Totul despre guava, fructul minune din America de Sud
Guavele sunt fructe tropicale cu coajă verde-gălbuie, care cresc pe copaci. Sunt originare din America Centrală și extrem de populare printre iubitorii de fructe exotice. În zona lor, ele sunt considerate remediu tradițional pentru o serie de afecțiuni ale organismului. Cercetările demonstrează că într-adevăr acestea influențează în mod pozitiv organismul.
Numele latin pentru arborele de guava comun este Psidium guajava. Fructele au o aromă unică, dulce și aproape universal plăcută. De cele mai multe ori aceasta este asociată cu o combinație între o căpșună și o pară.
Totul despre guava: cele mai comune soiuri
Dulceața fructelor guava depinde de soiul consumat.
Lemon guava are aromă de lămâie. Este un fruct destul de dulce și mic, dar cu un miros și o aromă foarte puternice. Mai este cunoscut și sub numele de Apple Guava, fiind cea mai comună varietate. Tropical Pink are coaja galbenă și pulpa roz. Este ușor dulce, cu un miros puternic. Tropical White are coaja albicioasă și este galbenă la interior. Pentru că este foarte dulce, este folosită cel mai des pentru deserturi. Galben tropical are coaja alb-crem și pulpa portocalie. Această guava, care este moderat dulce și conține mult mai mult lichid decât alte soiuri. Red Malaysian este dulce cu coajă roșie și pulpă roz. Acest tip este uneori folosit ca decor.
Cum să alegi o guava coaptă
Când guava se coace, aceasta trece de la verde închis la o culoare galben-verde mai deschisă. Alege întotdeauna fructele gălbui și asigură-te că nu au pete și nu sunt lovite.
Poți cumpăra guave tari, verzi pentru ca mai apoi să le lași să se coacă la temperatura camerei. Dacă le pui într-o pungă de hârtie cu o banană sau un măr alături se vor coace mai repede. Guavele pot fi tratate cu ceară comestibilă pentru a le întârzia procesul de coacere, așa că este recomandat să le clătești în cazul în care vrei să le accelerezi coacerea.
Cum se păstrează
Dacă ai cumpărat o guava care este încă destul de fermă, păstreaz-o la temperatura camerei, însă ferită de lumina soarelui. Se va coace în câteva zile.
Dacă coaja cedează ușor la presiune și miroase puternic și fructat înseamnă că este coaptă. Fie o poți mânca imediat, fie o poți pune la frigider într-o pungă de plastic sau de hârtie bine închisă. Acest lucru o va proteja de alte fructe care pot încuraja coacerea.
Dacă nu vrei să mănânci guava imediat, o poți congela, însă nu este un proces tocmai simplu. Mai întâi trebuie să cureți fructele, apoi să le scufunzi complet într-un amestec de apă plată și sirop de zahăr. Apoi, guava se pune într-un într-un recipient închis ermetic, cu tot cu sirop. Se congelează așa și poate fi consumată în decurs de un an.
Cum să consumi guava
Întreaga guava este comestibilă, așa că spăl-o bine înainte de a o pregăti. Taie fructele ca pe un pepene galben: pe mijloc, apoi în felii. Poate fi consumată în foarte multe feluri, însă cel mai des se mănâncă proaspătă, simplă.
Agua fresca, o băutură pe bază de fructe care include adesea guava, este extrem de populară în țările din America Latină. Aici din guava se fac bomboane, gustări uscate, deserturi și sosuri pentru carne.
Datorită conținutului său ridicat de pectină, guava este potrivită în special pentru prepararea jeleurilor, dulcețurilor și marmeladelor.
Beneficiile pentru sănătate
Oamenii folosesc ceaiul din frunze de guava ca tratament pentru probleme digestive în multe țări, inclusiv în India și China. În alte țări precum Mexic, oamenii au folosit în mod tradițional pulpa fructelor pentru a vindeca rănile.
Informații nutriționale
Guava conține vitamina A și potasiu, potrivit Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA).
100 de grame (g) de fructe de guava crude conțin:
- 68 de calorii;
- 14,32 g carbohidrați;
- 8,92 g zaharuri;
- 0,95 g de grăsime;
- 5,4 g de fibre alimentare;
- 417 mg de potasiu;
- 228,3 mg de vitamina C;
- 624 de unități internaționale de vitamina A.
Mai multe studii de mici dimensiuni efectuate pe cobai au sugerat faptul că anumiți compuși din extractul de frunze de guava pot avea un efect pozitiv asupra sănătății ameliorând crampele menstruale, diareea, gripa, diabetul de tip 2 și cancerul. Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie să efectueze studii suplimentare pe oameni pentru a confirma și a înțelege mai bine aceste descoperiri.
Smoothie de căpșuni și guava
Bucură-te de acest delicios smoothie tropical cu căpșuni și guava, care este vegan și nu are adaos de zaharuri.
Ingrediente
- 1 cană căpșuni proaspete tăiate în sferturi;
- ½ cană guava tocată (fără semințe);
- ½ cană cuburi de mango congelate;
- ¾ cană de lapte de nucă de cocos neîndulcit.
Mod de preparare
Toate ingredientele se pun într-un blender și se amestecă până se omogenizează. Amestecul obținut se toarnă în pahar și se servește cu cuburi de gheață.