Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită

Atunci când mergi în vacanță într-o regiune viticolă trebuie neapărat să mergi în vizită la o cramă. Nu doar că vei degusta diverse tipuri de vinuri, dar te vei bucura și de preparate locale, vei cunoaște oameni din zonă și te vei scufunda în cultura regiunii. Când ai pentru prima dată o astfel de experiență poate fi intimidant, însă dacă te documentezi dinainte poți să ai parte de o zi minunată. Descoperă ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă.

Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
Înainte de a merge în vizită la o cramă trebuie să faci rezervare / Shutterstock

Crama este locul unde se îmbină cu succes arta, cu știința și agricultura în slujba unei pasiuni: vinul. Există mai multe tipuri de crame și înainte de a face o rezervare trebuie să știi foarte bine unde mergi și ce vrei să faci.

Poate fi un loc luxos și pretențios sau unul mai relaxat. Depinde de tine ce alegi. Iată cum trebuie să te pregătești înainte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă

Poți să găsești și crame în care să intri și să te bucuri de o degustare fără nicio rezervare. Poți avea norocul să fii ghidat prin vie chiar de proprietar. Totuși, nu te baza pe acest lucru, pentru că astfel de situații sunt din ce în ce mai rare, mai ales după perioada pandemiei de coronavirus.

Cel mai bine este să faci o rezervare. Personalul cramei va avea timp să se pregătească pentru numărul de vizitatori corect, ceea ce înseamnă că experiența va fi și mai plăcută.

Caută cramele din zona în care vrei să faci vizita și citește recenziile. Alege-o pe cea care se potrivește stilului tău, care poate include un tur la podgorie, degustare în cramă sau asociere de vinuri și mâncare.

Descoperă și 7 vacanțe de lux cu trenul. Locații ideale pentru iubitorii de vin.

Rezervă timp suficient pentru vizită

Dacă vrei să vizitezi mai multe crame dintr-o regiune viticolă, nu face rezervări la mai multe de 3-4 în aceeași zi.

Cele mai multe degustări vor dura în jur de o oră până la o oră și jumătate, în funcție de dimensiunea grupului și de tipul de experiență pe care o rezervi.

Pe măsură ce planifici, vei constatat că ai nevoie și de timp pentru masa de prânz sau să vizitezi o cramă care oferă și o asociere de vin și mâncare. Nu uitați să calculezi cât timp va dura să ajungi de la o cramă la alta.

Nu merge cu mașina proprie

Vizita la cramă înseamnă consum de alcool, de aceea este recomandat să găsești un mijloc de transport pe care să nu îl conduci tu.

Poți alege să închiriezi o mașină cu șofer sau, dacă această variantă ți se pare scumpă, poți să alegi tururi de crame care asigură și transportul. Mai există varianta transportului în comun, dar acest lucru îți va limita numărul de crame la care poți ajunge ușor, spun cei de la Parade.com.

Fii pregătită pentru costul vizitei

Unele crame nu prevăd o taxă de vizitare, dar va trebui să cumperi câteva sticle de vin. Altele au taxe diferite în funcție de programul pe care îl alegi. Oricum ar fi verifică bine aceste informații pentru a nu avea surprize neplăcute.

La final este recomandat să lași bacșiș celui care a însoțit grupul tău. Poți să cumperi și câteva sticle de vinurile care ți-au plăcut.

Îmbracă-te confortabil

Confortul este vital dacă vrei să te bucuri de o vizită la cramă. Oricât de luxos ar fi locul nu trebuie să te încalți în pantofi cu toc sau haine prea strâmte.

În schimb, optează pentru îmbrăcăminte chic-casual și încălțăminte confortabilă, cum ar fi pantofii, cizme sau sandale. Dacă intenționezi să faceți un tur al viei, pantofii închiși sunt cei mai buni. 

Nu uita să iei o pălărie, ochelari de soare și protecție solară pentru tururile în aer liber la crame. De asemenea, ar fi recomandat ca hainele să fie de culoare închisă pentru că vinul roșu poate păta țesăturile în profunzime.

Nu te parfuma

Nu purta parfum și nici nu folosi creme parfumate deoarece acestea interferează cu experiența senzorială a unei degustări de vin.

Cele mai importante componente ale savurării unui pahar de vin sunt aroma și buchetul. Nuanțele subtile pe care le vei descoperi oferă informații despre ceea ce este în pahar. 

Aroma te poate ajuta să identifici diferitele tipuri de struguri folosite și terroir-ul podgoriei. În același timp, buchetul oferă detalii despre tehnicile de vinificație și procesul de învechire, cum ar fi tipul de stejar folosit la învechirea în butoi a vinului și practicile de fermentație folosite.

Purtarea unui parfum poate masca aceste caracteristici. Aromele puternice vor compromite, de asemenea, și experiența de degustare a celorlalți oaspeți ai cramei.

Informează-te cu privire la politica cramei privind copiii

Cramele sunt afaceri care își propun să îți vândă vin. Multe dintre ele au creat programe speciale pentru familii inclusiv zone de joacă pentru copii, oportunități de degustare care includ zone de picnic și tururi la podgorii.

Totuși, ține cont de faptul că acest lucru nu se întâmplă peste tot. Dacă vrei să iei și copiii cu tine asigură-te că este posibil.

Dacă copiii te însoțesc la cramă, urmărește-i cu atenție. Îți sugerăm să aduci cu tine jocuri sau cărți pentru a-i distra pentru a nu deranja alți oaspeți. 

Mănâncă ceva ușor și înainte de a merge în vizită la o cramă

Chiar dacă degustarea de vinuri nu presupune să bei, iar vinul va fi scuipat, este recomandat să nu mergi la cramă pe stomacul gol. Cu toate acestea, evită alimentele puternic aromate sau condimentate deoarece gustul lor poate rămâne în gură.

Evită să fumezi înainte de a degusta, deoarece tutunul va rămâne nu doar în gură, ci și în haine.

Cum se desfășoară degustarea

O degustare tipică va include un anumit număr de vinuri așezate într-o ordine prestabilită de personalul cramei.

Uneori ți se recomandă cu ce să începi, alteori ți se dă libertatea de alege în funcție de preferințele personale. Cel mai bine este să deguști pornind de la cele mai ușoare mergând până la cele mai grele și mai pline vinuri. 

Primul pas este să observi culoarea și aspectul vinului ținând paharul de picior spre lumină. Al doilea pas este să miroși vinul, ținând gura închisă și respirând profund aromele. Ce fel de fructe sau condimente simți? Apoi, învârte vinul cu grijă în pahar și încearcă să percepi din nou aromele. Aceștia sunt pașii corecți pentru o degustare.

Apoi trebuie să sorbi vinul și să-i savurezi aromele. Evaluează ceea ce îți place sau nu la vin. De asemenea, este pe deplin potrivit să scuipi vinul pentru a te asigura că nu te îmbeți. Personalul cramei va punea la dispoziția oaspeților un vas pe care să îl folosească în acest scop.

Curăță-ți cavitatea bucală

În timpul degustării de vin, vei primi informații de personalul cramei despre fiecare dintre vinuri, inclusiv diferite tehnici de vinificație, arome și arome găsite în vin.

Nu te grăbi, pentru a putea să identifici toate aceste caracteristici. Totuși, cea mai importantă parte este curățarea cavității bucale după fiecare înghițitură de vin diferit.

Pentru curățare vei folosi un produs care să fie curat și răcoritor, fără să lase un gust anume în gură. Poți lua o înghițitură de apă la temperatura camerei sau mănâncă o bucată de brânză sau un biscuit.

Apa neutralizează palatul, brânza va ajuta la absorbția taninurilor, iar pâinea cu amidon și biscuiții vor echilibra palatul prin absorbția aromelor vinului anterior.

Citește și
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide