile sunt hrănite cu plante și ierburi aromatice ceea ce face ca laptele să aibă un gust specific.

San Michali din care este tăiat un cubuleț
San Michali poate fi folosită în omlete și sufleuri / Shutterstock

Brânza este de culoare galbenă, în formă de cilindri, aromată și are o mulțime de găuri neregulate. Se consumă ca atare sau ca ingredient pentru omlete sau sufleuri.

Dubliner

Dubliner este o brânză tare irlandeză produsă din lapte de vacă în regiunea Cork.  Are o textură fermă, cu arome de nuci, cu note ușor dulci.

Brânza Dubliner alături de un pahar de vin și struguri albi
Brânza Dubliner poate avea diverse arome / Shutterstock

O poți găsi în magazine cu mai multe arome. Se potrivește perfect cu un pahar de Cabernet sau cu o halbă de bere.

Beaufort 

Brânza Beaufort poartă denumirea orașului său de origine din regiunea franceză Rhône-Alpes. Se produce încă din Evul Mediu din lapte de vacă din rasa Tarentaise și este lăsată să se matureze aproximativ 4-5 luni.

Brânza Beaufort din care este tăiată o bucățică
Brânza Beaufort are standarde foarte înalte de calitate / Shutterstock

În primele două luni este frecată zilnic cu sare și apoi, pe măsură ce brânza se maturează, este unsă cu un amestec de saramură, zer și bucăți de brânză veche.

Brânza Beauford se găsește în trei sortimente:  Le Beaufort—produsă din noiembrie până în mai, Le Beaufort d’Été—produsă vara și Le Beaufort Chalet d’Alpage—produsă din laptele unei singure cirezi crescută la altitudini de peste 1500 m.

Gruyère 

Gruyère este o brânză tare obținută din lapte de vacă. La exterior este galben-intens în timp ce interiorul este galben pal până aproape de alb ivoriu. Versiunea elvețiană este sărată, cu note de nuci, fără să aibă găuri, în schimb ce Gruyère produsă în Franța este obligatoriu să aibă mici găurele cu dimensiuni de variază.

Brânza Gruyère alături de roșii cherry
Brânza Gruyère din Franța are găuri neregulate / Shutterstock

Brânza Gruyère trebuie maturată cel puțin 120 de zile în pivnițe pentru a căpăta aroma specifică. Se topește frumos, astfel încât este potrivită pentru fondue, dar și pentru sandviciuri calde. Încearcă și rețeta de sandviș hawaian cu șuncă și mozzarella.

Pecorino Siciliano

Pecorino Siciliano este unul dintre cele mai vechi tipuri de brânză produse în Europa. Se produce din lapte de oaie, în Sicila și se distinge prin modelul de împletitură de coș pe care îl are la exterior.

Pecorino Siciliano pusă pe un ștergar verde
Pecorino Siciliano este o brânză preparată de ciobanii sicilieni de mii de ani / Shutterstock

Are o aromă de iarbă, este picantă doar cât trebuie. Totuși, pe măsură ce se învechește și aromele i se intensifică.

În magazine se găsește în mai multe sortimente: Tuma, Primo Sale, Secondo Sale și Stagionato. Toate sunt potrivite atât pentru a fi puse pe un platou de brânzeturi, dar și în paste.

Grana Padano 

Brânza Grana Padano a fost produsă pentru prima dată în secolul al XI-lea de călugării cistercieni de la Abația Santa Maria di Rovegnano Abbey din Chiaravalle Milanese. Este recunoscută ca fiind singura brânză care poate înlocui parmezanul Parmigiano-Reggiano, care este mai cunoscut și mai scump.

Grana Padano tăiată cubulețe pe un tocător
Grana Padano seamănă destul de mult la gust cu parmezanul / Shutterstock

Grana Padano se obșine din lapte de vacă nepasteurizat și se găsește în trei sortimente: Grana Padano (maturată 9-16 luni), Trentin Grana (maturată între 16 și 20 luni) și Grana Grattugiato (maturată peste 20 de luni).

Parmigiano Reggiano 

Parmigiano Reggiano este considerată unul dintre cele mai bune tipuri de brânză din lume. Este obișinut din lapte de vacă semi-degresat, cu o aromă ce merge de la note de nuci la cele picante, în funcție de cât de maturat este parmezanul.

Parmigiano Reggiano pe un fundal alb
Parmigiano Reggiano este cea mai cunoscută brânză din lume / Shutterstock

Este produs încă din Evul Mediu când călugării benedectini și cistercieni au ajuns în valea Po și au început să producă acest tip de brânză care mai târziu a fost denumit Parmezan, după numele orașului Parma.

Astăzi parmezanul este produs doar în regiunile Parma, Reggio Emilia, Modena și Bologna în Emilia-Romagna, dar și în provincia Mantua din Lombardia.

Parmigiano se găsește în mai multe sortimente: Mezzano (maturat 12-15 luni), Parmigiano Reggiano (maturat 12-24 luni sau mai mult) și Parmigiano Reggiano Extra (care este maturat mai mult de 18 luni și trebuie să treacă mai multe teste de calitate).

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide