Totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Cum le poți integra în rețete delicioase

Fără coacere

Kumquatul este o citrică de dimensiuni mici originară din Sud-Estul Chinei, dar de-a lungul timpului s-a răspândit și în spațiul mediteranean, în America de Sud, Australia sau Africa de Sud. Spre diferență de alte citrice, kumquatul se poate mânca și cu coajă. Are un gust dulce-amărui și se consumă atât crud, cât și în diverse preparate. Descoperă totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Află cum le poți integra în rețete delicioase.

Cristina Catană
Publicat: 30 mai 2023, 07:00
Kumquat au un gust ușor acrișor /Profimedia Images

Kumquat sunt citrice mici care cresc în climă caldă, în copaci cu înălțime mică. Originali din Asia de Est și aparținând aceleiași familii de fructe ca portocalele, lămâile și limele, kumquat se disting prin dimensiunile lor mici și coaja comestibilă. În funcție de soi, pot apărea încă din noiembrie și până în aprilie, dar maturitatea o ating în decembrie și ianuarie. 

Gustul fructului de kuamquat seamănă cu cel al portocalei, însă coaja este dulce și pulpa un pic amară, cu accente acre. Nivelul de aciditate variază în funcție de maturitatea și varietatea fructelor.

Există două tipuri principale de kumquat. Cea mai populară kumquat în formă ovală—Nagami, și are o aromă mai amară. Soiurile rotunde—Marumi, au fructe mai mari și o aromă mai blândă și mai dulce. 

Fructele de kumquatmpot savurate într-o varietate de moduri: confiate, murate, făcute piure, transformate în marmeladă sau lichior sau,pur și simplu, spălate și consumate întregi.

Citește și

Ce poți să gătești din fructe de kumquat

Cel mai des kumquat se consumă crude, gustare dulce-amăruie. 

Fructul este, de asemenea, feliat sau lăsat întreg și confiat pentru a fi folosit ulteior pentru a da un plus de gust deserturilor sau băuturilor. 

La fel ca și portocalele, și fructele de kumquat pot fi făcute piure sau suc. Nu trebuie curățate de coajă, dar este bine să strecori semințele mici.

Atunci când este supus unui tratament termic, fructul de kumquat își pierde din gustul amar, așa că foarte des este transformat în marmeladă, gem sau sosuri chutney. Sosul de kumquat poate fi folosit pentru a da o notă dulce și acidă cărnii prăjită sau la grătar. Descoperă mai multe și despre fructul paw-paw.

De unde poți cumpăra fructe de kumquat

În România poți cumpăra kumquat din supermarket, din zona fructelor exotice. De la piață ai mai puține șanse să pleci cu ele acasă, dar nu este neapărat imposibil.

Alege fructe de kumquat cu coaja strălucitoare, netedă, pe care le simți pline. Evită să cumperi fructe vânătăi, tăieturi sau pete de orice fel. Pentru că se poate se consuma și coaja ar fi bine să cumperi kumquat organice pentru a evita fructele stropite cu pesticide.

Cum se păstrează kumquat

Este bine să le consumi la scurt timp după ce le-ai cumpărat. Spre deosebire de alte fructe citrice, kumquat nu au o perioadă de valabilitate lungă. Acest lucru se datorează faptului că au cojile mult mai subțiri decât portocalele și lămâile. Descoperă cum se depozitează bananele corect.

Dacă trebuie să păstrezi kumquat timp de câteva zile, ține-le într-o pungă de hârtie la temperatura camerei sau într-o pungă de plastic în sertarul destinat fructelor din frigiderului. Ar putea rezista până la o săptămână.

Marmeladă de kumquat

Marmelada kumquat este delicioasă pentru micul dejun. Poți să încerci și rețeta simpă de marmeladă de gutui.

Marmelada de kumquat este foarte parfumată / Shutterstock

Ingrediente

  • 34 de fructe de kumquat
  • 1 portocală
  • 6-7 căni de apă
  • 4-5 căni de zahăr
  • Zeama de la 2 lămâi

Mod de preparare

Se spală portocala și fructele de kumquat. Fructele de taie în fâșii subțiri, scoțând sâmburii. Se cântărește cantitatea de fructe rezultată împreună cu sucul lor. În felul acesta se poate calcula corect cantitatea de apă necesară.

Se pun fructele într-o oală și se adaugă 2 căni de apă pentru fiecare cană de fructe. Se acoperă și se lasă la temperatura camerei minimum 4 ore sau peste noapte.

Se strerilizează borcanele. Oala cu fructe și apă se pune pe foc și se aduce compoziția la punctul de fierbere pe foc mare.

Se reduce focul și se lasă să fiarbă timp de o oră. Apoi se măsoară cantitatea de compoziție rezultată. Se adaugă ¾ de cană de zahăr pentru fiecare cană de fructe fierte. Se adaugă și sucul de lămâie.

Se pune iar oala pe foc și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă continuu până când se dizolvă zahărul. Se fierbe la foc mare amestecând până când compoziția devine ca un jeleu. Apoi se stinge focul și se adună spuma formată.

Marmelada se pune în borcane. Se lasă cel puțin 1 cm între marmeladă și capac. Se sigilează capacele. Borcanele se fierb în apă pentru 5 minute.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Cele mai noi articole hellotaste
09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat