Chisăliță de cireșe. Rețetă de compot rece
Dacă ai copilărit la bunici, cu siguranță îți amintești de plăcerile dulci cu care te răsfățau în zilele călduroase de vară. Una dintre rețetele cu iz de copilărie este cea de chisăliță de cireșe, un altfel de compot rece, de vară.
Galerie foto
Chisălița este un preparat tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania). Denumirea provine de la cuvântul kissel care înseamnă acru. Rețeta se mai prepară și în Polonia, Ucraina sau Rusia, iar la noi se regăsește, mai cu seamă, în Bucovina și Moldova. În celelalte regiuni ale țării se prepară în special toamna, din prune.
Compotul rece de vară se prepară, în general, din fructe acrișoare precum corcodușele, vișinele, cireșele amare, caisele sau prunele. Se servește, în general, rece, de la frigider. Este și gustos, dar și consistent pentru că se îngroașă cu mălai sau cu amidon de porumb.
Descoperă și rețeta de compot de prune care îți va aminti de copilăria la bunici. În continuare vei descoperi rețeta compotului rece de vară denumită Chisăliță de cireșe.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu clătirea cireșelor și îndepărtarea sâmburilor. Înarmează-te cu mai multă răbdare și îndepărtează sâmburii folosind dispozitivul special sau o agrafă de birou.
Pașii necesari pentru chisăliță de cireșe
Ia o oală mai mare și cu baza stratificată și pune în ea cireșele după ce le-ai spălat și le-ai îndepărtat sâmburii. Adaugă apa peste cireșe și pune oala pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie, pentru început. Fierbe cireșele timp de aproximativ 30 de minute sau până când încep să se sfărâme în oală. Adună cu o sită deasă spuma care se formează la suprafața compotului și îndepărteaz-o.
După ce ai fiert cireșele timp de 30 de minute presară treptat făina de porumb, amestecând energic cu un tel sau cu o spatulă. După ce ai adăugat tot mălaiul sau făina de porumb, mai lasă chisălița să fiarbă timp de 10-15 minute, pentru a se hidrata mălaiul foarte bine.
Descoperă aici și cât se fierbe mămăliga și câteva trucuri de la bunica.
Când mălaiul s-a hidratat suficient și compotul a devenit consistent poți stinge focul. Pune deoparte oala cu chisăliță de cireșe și las-o să se răcească timp de 10-15 minute. Gustă chisălița și adaugă zahăr sau miere după propriul gust. Nu ezita să adaugi și un praf de sare. Aceasta va accentua gustul cireșelor din compot. Mai poți adăuga și aroma preferată: vanilie, rom, mentă etc. Acestea se vor adăuga înainte de a se răci compotul.
După răcorire pune compotul la frigider porționat în boluri sau în borcane. Dacă îl pui în borcane cu capac, îl poți păstra la frigider până la 7 zile.
Descoperă aici și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr. Este ideală pentru a o transforma în sezonul rece în chisăliță. Adaugi apă și mălai și o fierbi pentru maxim 15 minute.
Galerie foto