Totul despre guava, fructul minune din America de Sud

Fără coacere

Guavele sunt fructe tropicale cu coajă verde-gălbuie, care cresc pe copaci. Sunt originare din America Centrală și extrem de populare printre iubitorii de fructe exotice. În zona lor, ele sunt considerate remediu tradițional pentru o serie de afecțiuni ale organismului. Cercetările demonstrează că într-adevăr acestea influențează în mod pozitiv organismul.

Publicat: 24 iulie 2022, 08:19

Galerie foto

Guava este un remediu tradițional în America Centrală și de Sud / Shutterstock

Numele latin pentru arborele de guava comun este Psidium guajava. Fructele au o aromă unică, dulce și aproape universal plăcută. De cele mai multe ori aceasta este asociată cu o combinație între o căpșună și o pară. 

Totul despre guava: cele mai comune soiuri

Dulceața fructelor guava depinde de soiul consumat.

Lemon guava are aromă de lămâie. Este un fruct destul de dulce și mic, dar cu un miros și o aromă foarte puternice. Mai este cunoscut și sub numele de Apple Guava, fiind cea mai comună varietate. Tropical Pink are coaja galbenă și pulpa roz. Este ușor dulce, cu un miros puternic. Tropical White are coaja albicioasă și este galbenă la interior. Pentru că este foarte dulce, este folosită cel mai des pentru deserturi. Galben tropical are coaja alb-crem și pulpa portocalie. Această guava, care este moderat dulce și conține mult mai mult lichid decât alte soiuri. Red Malaysian este dulce cu coajă roșie și pulpă roz. Acest tip este uneori folosit ca decor.

Citește și

Cum să alegi o guava coaptă

Când guava se coace, aceasta trece de la verde închis la o culoare galben-verde mai deschisă. Alege întotdeauna fructele gălbui și asigură-te că nu au pete și nu sunt lovite. 

Poți cumpăra guave tari, verzi pentru ca mai apoi să le lași să se coacă la temperatura camerei. Dacă le pui într-o pungă de hârtie cu o banană sau un măr alături se vor coace mai repede. Guavele pot fi tratate cu ceară comestibilă pentru a le întârzia procesul de coacere, așa că este recomandat să le clătești în cazul în care vrei să le accelerezi coacerea. 

Cum se păstrează

Dacă ai cumpărat o guava care este încă destul de fermă, păstreaz-o la temperatura camerei, însă ferită de lumina soarelui. Se va coace în câteva zile.

Dacă coaja cedează ușor la presiune și miroase puternic și fructat înseamnă că este coaptă. Fie o poți mânca imediat, fie o poți pune la frigider într-o pungă de plastic sau de hârtie bine închisă. Acest lucru o va proteja de alte fructe care pot încuraja coacerea.

Dacă nu vrei să mănânci guava imediat, o poți congela, însă nu este un proces tocmai simplu. Mai întâi trebuie să cureți fructele, apoi să le scufunzi complet într-un amestec de apă plată și sirop de zahăr. Apoi, guava se pune într-un într-un recipient închis ermetic, cu tot cu sirop. Se congelează așa și poate fi consumată în decurs de un an.

Cum să consumi guava

Întreaga guava este comestibilă, așa că spăl-o bine înainte de a o pregăti. Taie fructele ca pe un pepene galben: pe mijloc, apoi în felii. Poate fi consumată în foarte multe feluri, însă cel mai des se mănâncă proaspătă, simplă.

Agua fresca, o băutură pe bază de fructe care include adesea guava, este extrem de populară în țările din America Latină. Aici din guava se fac bomboane, gustări uscate, deserturi și sosuri pentru carne.

Datorită conținutului său ridicat de pectină, guava este potrivită în special pentru prepararea jeleurilor, dulcețurilor și marmeladelor.

Beneficiile pentru sănătate

Oamenii folosesc ceaiul din frunze de guava ca tratament pentru probleme digestive în multe țări, inclusiv în India și China. În alte țări precum Mexic, oamenii au folosit în mod tradițional pulpa fructelor pentru a vindeca rănile.

Informații nutriționale

Guava conține vitamina A și potasiu, potrivit Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA).  

100 de grame (g) de fructe de guava crude conțin:

  • 68 de calorii;
  • 14,32 g carbohidrați;
  • 8,92 g zaharuri;
  • 0,95 g de grăsime;
  • 5,4 g de fibre alimentare;
  • 417 mg de potasiu;
  • 228,3 mg de vitamina C;
  • 624 de unități internaționale de vitamina A.

Mai multe studii de mici dimensiuni efectuate pe cobai au sugerat faptul că anumiți compuși din extractul de frunze de guava pot avea un efect pozitiv asupra sănătății ameliorând crampele menstruale, diareea, gripa, diabetul de tip 2 și cancerul. Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie să efectueze studii suplimentare pe oameni pentru a confirma și a înțelege mai bine aceste descoperiri.

Smoothie de căpșuni și guava

Bucură-te de acest delicios smoothie tropical cu căpșuni și guava, care este vegan și nu are adaos de zaharuri.

Poți adăuga câteva picături de stevia dacă vrei un smoothie mai dulce / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cană căpșuni proaspete tăiate în sferturi;
  • ½ cană guava tocată (fără semințe);
  • ½ cană cuburi de mango congelate;
  • ¾ cană de lapte de nucă de cocos neîndulcit.

Mod de preparare

Toate ingredientele se pun într-un blender și se amestecă până se omogenizează. Amestecul obținut se toarnă în pahar și se servește cu cuburi de gheață.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Dacă ești în căutarea unei alternative la vopseaua din comerț, poți încerca să faci ouă vopsite în vin roșu. Vei obține o culoare puternică, printr-o modalitate nu doar tradițională, dar și...
3
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutarea unor rețete de fripturi delicioase pentru masa de Paște, poate te inspiră și rețeta de iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Combinația de ingrediente este...

Parteneri

Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Presiunea grupului: cum poate influența copilul
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau”
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic