Totul despre rodie. Cum se curăță ușor și în ce rețete se potrivește

Rodia este un fruct cu origini străvechi care crește în Orientul Mijlociu, Asia, regiunea mediteraneană și sud-vestul SUA. În mitologia greacă, rodia era numită fructul morților și o ducea pe Persefona să petreacă șapte luni pe an în infern. Astăzi, rodia este consumată în multe feluri de la deserturi, la sucuri, înghețate, chiar și drept garnitură pentru carne. Descoperă totul despre rodie. Află cum se curăță ușor și în ce rețete se potrivește cel mai bine.

semințe de rodii și rodii puse pe o masă
Semințele de rodie pot fi consumate în preparate dulci sau sărate / Shutterstock

Rodiile cresc în arbuști,  iar semințele sunt singura lor parte comestibilă. Sezonul lor este în timpul lunilor de iarnă și sunt foarte populare în Iran, India, Turcia, Grecia și Mexic.

Din semințe se extrage suc ce poate fi folosit drept colorant natural. Semințele de rodie pot fi consumate proaspete ca o gustare dulce-acrișoară, sunt folosite drept garnitură, ca ingredient în salate, deserturi sau pot fi uscate. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre rodie

Nu se poate nega bogăția de beneficii pentru sănătate pe care o rodie le are de oferit. Are un nivel ridicat de antioxidanți , vitamine, ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățește memoria.

Este pe bună dreptate etichetat ca un super-aliment și are referințe istorice care datează din Mesopotamia antică cu privire la efectele pozitive asupra sănătății. 

Cum se curăță rodia

Partea cea mai complicată la o rodie este curățatul ei. Poate ai încercat mai multe variante, însă până la urmă sfârșești prin a te murdări pe tine și cea mai mare parte din bucătărie. Pentru a curăța o rodie mai simplu, taie partea superioară a coroanei. 

Scoate o parte din miez, având grijă să nu deranjezi nicio sămânță. Folosește un cuțit ascuțit pentru a cresta doar coaja exterioară subțire, tăind de sus în jos și creând patru segmente. 

Apasă cu grijă în mijloc, unde ai scobit miezul pentru a separa fructele în sferturi. Îndepărtează orice pulpă albă liberă. Scufundă fiecare segment într-un castron cu apă rece și îndoaie coaja exterioară înapoi pentru a scoate semințele libere. Scoate-le cu grijă pe celelalte sub apă. 

Trebuie să știi că sucul de rodie vă va păta nu numai degetele, ci și hainele, motiv pentru care a fost folosit drept colorant natural în multe culturi. 

Este recomandat să porți un șorț când cureți sau gătești rodia. Sucul va păta și recipientele de plastic, așa că ar fi bine să le îmbraci în folie alimentară dacă acest lucru este posibil. Evită să folosești cuțite din aluminiu sau din oțel carbonat sau vase de gătit din aceste materiale, deoarece pot amărî sucul.

Semințele pot fi folosite ca atare sau presate pentru a face suc de rodie. Sucul proaspăt se poate fierbe până când se îngroașă pentru a crea melasă de rodie. Semințele pot fi, de asemenea, congelate sau uscate. Sucul poate fi folosit pentru a-l înlocui pe cel de citrice.

Cum se aleg rodiile

Caută rodii proaspete în supermarketuri sau în aprozare începând cu sfârșitul toamnei până la începutul primăverii. De obicei sunt vândute la bucată, însă există și locuri unde prețul este stabilit la kilogram. 

Selectează fructele mari care se simt grele pentru dimensiunea lor și nu prezintă urme că ar fi fost lovite sau înțepături. 

Cum se păstrează rodiile

Rodia este culesă coaptă și nu continuă să se coacă după aceea. Prin urmare, nu este nevoie să o lați să se coacă acasă înainte de utilizare. 

Rodiile întregi și proaspete se vor păstra pe blatul din bucătărie până la o săptămână sau în frigider până la două săptămâni. Semințele se vor păstra într-un recipient închis ermetic la frigider până la cinci zile sau în congelator până la trei luni. Sucul proaspăt trebuie consumat în decurs de o săptămână.

Cum să gătești cu rodie proaspătă

Rodia este un fruct foarte versatil putând fi folosită în foarte multe tipuri de preparate. Aduce un plus de gust și aromă, textură, dar și culoare.

Salate

Salatele sunt cea mai simplă și ușoară modalitate de a consuma rodie zilnic. Poți adăuga semințele într-o salată simplă din amestec de salate verzi sau varză de Bruxelles dată pe răzătoare.

Poți pune rodie într-o salată cu quinoa sau farro sau într-o salată de fructe alături de portocale, grapefrut și frunze de mentă.

Scones (brioșe englezești) și brioșe clasice

Semințele de rodie adăugate în aluat vor aduce un echilibru perfect între dulce, acrișor și unt. Își păstrează forma în procesul de coacere și pot fi folosite pentru a adăuga și un plus de culoare.

Pot înlocui afinele în orice rețetă. Dacă vrei să ai un desert mai complex, poți chiar să înlocuiești lichidul cerut în rețetă cu suc de rodie.

Băuturi și cocktailuri

Semințele de rodie pot fi adăugate în cocktail atât ca ingredient, cât și ca decor pe marginea paharului. Se potrivesc în băuturi pe bază de gin sau de șampanie.

De asemenea, poți să pui și suc de rodie sau poți face un punch spumant.

Legume coapte

Zaharurile din rodie se vor carameliza atunci când sunt gătite la temperaturi mari, iar dulceața eliberată va transforma o garnitură simplă de legume într-una elegantă și savuroasă.

Se potrivesc cel mai bine cu vinetele, dovleceii sau conopida.

Salată de bulgur și rodie

Aceasta este o variantă a celebrului tabbouleh—salata tradițională din Orientul Mijlociu. Mai conține pe lângă semințe de rodie și andive și fistic pentru o îmbinare savuroasă de arome și texturi.

Salată de bulgur cu rodie
Salata de bulgur și rodie se poate servi ca aperitiv sau drept garnitură / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g bulgur măcinat mediu
  • 1 rodie
  • 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 2 linguri de miere
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 praf de scorțișoară măcinată
  • 60 ml ulei de măsline extravirgin
  • sare de mare fină
  • piper
  • 1 andivă, tăiată pe lungime, fără miez și tocată
  • 2 legături mari de pătrunjel tocat, plus mai mult pentru garnitura
  • mentă tocată, plus mai multă pentru garnitură
  • 1 linguriță de coajă de lămâie rasă fin
  • 3 linguri de fistic tocat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare cu apă clocotită cu sare, se fierbe bulgurul până când se înmoaie, aproximativ 15 minute. Se scurge bine, apoi se întinde pe o tavă de copt să se răcească.

Între timp, se scot semințele rodiei. Într-un castron mic, se amestecă sucul de lămâie, mierea, usturoiul și scorțișoara. Se adaugă o lingură de suc de rodie. Se amestecă bine și apoi se adaugă uleiul de măsline până se emulsionează. Se asezonează cu sare și piper.

Într-un castron mediu, se amestecă bulgurul, andivele, pătrunjelul, menta, coaja de lămâie și semințele de rodie. Se pune dressingul și se amestecă până se acoperă uniform. Se asezonează cu sare și piper. Se transferă salata pe un platou și se acoperă cu fistic. Se ornează cu pătrunjel și mentă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul întunecat al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide