Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Dacă adori ciorbele bogate în legume, nu ezita să prepari pentru iarnă și câteva borcane cu zarzavat pentru ciorbe. Te vor răsfăța aromele și culorile acestora și în preparatele din sezonul rece.

Maria Udrea
Publicat: 11 august 2022, 06:44 / Actualizat: 20 septembrie 2022, 18:38

Galerie foto

Borcanele cu zarzavat pentru ciorbe se fierb într-un vas cu apă pentru 50-60 de minute / Rețetefeldefel.ro

De cum începe vara și până toamna târziu, tarabele piețelor te atrag cu o multitudine de legume colorate și pline de vitamine. Te bucuri de prospețimea acestora ce-ți oferă o doză de sănătate atunci când le incluzi în rețetele culinare.

Însă te poți bucura de ele și conservate, iar în acest scop îți oferim mai jos o rețetă de conservă care nu ar trebui să-ți lipsească din cămară.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea legumelor dar și a borcanelor în care le vei conserva. Borcanele necesită spălare, scurgere și sterilizare.

Îți oferim în acest scop un articol complet despre metodele de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.

Pași necesari în pregătirea zarzavatului pentru conservare

Curăță toate rădăcinoasele, apoi clătește-le cu apă rece și lasă-le la scurs. După scurgere, le dai pe răzătoarea mare sau le toci în cuburi mici, după cum le preferi în ciorbe. Spală și ardeii, curăță-i și toacă-i în cuburi.

Așază o oală cu apă pe flacăra aragazului. Când apa începe să fiarbă, adaugă o linguriță de sare în ea. Amestecă cu o spatulă până când sarea se dizolvă. Lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere și scufundă roșiile în ea. Lași roșiile să se opărească în apa fierbinte pentru un minut. Apoi le transferi în alt vas cu apă rece, pentru a stopa procesul termic. Acum poți decoji cu ușurință roșiile, apoi le toci în cuburi mici, îndepărtând cotoarele și părțile mai verzi.

Spală, scurge și toacă frunzele de țelină mărunt, împreună cu lujerii. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți da start conservării lor.

Pași necesari pentru a prepara zarzavat pentru ciorbe

Pune într-un bol încăpător toate legumele tocate. Adaugă sarea și verdeața tocată și amestecă-le bine. Lasă amestecul de zarzavat la odihnit pentru 10-15 minute, timp în care legumele își vor lăsa sucul în vas.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării în GALERIA FOTO!

Sucul format de la amestecul de legume se scurge și se pune în sticle la frigider / Rețetefeldefel.ro

Scurge bine sucul în alt vas, apoi îndeasă zarzavatul în borcanele sterilizate. Adaugă și și din sucul scurs până la umplerea borcanelor. Închide bine borcanele cu capacele aferente.

Pune sucul rămas de la zarzavat în sticle  cu capace și pune sticlele la frigider. Poți folosi acest suc ulterior, la diferite rețete de ciorbă sau supă.

Așază un ștergar de bucătărie curat într-o cratiță cu diametrul mare . Pune borcanele în cratiță și toarnă apă până la gâtul acestora. Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru 50-60 de minute, de la primul clocot al apei.

După stingerea focului, lasă borcanele în apă până când se vor răci complet. Le etichetezi frumos și le transferi pe raftul din cămară.

Mai târziu, nu vei mai fi nevoită să cureți și să toci legume pentru ciorbe. Desfaci un borcan și adaugi conținutul lui în oala cu ciorba respectivă.

Și dacă ai dat start preparării conservelor pentru iarnă îți mai oferim o rețetă de castraveți murați pentru iarnă.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat