Tort cu cremă de lămâie și afine, gustos și foarte aromat

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Pentru momente speciale petrecute alături de cei dragi, prepară o rețetă de tort cu cremă de lămâie și afine, gustos și foarte aromat. Combinația dintre lămâie și afine este chiar delicioasă.

Maria Udrea
Publicat: 1 septembrie 2023, 06:00

Galerie foto

După montare, tortul va sta la rece câteva ore pentru a se putea porționa perfect / Profimedia Images

Torturile reprezintă cele mai elegante și rafinate deserturi care se prepară pentru a marca diferite evenimente din viața fiecăruia., dar se pot prepara și pentru un weekend petrecut alături de familie. Rețetele sunt foarte versatile, de la simple la complexe, în funcție de timpul și iscusința celor care le prepară. Poți crea o mulțime de combinații între blaturi de tort și creme interesante.

Citește și

Blaturile de tort sunt ușor de preparat. La baza acestora stă rețeta clasică de pandișpan,. Iar când se dorește un blat mai deosebit se pot adăuga diferite alte ingrediente. Pudra de cacao, ciocolata, semințe de mac, nuci, fructe proaspete sau uscate sunt câteva dintre ingredientele care pot fi adăugate în blaturile de tort. Cât despre creme, acestea se pot prepara în foarte multe moduri, prin fierbere sau la rece.

Descoperă aici o rețetă de tort cu cremă de afine și mascarpone, pentru un weekend în familie. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru deliciosul tort cu cremă de lămâie și afine.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru că blatul reprezintă baza tortului se începe cu prepararea acestuia. În intervalul de timp în care blatul se coace la cuptor, poți prepara și crema de lămâie și pregătești afinele.

Cum prepari blatul pentru tort cu cremă de lămâie și afine

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi poți începe procesul de pregătire, iar primul pas constă în topirea ciocolatei. Creează o baie de aburi și pune un vas deasupra. Adaugă în vas ciocolata ruptă sau răzuită împreună cu untul și laptele. Amestecă continuu până la topirea ingredientelor solide și omogenizarea compoziției. Ridică vasul din cel cu apă și lasă-l deoparte până când compoziția de ciocolată este răcită.

Următorul pas constă în separarea albușurilor de gălbenușuri. Pune deoparte 4 gălbenușuri, necesare preparării cremei de lămâie.

Peste albușuri presară un praf de sare și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă puțin câte puțin zahărul în timp ce amesteci intens. Te oprești din amestecat când vei obține o bezea foarte fermă. Încorporează cele 3 gălbenușuri în compoziția de ciocolată, răcită. Apoi adaugă această compoziție peste bezeaua de albușuri. Folosește o spatulă și amestecă ușor bezeaua cu compoziția de ciocolată. După omogenizare, încorporează în compoziția pentru blat și făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.

Așază hârtie la bază formei de copt, iar lateralele unge-le cu ulei și presară făină. Adaugă compoziția pentru blat umed de tort în forma de copt. Nivelează-i uniform suprafața și pune forma de copt în cuptor. Coace blatul de tort pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă blatul pentru tort cu cremă de lămâie și afine să se răcească mai întâi în forma de copt, apoi îl transferi pe un suport de răcire.

Cum prepari crema de lămâie

Crema se prepară prin fierbere. Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare într-o crăticioară. Adaugă și coaja de lămâie răzuită fin și amestecă intens timp de 2-3 minute pentru a li se intensifica culoarea.

Adaugă zahărul și din nou amestecă energic până când obții o compoziție spumoasă. Amestecă amidonul cu făina și laptele rece și adaugă amestecul în crăticioară. Omogenizează bine compoziția. Restul de lapte îl adăugi fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Așază crăticioara la foc mic spre mediu și fierbe crema de lămâie amestecând continuu până când capătă textura unei budinci. Stinge focul, așază o folie alimentară, la contact cu crema și las-o să se răcească.

După răcire, amestecă crema cu untul moale și sucul de lămâie, folosind mixerul.

Cum montezi deliciosul tort cu cremă de lămâie și afine

Secționează blatul de tort în trei părți egale. așază prima parte de blat pe platou și întinde peste ea 1/3 din cremă. Presară afine și înfige-le în cremă. Așază a doua parte de blat, întinde a doua parte de cremă și din nou presară afine. Apoi așază și ultima parte de blat de tort și preseaz-o ușor.

Îmbracă tortul de jur împrejur și deasupra cu a treia parte de cremă.  Decorează-l cu afine, zmeură, felii de lămâie, după propria imaginație.

Pune tortul la rece pentru câteva ore sau chiar de pe o zi pe alta, pentru a se porționa perfect.

Dacă mai ești în căutare de rețete de tort, poate încerci data viitoare și rețeta de tort cu cafea și jeleu de vișine.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Cremă de lămâie, pentru prăjituri și torturi
Cremă de lămâie, pentru prăjituri și torturi
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
fresh

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros