Totul despre rodie. Cum se curăță ușor și în ce rețete se potrivește

Rodia este un fruct cu origini străvechi care crește în Orientul Mijlociu, Asia, regiunea mediteraneană și sud-vestul SUA. În mitologia greacă, rodia era numită fructul morților și o ducea pe Persefona să petreacă șapte luni pe an în infern. Astăzi, rodia este consumată în multe feluri de la deserturi, la sucuri, înghețate, chiar și drept garnitură pentru carne. Descoperă totul despre rodie. Află cum se curăță ușor și în ce rețete se potrivește cel mai bine.

semințe de rodii și rodii puse pe o masă
Semințele de rodie pot fi consumate în preparate dulci sau sărate / Shutterstock

Rodiile cresc în arbuști,  iar semințele sunt singura lor parte comestibilă. Sezonul lor este în timpul lunilor de iarnă și sunt foarte populare în Iran, India, Turcia, Grecia și Mexic.

Din semințe se extrage suc ce poate fi folosit drept colorant natural. Semințele de rodie pot fi consumate proaspete ca o gustare dulce-acrișoară, sunt folosite drept garnitură, ca ingredient în salate, deserturi sau pot fi uscate. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre rodie

Nu se poate nega bogăția de beneficii pentru sănătate pe care o rodie le are de oferit. Are un nivel ridicat de antioxidanți , vitamine, ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățește memoria.

Este pe bună dreptate etichetat ca un super-aliment și are referințe istorice care datează din Mesopotamia antică cu privire la efectele pozitive asupra sănătății. 

Cum se curăță rodia

Partea cea mai complicată la o rodie este curățatul ei. Poate ai încercat mai multe variante, însă până la urmă sfârșești prin a te murdări pe tine și cea mai mare parte din bucătărie. Pentru a curăța o rodie mai simplu, taie partea superioară a coroanei. 

Scoate o parte din miez, având grijă să nu deranjezi nicio sămânță. Folosește un cuțit ascuțit pentru a cresta doar coaja exterioară subțire, tăind de sus în jos și creând patru segmente. 

Apasă cu grijă în mijloc, unde ai scobit miezul pentru a separa fructele în sferturi. Îndepărtează orice pulpă albă liberă. Scufundă fiecare segment într-un castron cu apă rece și îndoaie coaja exterioară înapoi pentru a scoate semințele libere. Scoate-le cu grijă pe celelalte sub apă. 

Trebuie să știi că sucul de rodie vă va păta nu numai degetele, ci și hainele, motiv pentru care a fost folosit drept colorant natural în multe culturi. 

Este recomandat să porți un șorț când cureți sau gătești rodia. Sucul va păta și recipientele de plastic, așa că ar fi bine să le îmbraci în folie alimentară dacă acest lucru este posibil. Evită să folosești cuțite din aluminiu sau din oțel carbonat sau vase de gătit din aceste materiale, deoarece pot amărî sucul.

Semințele pot fi folosite ca atare sau presate pentru a face suc de rodie. Sucul proaspăt se poate fierbe până când se îngroașă pentru a crea melasă de rodie. Semințele pot fi, de asemenea, congelate sau uscate. Sucul poate fi folosit pentru a-l înlocui pe cel de citrice.

Cum se aleg rodiile

Caută rodii proaspete în supermarketuri sau în aprozare începând cu sfârșitul toamnei până la începutul primăverii. De obicei sunt vândute la bucată, însă există și locuri unde prețul este stabilit la kilogram. 

Selectează fructele mari care se simt grele pentru dimensiunea lor și nu prezintă urme că ar fi fost lovite sau înțepături. 

Cum se păstrează rodiile

Rodia este culesă coaptă și nu continuă să se coacă după aceea. Prin urmare, nu este nevoie să o lați să se coacă acasă înainte de utilizare. 

Rodiile întregi și proaspete se vor păstra pe blatul din bucătărie până la o săptămână sau în frigider până la două săptămâni. Semințele se vor păstra într-un recipient închis ermetic la frigider până la cinci zile sau în congelator până la trei luni. Sucul proaspăt trebuie consumat în decurs de o săptămână.

Cum să gătești cu rodie proaspătă

Rodia este un fruct foarte versatil putând fi folosită în foarte multe tipuri de preparate. Aduce un plus de gust și aromă, textură, dar și culoare.

Salate

Salatele sunt cea mai simplă și ușoară modalitate de a consuma rodie zilnic. Poți adăuga semințele într-o salată simplă din amestec de salate verzi sau varză de Bruxelles dată pe răzătoare.

Poți pune rodie într-o salată cu quinoa sau farro sau într-o salată de fructe alături de portocale, grapefrut și frunze de mentă.

Scones (brioșe englezești) și brioșe clasice

Semințele de rodie adăugate în aluat vor aduce un echilibru perfect între dulce, acrișor și unt. Își păstrează forma în procesul de coacere și pot fi folosite pentru a adăuga și un plus de culoare.

Pot înlocui afinele în orice rețetă. Dacă vrei să ai un desert mai complex, poți chiar să înlocuiești lichidul cerut în rețetă cu suc de rodie.

Băuturi și cocktailuri

Semințele de rodie pot fi adăugate în cocktail atât ca ingredient, cât și ca decor pe marginea paharului. Se potrivesc în băuturi pe bază de gin sau de șampanie.

De asemenea, poți să pui și suc de rodie sau poți face un punch spumant.

Legume coapte

Zaharurile din rodie se vor carameliza atunci când sunt gătite la temperaturi mari, iar dulceața eliberată va transforma o garnitură simplă de legume într-una elegantă și savuroasă.

Se potrivesc cel mai bine cu vinetele, dovleceii sau conopida.

Salată de bulgur și rodie

Aceasta este o variantă a celebrului tabbouleh—salata tradițională din Orientul Mijlociu. Mai conține pe lângă semințe de rodie și andive și fistic pentru o îmbinare savuroasă de arome și texturi.

Salată de bulgur cu rodie
Salata de bulgur și rodie se poate servi ca aperitiv sau drept garnitură / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g bulgur măcinat mediu
  • 1 rodie
  • 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 2 linguri de miere
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 praf de scorțișoară măcinată
  • 60 ml ulei de măsline extravirgin
  • sare de mare fină
  • piper
  • 1 andivă, tăiată pe lungime, fără miez și tocată
  • 2 legături mari de pătrunjel tocat, plus mai mult pentru garnitura
  • mentă tocată, plus mai multă pentru garnitură
  • 1 linguriță de coajă de lămâie rasă fin
  • 3 linguri de fistic tocat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare cu apă clocotită cu sare, se fierbe bulgurul până când se înmoaie, aproximativ 15 minute. Se scurge bine, apoi se întinde pe o tavă de copt să se răcească.

Între timp, se scot semințele rodiei. Într-un castron mic, se amestecă sucul de lămâie, mierea, usturoiul și scorțișoara. Se adaugă o lingură de suc de rodie. Se amestecă bine și apoi se adaugă uleiul de măsline până se emulsionează. Se asezonează cu sare și piper.

Într-un castron mediu, se amestecă bulgurul, andivele, pătrunjelul, menta, coaja de lămâie și semințele de rodie. Se pune dressingul și se amestecă până se acoperă uniform. Se asezonează cu sare și piper. Se transferă salata pe un platou și se acoperă cu fistic. Se ornează cu pătrunjel și mentă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide