3 rețete cu penne. Preparate simple și rapide pentru atunci când nu ai timp să gătești
Pastele sunt ingredientul care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Pot fi preparate în atât de multe feluri, cu legume, brânzeturi sau carne încât este greu să nu găsești un fel de mâncare să nu îți placă. Iată câteva rețete cu penne pe care să le încerci atunci când te grăbești sau când nu mai știi ce să mai gătești.
Pennele sunt unele dintre cele mai populare tipuri de paste în Italia, dar și în lume. Numele lor se traduce prin ”stilou”, iar această denumire li se trage de la forma lor de cilindru, cu margini înclinate. Aceasta a fost inspirată de o pană de scris. Forma și diametrul lor le fac perfecte pentru o mulțime de sosuri pentru că acesta aderă foarte ușor pe suprafața pastelor.
Pastele de tip penne se potrivesc bine cu sosuri cu carne sau pe bază de legume, deoarece crestăturile lor pot reține cu ușurință sosul. Poți încerca, de asemenea, rețete cu penne cu un sos pe bază de lactate sau cu sos de roșii obișnuit. Sunt folosite și în salate sau în preparate cu paste la cuptor.
Salată de penne cu pui
Salata de penne cu pui se poate servi ca aperitiv sau ca fel principal, mai ales pentru masa de prânz. Este una dintre acele rețete cu pene foarte versatile care îți permite să schimbi ingredientele în funcție de preferințe.
Ingrediente
- 450 g paste penne
- 200 g iaurt simplu
- 100 g maioneză
- 2 linguri de muștar Dijon
- coaja de la 1 lămâie
- sucul de la 1 lămâie
- 1 lingură de sare
- 1/2 linguriță de piper negru
- 1/4 linguriță de piper cayenne măcinat
- 700 g pui rotisat mărunțit
- 3 tulpini de țelină, tocate
- 4 fire de ceapă verde, tocată
- 100 g roșii cherry, tăiați pe jumătate
- pătrunjel proaspăt tocat
- mărar proaspăt
- 50 g migdale feliate, prăjite
- salată verde, pentru servire
Mod de preparare
Se pune la fiert apă cu sare într-o oală mare. Când clocotește apa se pun pastele și se gătesc cu un minut mai mult decât indicațiile de pe pachet. Se scurg și se lăsă să se răcească.
Într-un castron mare, se amestecă iaurtul, maioneza, muștarul, coaja de lămâie, sucul de lămâie, sarea, piperul negru și cayenne. Se pun pastele în acest sos, apoi se încorporează și carnea de pui, țelina, ceapa verde, roșiile cherry, pătrunjelul și mărarul. Se dă la frigider până se consumă. Se servește cu migdale presărate deasupra și cu salată verde.
Penne cu pesto de dovlecei
Penne cu pesto de dovlecei este preparatul perfect pentru vară. Pesto de dovlecei este fin și ușor. Este o alternativă delicioasă la pesto clasic. Descoperă și rețeta de pesto de leurdă cu nuci și parmezan.
Ingrediente
- sare, după gust
- 450 g paste penne
- 450 g fasole verde, tăiată în bucăți de 4 cm
- 1 dovlecel mediu
- 60 g migdale feliate
- 2 căței de usturoi
- pătrunjel proaspăt
- tarhon proaspăt
- 60 ml ulei de măsline
- 120 g parmezan ras, plus mai mult pentru topping
- piper negru, după gust
Mod de preparare
Se pun la fier apa și sarea într-o oală mare. Când apa clocotește se adaugă pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj, adăugând fasolea verde în ultimele două minute. Se rezervă o cană din apa în care au fiert pastele apoi se scurg și se pun împreună cu fasolea verde într-un castron mare.
Între timp, se taie dovlecelul pe jumătate pe lungime. Folosind o lingură i se scot semințele. Se taie în bucăți mici.
Migdalele și usturoiul se pun într-un robot de bucătărie și se procesează până se toacă mărunt. Se adaugă pătrunjelul, tarhonul și dovlecelul și se continuă procesarea până se mărunțesc bine. Apoi se pun 60 ml de ulei de măsline și se mixează până se obține un amestec omogen. După aceea, se răzuiesc pereții bolului și se încorporează parmezanul. Se asezonează cu sare și piper.
Se adaugă amestecul de pesto peste paste și fasolea verde și se amestecă, adăugând apa de gătit rezervată, până se ajunge la consistența dorită.
Penne Alla Vodka
Penne Alla Vodka este un fel de mâncare cremos și delicios, perfect pentru iubitorii de paste și sosuri bogate. Este una dintre acele rețete cu paste pe care vei vrei să o prepari cât mai des pentru că este delicioasă.
Ingrediente
- 450 g paste penne
- 1 1/2 linguriță de sare
- 60 g unt nesarăt
- 1 ceapa galbenă mică tăiată cubulețe
- 2 căței de usturoi tocați
- 1/4 linguriță de sare
- 140 g pancetta tăiate cubulețe
- 60 ml vodcă
- 120 g smântână pentru gătit
- 450 ml sos de roșii
- 120 g parmezan mărunțit
Mod de preparare
Se pun la fiert 6 litri de apă. Se adaugă 1/2 linguriță de sare. Când apa clocotește se pun pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg.
Se topește untul într-o tigaie mare. Apoi se pun ceapa și usturoiul și se călesc aproximativ 5 minute. După aceea, se adaugă pancetta și se călește până se rumenește ușor. Se pune vodca, răzuind bucățile rumenite de pe fundul tigăii. Se aduce la punctul de fierbere și se gătește până scade la jumătate, aproximativ 2 minute.
Descoperă și cum depozitezi corect pastele.
Se încorporează sosul de roșii și smântâna. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 8 minute, amestecând din când în când. După aceea, se pun pastele și se servesc cu parmezan deasupra.