Vafe cu dovleac copt și nuci. Rețetă delicioasă de toamnă
Dacă ai un aparat de vafe, pune-l la treabă și prepară cu el diferite rețete de gustări sau deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de vafe cu dovleac copt și nuci, simplă și ușor de preparat.
Pentru că suntem în plin sezon al dovlecilor, darurile colorate și aromate al toamnei, nu ezita să-i incluzi cât mai des în alimentația ta. Cea mai simplă rețetă cu dovleac este rețeta de dovleac copt. Este preferata tuturor, atât pentru gust cât și pentru simplitatea preparării. După ce îți satisfaci pofta cu 1-2 felii de dovleac copt, pe cel care rămâne poți să-l incluzi, cu succes și în alte rețete de preparate.
Dovleacul copt poate fi transformat cu ușurință în creme pentru prăjituri și torturi. Poate fi transformat în supe-creme, dar poate fi inclus și în aluaturi. Poți prepara pâine cu dovleac în aluat, cozonac, cornuri sau biscuiți și fursecuri.
Una dintre rețetele cu dovleac în aluat pe care ți-o recomandăm s-o testezi, este cea de melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați cu cremă de brânză. Până atunci încearcă rețeta de vafe cu dovleac copt și nuci, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în coacerea dovleacului, etapă ce necesită un timp mai îndelungat. Secționează dovleacul în felii, așază feliile în tavă, presară puțină scorțișoară peste ele și pune-le la cuptor pentru 50-60 de minute, la 200 de grade Celsius.
Descoperă și cum poți prepara rețeta de dovleac caramelizat la cuptor.
Cum prepari vafe cu dovleac copt și nuci
După ce ai copt dovleacul, lasă-l să se răcească puțin, apoi cântărește 500 gr din miezul lui și transformăl în piure, amestecat cu untul.
Pentru a prepara aluatul, sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu un praf de sare și cu 50 gr de zahăr. Amestecă-le cu telul sau cu mixerul până când devin spumoase. Adaugă pe rând: dovleacul copt, iaurtul sau kefirul amestecat cu bicarbonatul și făina amestecată cu praful de copt și nucile măcinate. Bicarbonatul este opțional, dar va ajuta la frăgezirea rapidă a vafelor.
Omogenizează bine aluatul și lasă-l la crescut timp de 15 minute. Vei obține un aluat cu o consistență groasă și necursivă.
După ce aluatul a crescut, poți conectra aparatul electric la sursa de tensiune, pentru a coace vafele.
Când ledul de avertizare pentru încălzirea aparatului se aprinde, ia câte un polonic de aluat și pune în fiecare tăviță inferioară a formei de vafe. Închide capacul formei de copt și coace vafele pentru 5-6 minute. Poți verifica coacerea lor ridicând capacul. Dacă le preferi mai crocante, prelungești coacerea lor cu 1-2 minute. Dacă le preferi moi și pufoase, sunt suficiente cele 5-6 minute de coacere.
Îi poți răsfăța pe cei dragi cu aceste vafe cu dovleac copt și nuci la micul dejun sau când stați la povești. Sunt delicioase atât calde cât și reci, simple, decorate cu zahăr sau glazurate cu ciocolată.
Dacă mai dorețti și alte rețete cu dovleac îți recomandăm să încerci și rețeta de tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată.