Totul despre rodie. Cum se curăță ușor și în ce rețete se potrivește
Rodia este un fruct cu origini străvechi care crește în Orientul Mijlociu, Asia, regiunea mediteraneană și sud-vestul SUA. În mitologia greacă, rodia era numită fructul morților și o ducea pe Persefona să petreacă șapte luni pe an în infern. Astăzi, rodia este consumată în multe feluri de la deserturi, la sucuri, înghețate, chiar și drept garnitură pentru carne. Descoperă totul despre rodie. Află cum se curăță ușor și în ce rețete se potrivește cel mai bine.
Rodiile cresc în arbuști, iar semințele sunt singura lor parte comestibilă. Sezonul lor este în timpul lunilor de iarnă și sunt foarte populare în Iran, India, Turcia, Grecia și Mexic.
Din semințe se extrage suc ce poate fi folosit drept colorant natural. Semințele de rodie pot fi consumate proaspete ca o gustare dulce-acrișoară, sunt folosite drept garnitură, ca ingredient în salate, deserturi sau pot fi uscate.
Totul despre rodie
Nu se poate nega bogăția de beneficii pentru sănătate pe care o rodie le are de oferit. Are un nivel ridicat de antioxidanți , vitamine, ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățește memoria.
Este pe bună dreptate etichetat ca un super-aliment și are referințe istorice care datează din Mesopotamia antică cu privire la efectele pozitive asupra sănătății.
Cum se curăță rodia
Partea cea mai complicată la o rodie este curățatul ei. Poate ai încercat mai multe variante, însă până la urmă sfârșești prin a te murdări pe tine și cea mai mare parte din bucătărie. Pentru a curăța o rodie mai simplu, taie partea superioară a coroanei.
Scoate o parte din miez, având grijă să nu deranjezi nicio sămânță. Folosește un cuțit ascuțit pentru a cresta doar coaja exterioară subțire, tăind de sus în jos și creând patru segmente.
Apasă cu grijă în mijloc, unde ai scobit miezul pentru a separa fructele în sferturi. Îndepărtează orice pulpă albă liberă. Scufundă fiecare segment într-un castron cu apă rece și îndoaie coaja exterioară înapoi pentru a scoate semințele libere. Scoate-le cu grijă pe celelalte sub apă.
Trebuie să știi că sucul de rodie vă va păta nu numai degetele, ci și hainele, motiv pentru care a fost folosit drept colorant natural în multe culturi.
Este recomandat să porți un șorț când cureți sau gătești rodia. Sucul va păta și recipientele de plastic, așa că ar fi bine să le îmbraci în folie alimentară dacă acest lucru este posibil. Evită să folosești cuțite din aluminiu sau din oțel carbonat sau vase de gătit din aceste materiale, deoarece pot amărî sucul.
Semințele pot fi folosite ca atare sau presate pentru a face suc de rodie. Sucul proaspăt se poate fierbe până când se îngroașă pentru a crea melasă de rodie. Semințele pot fi, de asemenea, congelate sau uscate. Sucul poate fi folosit pentru a-l înlocui pe cel de citrice.
Cum se aleg rodiile
Caută rodii proaspete în supermarketuri sau în aprozare începând cu sfârșitul toamnei până la începutul primăverii. De obicei sunt vândute la bucată, însă există și locuri unde prețul este stabilit la kilogram.
Selectează fructele mari care se simt grele pentru dimensiunea lor și nu prezintă urme că ar fi fost lovite sau înțepături.
Cum se păstrează rodiile
Rodia este culesă coaptă și nu continuă să se coacă după aceea. Prin urmare, nu este nevoie să o lați să se coacă acasă înainte de utilizare.
Rodiile întregi și proaspete se vor păstra pe blatul din bucătărie până la o săptămână sau în frigider până la două săptămâni. Semințele se vor păstra într-un recipient închis ermetic la frigider până la cinci zile sau în congelator până la trei luni. Sucul proaspăt trebuie consumat în decurs de o săptămână.
Cum să gătești cu rodie proaspătă
Rodia este un fruct foarte versatil putând fi folosită în foarte multe tipuri de preparate. Aduce un plus de gust și aromă, textură, dar și culoare.
Salate
Salatele sunt cea mai simplă și ușoară modalitate de a consuma rodie zilnic. Poți adăuga semințele într-o salată simplă din amestec de salate verzi sau varză de Bruxelles dată pe răzătoare.
Poți pune rodie într-o salată cu quinoa sau farro sau într-o salată de fructe alături de portocale, grapefrut și frunze de mentă.
Scones (brioșe englezești) și brioșe clasice
Semințele de rodie adăugate în aluat vor aduce un echilibru perfect între dulce, acrișor și unt. Își păstrează forma în procesul de coacere și pot fi folosite pentru a adăuga și un plus de culoare.
Pot înlocui afinele în orice rețetă. Dacă vrei să ai un desert mai complex, poți chiar să înlocuiești lichidul cerut în rețetă cu suc de rodie.
Băuturi și cocktailuri
Semințele de rodie pot fi adăugate în cocktail atât ca ingredient, cât și ca decor pe marginea paharului. Se potrivesc în băuturi pe bază de gin sau de șampanie.
De asemenea, poți să pui și suc de rodie sau poți face un punch spumant.
Legume coapte
Zaharurile din rodie se vor carameliza atunci când sunt gătite la temperaturi mari, iar dulceața eliberată va transforma o garnitură simplă de legume într-una elegantă și savuroasă.
Se potrivesc cel mai bine cu vinetele, dovleceii sau conopida.
Salată de bulgur și rodie
Aceasta este o variantă a celebrului tabbouleh—salata tradițională din Orientul Mijlociu. Mai conține pe lângă semințe de rodie și andive și fistic pentru o îmbinare savuroasă de arome și texturi.
Ingrediente
- 400 g bulgur măcinat mediu
- 1 rodie
- 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
- 2 linguri de miere
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 praf de scorțișoară măcinată
- 60 ml ulei de măsline extravirgin
- sare de mare fină
- piper
- 1 andivă, tăiată pe lungime, fără miez și tocată
- 2 legături mari de pătrunjel tocat, plus mai mult pentru garnitura
- mentă tocată, plus mai multă pentru garnitură
- 1 linguriță de coajă de lămâie rasă fin
- 3 linguri de fistic tocat
Mod de preparare
Într-o cratiță mare cu apă clocotită cu sare, se fierbe bulgurul până când se înmoaie, aproximativ 15 minute. Se scurge bine, apoi se întinde pe o tavă de copt să se răcească.
Între timp, se scot semințele rodiei. Într-un castron mic, se amestecă sucul de lămâie, mierea, usturoiul și scorțișoara. Se adaugă o lingură de suc de rodie. Se amestecă bine și apoi se adaugă uleiul de măsline până se emulsionează. Se asezonează cu sare și piper.
Într-un castron mediu, se amestecă bulgurul, andivele, pătrunjelul, menta, coaja de lămâie și semințele de rodie. Se pune dressingul și se amestecă până se acoperă uniform. Se asezonează cu sare și piper. Se transferă salata pe un platou și se acoperă cu fistic. Se ornează cu pătrunjel și mentă.