10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase

Fără coacere

Când vrei să ai o alimentație sănătoasă cauți înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Partea bună este că ai foarte multe variante, bune atât pentru copt, cât și pentru gătit fără deserturile reci.

Cristina Catană
Publicat: 3 ianuarie 2025, 05:20
Când înlocuiești zahăr ține cont de textura și gustul substitutului/ Shutterstock

Orice desert ai vrea să pregătești ai posibilitatea de a-l face mai dietetic înlocuind zahărul cu alternative mai sănătoase sau chiar fără calorii.

Trebuie doar să ții cont de gradul său de îndulcire și de textură pentru a putea ajusta corect cantitățile.

Citește și

10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri

Înlocuirea zahărului în prăjituri poate fi necesară din diverse motive, cum ar fi preferințele dietetice, restricțiile medicale sau dorința de a folosi ingrediente naturale. Iată câțiva înlocuitori pentru zahăr în prăjituri și cum pot fi folosiți.

Miere

Mierea este varianta clasică de substitut al zahărului. Folosește ¾ cană de miere pentru fiecare cană de zahăr. Ține cont de faptul că este mai dulce decât zahărul, așa că este nevoie de mai puțină. De asemenea, deoarece mierea este lichidă, va trebui să reduci cantitatea totală de lichid din rețetă cu ¼ cană pentru fiecare cană de miere folosită.

Sirop de arțar

Siropul de arțar are același grad de îndulcire ca mierea și o textură apropiată așa că substituția se va face la fel. În acest caz, ține cont că are un gust distinctiv care poate influența aroma finală a prăjiturii.

Piure de banane

Dacă vrei un înlocuitor foarte natural piureul de banane foarte bine coapte este o alegere perfectă. Folosește ½ cană de piure de banane pentru fiecare cană de zahăr. Pentru că adaugă umiditate și aromă textura și gustul prăjiturii pot fi schimbate. Poate fi necesar să ajustezi cantitatea de lichid și de făină din rețetă.

Sirop de agave

Siropul de agave este mai dulce decât zahărul și are un indice glicemic mai scăzut. Folosește ⅔ cană de sirop de agave pentru fiecare cană de zahăr. Va trebui să reduci cantitatea de lichid din rețetă cu ¼ cană.

Sosul de mere

Tot în categoria substitutelor naturale intră și sosul de mere. Vei avea nevoie de o casă de sos de mere pentru a înlocui o cană de zahăr. Ca și în cazul piureului de banane, va adăuga umiditate, deci poate fi necesar să reduci alte lichide din rețetă. Este o alternativă bună pentru prăjituri și checuri.

Pasta de curmale

Pasta de curmale va aduce o dulceață naturală rețetelor de prăjituri și biscuiți. Vei face substituția 1:1.

Stevia

Stevia este un îndulcitor natural cu zero calorii. Cantitatea de stevia necesară variază în funcție de formă—lichidă sau pudră și brand. Din acest motiv este mai bine să urmezi indicațiile de pe ambalaj pentru echivalentele de zahăr. Stevia nu adaugă volum, deci poate fi necesar să ajustezi rețeta pentru a compensa lipsa de structură pe care o oferă zahărul.

Eritriol

Eritritolul se folosește în aceeași proporție ca zahărul (1:1). Înainte de a te decide să îl folosești ia în considerare că nu caramelizează la fel de bine și poate da un gust ușor de mentol. Este un înlocuitor popular în rețetele keto.

Xilitol

Xilitolul este un alt înlocuitor popular pentru zahăr care se substituie în raport de 1:1. Are un efect răcoritor și poate cauza probleme digestive atunci când este consumat în cantități mari, mai ales la persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv. Este toxic pentru animale de companie.

Fructoza

Fructoza este mai dulce decât zahărul, așa încât folosește-o într-o cantitate mai mică. Cel mai bine ar fi să utilizezi ⅔ cană de fructoză pentru fiecare cană de zahăr. Poate adăuga o textură diferită prăjiturilor.

Care este cel mai bun înlocuitor al zahărului

Cel mai bun înlocuitor al zahărului depinde de contextul specific al utilizării, de preferințele dietetice și de nevoile individuale. Înainte să faci alegerea trebuie să te gândești ce urmează să gătești. Alege un înlocuitor care să se potrivească cu gustul și textura dorită a produsului final.

Mierea, siropul de arțar și cel de agave, piureul de banane și sosul de mere vor adăuga umiditate, astfel încât va trebui să ajustezi cantitatea de lichid din rețetă.

Dacă vrei ca îndulcitorul să nu schimbe gustul preparatului final nu folosi sirop de arțar sau piure de banane.

În principiu pentru produsele de patiserie sunt potriviți toți înlocuitorii menționați mai sus. În mod particular, există câteva recomandări pentru unii dintre ei.

Mierea este potrivită pentru ceaiuri, produse de patiserie umede, marinade. Siropul de arțar poate înlocui cu succes zahărul în rețete de clătite, vafe, sosuri, iar cel de agave și în băuturi.

Este important să testezi rețeta cu înlocuitorul ales pentru a ajusta proporțiile și a obține cele mai bune rezultate.

Îndulcitori naturali pentru prăjituri

Există mulți îndulcitori naturali care pot fi folosiți în locul zahărului pentru a prepara prăjituri delicioase și sănătoase. Cele mai bune variante sunt mierea, siropul de arțar, siropul de agave, stevia, piureul de banane, pasta de curmale și sosul de mere.

Ține cont de faptul că fiecare îndulcitor are propria sa aromă și textură, care poate influența gustul și structura finală a prăjiturii. Încearcă rețeta cu cantități mici pentru a ajusta proporțiile și a vedea cum se comportă îndulcitorul ales.

Prin înlocuirea zahărului cu acești îndulcitori naturali, poți crea prăjituri delicioase și mai sănătoase, potrivite pentru diferite nevoi dietetice și preferințe.

Citește și
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
7 greșeli pe care le faci în bucătărie care te pot îmbolnăvi
7 greșeli pe care le faci în bucătărie care te pot îmbolnăvi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
6 ianuarie, 06:36
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
6 ianuarie, 05:20
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
6 ianuarie, 05:19
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
5 ianuarie, 11:40
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
5 ianuarie, 06:02
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
5 ianuarie, 05:11
Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine
4 ianuarie, 05:54
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească
4 ianuarie, 05:46
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Salată de sfeclă roșie cu hrean. Rețetă pentru porția de sănătate
Salată de sfeclă roșie cu hrean. Rețetă pentru porția de sănătate
Reacţia unui turist străin ajuns în România, după ce a văzut cum e vremea în ianuarie. "Suntem surprinşi"
Reacţia unui turist străin ajuns în România, după ce a văzut cum e vremea în ianuarie. "Suntem surprinşi"
„Trădare şi spectacol macabru!” Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: „Nunta lui Iuda”
„Trădare şi spectacol macabru!” Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: „Nunta lui Iuda”
Doliu în familia unei foste concurente de la Mireasa! Tânăra și-a pierdut tatăl
Doliu în familia unei foste concurente de la Mireasa! Tânăra și-a pierdut tatăl
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
Serialele turcești care vor cuceri telespectatorii în 2025 la Happy Channel
De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. Experții au dezvăluit motivul real
De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. Experții au dezvăluit motivul real
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
De ce este important să-i lași pe copii să facă greșeli și cum să faci să învețe din ele
De ce este important să-i lași pe copii să facă greșeli și cum să faci să învețe din ele
Bianca Censori s-a fotografiat într-un body transparent, alături de soțul ei, Kanye West
Bianca Censori s-a fotografiat într-un body transparent, alături de soțul ei, Kanye West
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
Vitamina K2 poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare în timpul somnului. Ce rol are consumul acestui nutrient
fresh

Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive

Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive

Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine

Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar

Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice

Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican

Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican