Totul despre rodie. Cum se curăță ușor și în ce rețete se potrivește

Rodia este un fruct cu origini străvechi care crește în Orientul Mijlociu, Asia, regiunea mediteraneană și sud-vestul SUA. În mitologia greacă, rodia era numită fructul morților și o ducea pe Persefona să petreacă șapte luni pe an în infern. Astăzi, rodia este consumată în multe feluri de la deserturi, la sucuri, înghețate, chiar și drept garnitură pentru carne. Descoperă totul despre rodie. Află cum se curăță ușor și în ce rețete se potrivește cel mai bine.

semințe de rodii și rodii puse pe o masă
Semințele de rodie pot fi consumate în preparate dulci sau sărate / Shutterstock

Rodiile cresc în arbuști,  iar semințele sunt singura lor parte comestibilă. Sezonul lor este în timpul lunilor de iarnă și sunt foarte populare în Iran, India, Turcia, Grecia și Mexic.

Din semințe se extrage suc ce poate fi folosit drept colorant natural. Semințele de rodie pot fi consumate proaspete ca o gustare dulce-acrișoară, sunt folosite drept garnitură, ca ingredient în salate, deserturi sau pot fi uscate. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre rodie

Nu se poate nega bogăția de beneficii pentru sănătate pe care o rodie le are de oferit. Are un nivel ridicat de antioxidanți , vitamine, ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățește memoria.

Este pe bună dreptate etichetat ca un super-aliment și are referințe istorice care datează din Mesopotamia antică cu privire la efectele pozitive asupra sănătății. 

Cum se curăță rodia

Partea cea mai complicată la o rodie este curățatul ei. Poate ai încercat mai multe variante, însă până la urmă sfârșești prin a te murdări pe tine și cea mai mare parte din bucătărie. Pentru a curăța o rodie mai simplu, taie partea superioară a coroanei. 

Scoate o parte din miez, având grijă să nu deranjezi nicio sămânță. Folosește un cuțit ascuțit pentru a cresta doar coaja exterioară subțire, tăind de sus în jos și creând patru segmente. 

Apasă cu grijă în mijloc, unde ai scobit miezul pentru a separa fructele în sferturi. Îndepărtează orice pulpă albă liberă. Scufundă fiecare segment într-un castron cu apă rece și îndoaie coaja exterioară înapoi pentru a scoate semințele libere. Scoate-le cu grijă pe celelalte sub apă. 

Trebuie să știi că sucul de rodie vă va păta nu numai degetele, ci și hainele, motiv pentru care a fost folosit drept colorant natural în multe culturi. 

Este recomandat să porți un șorț când cureți sau gătești rodia. Sucul va păta și recipientele de plastic, așa că ar fi bine să le îmbraci în folie alimentară dacă acest lucru este posibil. Evită să folosești cuțite din aluminiu sau din oțel carbonat sau vase de gătit din aceste materiale, deoarece pot amărî sucul.

Semințele pot fi folosite ca atare sau presate pentru a face suc de rodie. Sucul proaspăt se poate fierbe până când se îngroașă pentru a crea melasă de rodie. Semințele pot fi, de asemenea, congelate sau uscate. Sucul poate fi folosit pentru a-l înlocui pe cel de citrice.

Cum se aleg rodiile

Caută rodii proaspete în supermarketuri sau în aprozare începând cu sfârșitul toamnei până la începutul primăverii. De obicei sunt vândute la bucată, însă există și locuri unde prețul este stabilit la kilogram. 

Selectează fructele mari care se simt grele pentru dimensiunea lor și nu prezintă urme că ar fi fost lovite sau înțepături. 

Cum se păstrează rodiile

Rodia este culesă coaptă și nu continuă să se coacă după aceea. Prin urmare, nu este nevoie să o lați să se coacă acasă înainte de utilizare. 

Rodiile întregi și proaspete se vor păstra pe blatul din bucătărie până la o săptămână sau în frigider până la două săptămâni. Semințele se vor păstra într-un recipient închis ermetic la frigider până la cinci zile sau în congelator până la trei luni. Sucul proaspăt trebuie consumat în decurs de o săptămână.

Cum să gătești cu rodie proaspătă

Rodia este un fruct foarte versatil putând fi folosită în foarte multe tipuri de preparate. Aduce un plus de gust și aromă, textură, dar și culoare.

Salate

Salatele sunt cea mai simplă și ușoară modalitate de a consuma rodie zilnic. Poți adăuga semințele într-o salată simplă din amestec de salate verzi sau varză de Bruxelles dată pe răzătoare.

Poți pune rodie într-o salată cu quinoa sau farro sau într-o salată de fructe alături de portocale, grapefrut și frunze de mentă.

Scones (brioșe englezești) și brioșe clasice

Semințele de rodie adăugate în aluat vor aduce un echilibru perfect între dulce, acrișor și unt. Își păstrează forma în procesul de coacere și pot fi folosite pentru a adăuga și un plus de culoare.

Pot înlocui afinele în orice rețetă. Dacă vrei să ai un desert mai complex, poți chiar să înlocuiești lichidul cerut în rețetă cu suc de rodie.

Băuturi și cocktailuri

Semințele de rodie pot fi adăugate în cocktail atât ca ingredient, cât și ca decor pe marginea paharului. Se potrivesc în băuturi pe bază de gin sau de șampanie.

De asemenea, poți să pui și suc de rodie sau poți face un punch spumant.

Legume coapte

Zaharurile din rodie se vor carameliza atunci când sunt gătite la temperaturi mari, iar dulceața eliberată va transforma o garnitură simplă de legume într-una elegantă și savuroasă.

Se potrivesc cel mai bine cu vinetele, dovleceii sau conopida.

Salată de bulgur și rodie

Aceasta este o variantă a celebrului tabbouleh—salata tradițională din Orientul Mijlociu. Mai conține pe lângă semințe de rodie și andive și fistic pentru o îmbinare savuroasă de arome și texturi.

Salată de bulgur cu rodie
Salata de bulgur și rodie se poate servi ca aperitiv sau drept garnitură / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g bulgur măcinat mediu
  • 1 rodie
  • 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 2 linguri de miere
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 praf de scorțișoară măcinată
  • 60 ml ulei de măsline extravirgin
  • sare de mare fină
  • piper
  • 1 andivă, tăiată pe lungime, fără miez și tocată
  • 2 legături mari de pătrunjel tocat, plus mai mult pentru garnitura
  • mentă tocată, plus mai multă pentru garnitură
  • 1 linguriță de coajă de lămâie rasă fin
  • 3 linguri de fistic tocat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare cu apă clocotită cu sare, se fierbe bulgurul până când se înmoaie, aproximativ 15 minute. Se scurge bine, apoi se întinde pe o tavă de copt să se răcească.

Între timp, se scot semințele rodiei. Într-un castron mic, se amestecă sucul de lămâie, mierea, usturoiul și scorțișoara. Se adaugă o lingură de suc de rodie. Se amestecă bine și apoi se adaugă uleiul de măsline până se emulsionează. Se asezonează cu sare și piper.

Într-un castron mediu, se amestecă bulgurul, andivele, pătrunjelul, menta, coaja de lămâie și semințele de rodie. Se pune dressingul și se amestecă până se acoperă uniform. Se asezonează cu sare și piper. Se transferă salata pe un platou și se acoperă cu fistic. Se ornează cu pătrunjel și mentă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
mai multe alimente puse pe o masă pentru a avea rinichi sănătoși
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!. Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
închide