10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Mangostanul este un fruct exotic cu un gust dulce-agrișor, pe care îl găsești în supermarketuri în perioada verii. Descoperă 10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des. Uite de ce îl recomandă nutriționiștii în dieta ta.
Fructul de mangostan are coaja mov și miezul alb, foarte zemos. Nu este foarte cunoscut, însă merită mai multă atenție nu doar datorită gustului său, dar și pentru beneficiile asupra sănătății.
Este originar din Asia, însă a fost aclimatizat în mai multe zone de pe glob, așa că ai șanse să îl consumi aproape în orice țară.
Motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Mangostanul nu are foarte multe calorii, dar are minerale și vitamine care susțin o bună funcționare a organismului. Potrivit Healthline.com, 200 de grame de fruct aduc următorii nutrienți:
- Calorii: 143
- Carbohidrați : 35 g
- Fibre: 3,5 g
- Grăsime: 1 g
- Proteine: 1 g
- Vitamina C: 9% din aportul zilnic de referință (RDI)
- Vitamina B9 (acid folic): 15% din RDI
- Vitamina B1 (tiamină): 7% din RDI
- Vitamina B2 (riboflavină): 6% din RDI
- Mangan: 10% din RDI
- Cupru: 7% din CDI
- Magneziu: 6% din RDI
Toate aceste vitamine și minerale ajută la creșterea imunității, la susținerea sănătății sistemului muscular și a celui nervos. În plus, prin cantitatea însemnată de fibre este de ajutor în funcționarea corectă a sistemului digestiv.
Este bogat în antioxidanți puternici
Unul dintre cele mai importante beneficii ale mangostanului este că are un conținut semnificativ de antoxidanți. Aceștia pot neutraliza efectele dăunătoare ale radicalilor liberi despre care numeroase studii au arătat că joacă un rol important în apariția bolilor cronice și a cancerelor.
Antioxidanții din mangostan sunt vitamina C și acidul folic, dar și xanthone. Acestea sunt substanțele cu acțiune antiinflamatorie care luptă împotriva diverșilor agenți patogeni, reduc inflamațiile, durerea și febra. Există 200 de xanthone, iar mangosteen conține 46.
Poate avea proprietăți antiinflamatorii
Substanțele din categoria xanthone conținute de mangostan ajută la reducerea inflamațiilor din organism. Studiile au arătat că nu doar reduc inflamațiile, dar și previn apariția bolilor inflamatorii. Fibrele ajută și ele la reducerea inflamației din organism.
Totuși, este nevoie de mai multe studii, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru ca aceste efecte să fie dovedite în deplinătatea lor.
Poate avea efecte anticancerigene
Un studiu realizat de cercetări chinezi și publicat de National Center for Biotechnology Information arată că dietele bogate în legume și fructe, cum ar fi mangostanul, sunt asociate cu o incidență redusă a cancerului.
Compușii mangostan – inclusiv xanthone – au efecte antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la combaterea dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase. Studiile pe cobai arată că efectele anticancerigene mai ales dacă vorbim despre sâni, stomac sau plămâni.
Deși aceste rezultate sunt promițătoare, cercetările insuficiente au fost efectuate la oameni.
Ajută la menținerea greutății corecte
Un studiu publicat de National Center for Biotechnology Information a arătat că șoarecii care urmau o dietă bogată în grăsimi, dar care au primit și cantități importante de mangostan, nu au luat foarte mult în greutate față de grupul de control.
O explicație a oamenilor de știință, care este totuși insuficient cercetată, este că mangostanul ajută la reglarea metabolismului grăsimilor, ceea ce duce la prevenirea creșterii în greutate.
În cele din urmă, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine cum se poate integra mangostanul într-un plan eficient de slăbire.
Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Xanthonele sunt responsabile pentru menținerea unui nivel echilibrat de zahăr în sânge. Un studiu publicat de National Center for Biotechnology Information a scos la iveală faptul că femeilor obeze cărora li s-a administrat zilnic 400 mg de extract de mangostan au avut un nivel mai redus de rezistență la insulină.
Fructul este, de asemenea, o sursă bună de fibre, un nutrient care poate ajuta la stabilizarea zahărului din sânge și la îmbunătățirea controlului diabetului.
Întărește sistemul imunitar
Conținutul ridicat de fibre și de vitamina C din mangostan fac din acest fruct un susținător al sistemului imunitar puternic.
Fibrele sunt importante pentru un sistem digestiv sănătos, care este unul dintre elementele unei imunități puternice. Vitamina C este cunoscută drept antioxidat cu rol esențial în lupta cu radicalii liberi.
În plus, unele cercetări sugerează că anumiți compuși vegetali din mangostan pot avea proprietăți antibacteriene.
Ajută la menținerea pielii sănătoase
Un studiu efectuat pe cobai arată că extractul de mangostan are efect protector împotriva radiațiilor ultraviolete și protejează pielea.
Mai mult, o altă cercetare de mici dimensiuni a relevat că persoanele care au luat zilnic 100 mg de extract de mangostan au avut o piele mai elastică și nu au dezvoltat pentosidină, compus care contribuie la îmbătrânirea pielii.
Descoperă și o listă cu 9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Sunt ideale pentru un stil de viață sănătos.
Efecte benefice asupra inimii
Studiile pe animale au scos la iveală faptul că extractul de mangostan reduce colesterolul LDL și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul HDL.
Efecte benefice asupra creierului
Extractul de mangostan ajută la prevenirea declinului mental, la scăderea inflamației creierului și la îmbunătățirea simptomelor depresiei, arată cercetări de mici dimensiuni realizate pe cobai.
Cum se mănâncă mangostanul
Mangostanul se găsește de cele mai multe ori în secțiunea destinată fructelor exotice din supermarketuri, însă nu te aștepta să le găsești peste tot și în orice perioadă a anului. Mai multe șanse să cumperi mangostan ai căutând în magazinele cu specific asiatic, dar nu proaspăt, ci în conservă.
Dacă ai norocul să găsești fructe proaspete, alege-le pe cele cu coaja netedă, de culoare violet închis. Coaja nu se mănâncă, dar o poți îndepărtata cu ușurință cu un cuțit zimțat.
Pulpa interioară este albă și foarte suculentă când este coaptă. Această parte a fructelor poate fi consumată crudă sau adăugată în smoothie-uri sau salate de fructe.