Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită

Atunci când mergi în vacanță într-o regiune viticolă trebuie neapărat să mergi în vizită la o cramă. Nu doar că vei degusta diverse tipuri de vinuri, dar te vei bucura și de preparate locale, vei cunoaște oameni din zonă și te vei scufunda în cultura regiunii. Când ai pentru prima dată o astfel de experiență poate fi intimidant, însă dacă te documentezi dinainte poți să ai parte de o zi minunată. Descoperă ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă.

Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
Înainte de a merge în vizită la o cramă trebuie să faci rezervare / Shutterstock

Crama este locul unde se îmbină cu succes arta, cu știința și agricultura în slujba unei pasiuni: vinul. Există mai multe tipuri de crame și înainte de a face o rezervare trebuie să știi foarte bine unde mergi și ce vrei să faci.

Poate fi un loc luxos și pretențios sau unul mai relaxat. Depinde de tine ce alegi. Iată cum trebuie să te pregătești înainte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă

Poți să găsești și crame în care să intri și să te bucuri de o degustare fără nicio rezervare. Poți avea norocul să fii ghidat prin vie chiar de proprietar. Totuși, nu te baza pe acest lucru, pentru că astfel de situații sunt din ce în ce mai rare, mai ales după perioada pandemiei de coronavirus.

Cel mai bine este să faci o rezervare. Personalul cramei va avea timp să se pregătească pentru numărul de vizitatori corect, ceea ce înseamnă că experiența va fi și mai plăcută.

Caută cramele din zona în care vrei să faci vizita și citește recenziile. Alege-o pe cea care se potrivește stilului tău, care poate include un tur la podgorie, degustare în cramă sau asociere de vinuri și mâncare.

Descoperă și 7 vacanțe de lux cu trenul. Locații ideale pentru iubitorii de vin.

Rezervă timp suficient pentru vizită

Dacă vrei să vizitezi mai multe crame dintr-o regiune viticolă, nu face rezervări la mai multe de 3-4 în aceeași zi.

Cele mai multe degustări vor dura în jur de o oră până la o oră și jumătate, în funcție de dimensiunea grupului și de tipul de experiență pe care o rezervi.

Pe măsură ce planifici, vei constatat că ai nevoie și de timp pentru masa de prânz sau să vizitezi o cramă care oferă și o asociere de vin și mâncare. Nu uitați să calculezi cât timp va dura să ajungi de la o cramă la alta.

Nu merge cu mașina proprie

Vizita la cramă înseamnă consum de alcool, de aceea este recomandat să găsești un mijloc de transport pe care să nu îl conduci tu.

Poți alege să închiriezi o mașină cu șofer sau, dacă această variantă ți se pare scumpă, poți să alegi tururi de crame care asigură și transportul. Mai există varianta transportului în comun, dar acest lucru îți va limita numărul de crame la care poți ajunge ușor, spun cei de la Parade.com.

Fii pregătită pentru costul vizitei

Unele crame nu prevăd o taxă de vizitare, dar va trebui să cumperi câteva sticle de vin. Altele au taxe diferite în funcție de programul pe care îl alegi. Oricum ar fi verifică bine aceste informații pentru a nu avea surprize neplăcute.

La final este recomandat să lași bacșiș celui care a însoțit grupul tău. Poți să cumperi și câteva sticle de vinurile care ți-au plăcut.

Îmbracă-te confortabil

Confortul este vital dacă vrei să te bucuri de o vizită la cramă. Oricât de luxos ar fi locul nu trebuie să te încalți în pantofi cu toc sau haine prea strâmte.

În schimb, optează pentru îmbrăcăminte chic-casual și încălțăminte confortabilă, cum ar fi pantofii, cizme sau sandale. Dacă intenționezi să faceți un tur al viei, pantofii închiși sunt cei mai buni. 

Nu uita să iei o pălărie, ochelari de soare și protecție solară pentru tururile în aer liber la crame. De asemenea, ar fi recomandat ca hainele să fie de culoare închisă pentru că vinul roșu poate păta țesăturile în profunzime.

Nu te parfuma

Nu purta parfum și nici nu folosi creme parfumate deoarece acestea interferează cu experiența senzorială a unei degustări de vin.

Cele mai importante componente ale savurării unui pahar de vin sunt aroma și buchetul. Nuanțele subtile pe care le vei descoperi oferă informații despre ceea ce este în pahar. 

Aroma te poate ajuta să identifici diferitele tipuri de struguri folosite și terroir-ul podgoriei. În același timp, buchetul oferă detalii despre tehnicile de vinificație și procesul de învechire, cum ar fi tipul de stejar folosit la învechirea în butoi a vinului și practicile de fermentație folosite.

Purtarea unui parfum poate masca aceste caracteristici. Aromele puternice vor compromite, de asemenea, și experiența de degustare a celorlalți oaspeți ai cramei.

Informează-te cu privire la politica cramei privind copiii

Cramele sunt afaceri care își propun să îți vândă vin. Multe dintre ele au creat programe speciale pentru familii inclusiv zone de joacă pentru copii, oportunități de degustare care includ zone de picnic și tururi la podgorii.

Totuși, ține cont de faptul că acest lucru nu se întâmplă peste tot. Dacă vrei să iei și copiii cu tine asigură-te că este posibil.

Dacă copiii te însoțesc la cramă, urmărește-i cu atenție. Îți sugerăm să aduci cu tine jocuri sau cărți pentru a-i distra pentru a nu deranja alți oaspeți. 

Mănâncă ceva ușor și înainte de a merge în vizită la o cramă

Chiar dacă degustarea de vinuri nu presupune să bei, iar vinul va fi scuipat, este recomandat să nu mergi la cramă pe stomacul gol. Cu toate acestea, evită alimentele puternic aromate sau condimentate deoarece gustul lor poate rămâne în gură.

Evită să fumezi înainte de a degusta, deoarece tutunul va rămâne nu doar în gură, ci și în haine.

Cum se desfășoară degustarea

O degustare tipică va include un anumit număr de vinuri așezate într-o ordine prestabilită de personalul cramei.

Uneori ți se recomandă cu ce să începi, alteori ți se dă libertatea de alege în funcție de preferințele personale. Cel mai bine este să deguști pornind de la cele mai ușoare mergând până la cele mai grele și mai pline vinuri. 

Primul pas este să observi culoarea și aspectul vinului ținând paharul de picior spre lumină. Al doilea pas este să miroși vinul, ținând gura închisă și respirând profund aromele. Ce fel de fructe sau condimente simți? Apoi, învârte vinul cu grijă în pahar și încearcă să percepi din nou aromele. Aceștia sunt pașii corecți pentru o degustare.

Apoi trebuie să sorbi vinul și să-i savurezi aromele. Evaluează ceea ce îți place sau nu la vin. De asemenea, este pe deplin potrivit să scuipi vinul pentru a te asigura că nu te îmbeți. Personalul cramei va punea la dispoziția oaspeților un vas pe care să îl folosească în acest scop.

Curăță-ți cavitatea bucală

În timpul degustării de vin, vei primi informații de personalul cramei despre fiecare dintre vinuri, inclusiv diferite tehnici de vinificație, arome și arome găsite în vin.

Nu te grăbi, pentru a putea să identifici toate aceste caracteristici. Totuși, cea mai importantă parte este curățarea cavității bucale după fiecare înghițitură de vin diferit.

Pentru curățare vei folosi un produs care să fie curat și răcoritor, fără să lase un gust anume în gură. Poți lua o înghițitură de apă la temperatura camerei sau mănâncă o bucată de brânză sau un biscuit.

Apa neutralizează palatul, brânza va ajuta la absorbția taninurilor, iar pâinea cu amidon și biscuiții vor echilibra palatul prin absorbția aromelor vinului anterior.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ștrudel cu vișine porționat pe un tocîtor de lemn
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Patru Pătrățele cu dovlecei și morcovi, decorate cu roșii proaspete
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Semifreddo cu zmeură și fistic porționat pe un platou
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Un bol transparent în care se află fasole la înmuiat
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Mai multe borcane cu dulceață de căpșuni
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
20 iulie, 11:40
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
20 iulie, 05:59
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
19 iulie, 09:31
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
19 iulie, 07:28
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
18 iulie, 10:28
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
17 iulie, 19:17
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
10 secrete inedite despre zodia Leu. Surpriza uriașă care se află pe listă
10 secrete inedite despre zodia Leu. Surpriza uriașă care se află pe listă
10 secrete inedite despre zodia Leu. Surpriza uriașă care se află pe listă
Moartea influencerului Andrei Versace, tratată ca fiind suspectă. Ce variante iau în calcul polițiștii
Moartea influencerului Andrei Versace, tratată ca fiind suspectă. Ce variante iau în calcul polițiștii
Moartea influencerului Andrei Versace, tratată ca fiind suspectă. Ce variante iau în calcul polițiștii
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Imagini de senzație cu Ilona Brezoianu și soțul ei de la valsul mirilor. Ce dans special au ales și cum a arătat tortul inedit
Imagini de senzație cu Ilona Brezoianu și soțul ei de la valsul mirilor. Ce dans special au ales și cum a arătat tortul inedit
Imagini de senzație cu Ilona Brezoianu și soțul ei de la valsul mirilor. Ce dans special au ales și cum a arătat tortul inedit
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
De ce se rotește Pământul mai lent. Și zilele au devenit mai lungi din cauza procesului periculos
De ce se rotește Pământul mai lent. Și zilele au devenit mai lungi din cauza procesului periculos
De ce se rotește Pământul mai lent. Și zilele au devenit mai lungi din cauza procesului periculos
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Lorde a mărturisit că s-a simțit neînțeleasă de Charli XCX înainte ca ele să facă echipă pe piesa Girl, So Confusing: Vreau cu adevărat să îndrept lucrurile
Lorde a mărturisit că s-a simțit „neînțeleasă” de Charli XCX înainte ca ele să facă echipă pe piesa „Girl, So Confusing”: „Vreau cu adevărat să îndrept lucrurile”
Lorde a mărturisit că s-a simțit „neînțeleasă” de Charli XCX înainte ca ele să facă echipă pe piesa „Girl, So Confusing”: „Vreau cu adevărat să îndrept lucrurile”
Alimente care pot reduce temperatura corpului. Efectele oferite în anotimpul cald
Alimente care pot reduce temperatura corpului. Efectele oferite în anotimpul cald
Alimente care pot reduce temperatura corpului. Efectele oferite în anotimpul cald
fresh
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant

Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
închide