Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită

Atunci când mergi în vacanță într-o regiune viticolă trebuie neapărat să mergi în vizită la o cramă. Nu doar că vei degusta diverse tipuri de vinuri, dar te vei bucura și de preparate locale, vei cunoaște oameni din zonă și te vei scufunda în cultura regiunii. Când ai pentru prima dată o astfel de experiență poate fi intimidant, însă dacă te documentezi dinainte poți să ai parte de o zi minunată. Descoperă ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă.

Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
Înainte de a merge în vizită la o cramă trebuie să faci rezervare / Shutterstock

Crama este locul unde se îmbină cu succes arta, cu știința și agricultura în slujba unei pasiuni: vinul. Există mai multe tipuri de crame și înainte de a face o rezervare trebuie să știi foarte bine unde mergi și ce vrei să faci.

Poate fi un loc luxos și pretențios sau unul mai relaxat. Depinde de tine ce alegi. Iată cum trebuie să te pregătești înainte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă

Poți să găsești și crame în care să intri și să te bucuri de o degustare fără nicio rezervare. Poți avea norocul să fii ghidat prin vie chiar de proprietar. Totuși, nu te baza pe acest lucru, pentru că astfel de situații sunt din ce în ce mai rare, mai ales după perioada pandemiei de coronavirus.

Cel mai bine este să faci o rezervare. Personalul cramei va avea timp să se pregătească pentru numărul de vizitatori corect, ceea ce înseamnă că experiența va fi și mai plăcută.

Caută cramele din zona în care vrei să faci vizita și citește recenziile. Alege-o pe cea care se potrivește stilului tău, care poate include un tur la podgorie, degustare în cramă sau asociere de vinuri și mâncare.

Descoperă și 7 vacanțe de lux cu trenul. Locații ideale pentru iubitorii de vin.

Rezervă timp suficient pentru vizită

Dacă vrei să vizitezi mai multe crame dintr-o regiune viticolă, nu face rezervări la mai multe de 3-4 în aceeași zi.

Cele mai multe degustări vor dura în jur de o oră până la o oră și jumătate, în funcție de dimensiunea grupului și de tipul de experiență pe care o rezervi.

Pe măsură ce planifici, vei constatat că ai nevoie și de timp pentru masa de prânz sau să vizitezi o cramă care oferă și o asociere de vin și mâncare. Nu uitați să calculezi cât timp va dura să ajungi de la o cramă la alta.

Nu merge cu mașina proprie

Vizita la cramă înseamnă consum de alcool, de aceea este recomandat să găsești un mijloc de transport pe care să nu îl conduci tu.

Poți alege să închiriezi o mașină cu șofer sau, dacă această variantă ți se pare scumpă, poți să alegi tururi de crame care asigură și transportul. Mai există varianta transportului în comun, dar acest lucru îți va limita numărul de crame la care poți ajunge ușor, spun cei de la Parade.com.

Fii pregătită pentru costul vizitei

Unele crame nu prevăd o taxă de vizitare, dar va trebui să cumperi câteva sticle de vin. Altele au taxe diferite în funcție de programul pe care îl alegi. Oricum ar fi verifică bine aceste informații pentru a nu avea surprize neplăcute.

La final este recomandat să lași bacșiș celui care a însoțit grupul tău. Poți să cumperi și câteva sticle de vinurile care ți-au plăcut.

Îmbracă-te confortabil

Confortul este vital dacă vrei să te bucuri de o vizită la cramă. Oricât de luxos ar fi locul nu trebuie să te încalți în pantofi cu toc sau haine prea strâmte.

În schimb, optează pentru îmbrăcăminte chic-casual și încălțăminte confortabilă, cum ar fi pantofii, cizme sau sandale. Dacă intenționezi să faceți un tur al viei, pantofii închiși sunt cei mai buni. 

Nu uita să iei o pălărie, ochelari de soare și protecție solară pentru tururile în aer liber la crame. De asemenea, ar fi recomandat ca hainele să fie de culoare închisă pentru că vinul roșu poate păta țesăturile în profunzime.

Nu te parfuma

Nu purta parfum și nici nu folosi creme parfumate deoarece acestea interferează cu experiența senzorială a unei degustări de vin.

Cele mai importante componente ale savurării unui pahar de vin sunt aroma și buchetul. Nuanțele subtile pe care le vei descoperi oferă informații despre ceea ce este în pahar. 

Aroma te poate ajuta să identifici diferitele tipuri de struguri folosite și terroir-ul podgoriei. În același timp, buchetul oferă detalii despre tehnicile de vinificație și procesul de învechire, cum ar fi tipul de stejar folosit la învechirea în butoi a vinului și practicile de fermentație folosite.

Purtarea unui parfum poate masca aceste caracteristici. Aromele puternice vor compromite, de asemenea, și experiența de degustare a celorlalți oaspeți ai cramei.

Informează-te cu privire la politica cramei privind copiii

Cramele sunt afaceri care își propun să îți vândă vin. Multe dintre ele au creat programe speciale pentru familii inclusiv zone de joacă pentru copii, oportunități de degustare care includ zone de picnic și tururi la podgorii.

Totuși, ține cont de faptul că acest lucru nu se întâmplă peste tot. Dacă vrei să iei și copiii cu tine asigură-te că este posibil.

Dacă copiii te însoțesc la cramă, urmărește-i cu atenție. Îți sugerăm să aduci cu tine jocuri sau cărți pentru a-i distra pentru a nu deranja alți oaspeți. 

Mănâncă ceva ușor și înainte de a merge în vizită la o cramă

Chiar dacă degustarea de vinuri nu presupune să bei, iar vinul va fi scuipat, este recomandat să nu mergi la cramă pe stomacul gol. Cu toate acestea, evită alimentele puternic aromate sau condimentate deoarece gustul lor poate rămâne în gură.

Evită să fumezi înainte de a degusta, deoarece tutunul va rămâne nu doar în gură, ci și în haine.

Cum se desfășoară degustarea

O degustare tipică va include un anumit număr de vinuri așezate într-o ordine prestabilită de personalul cramei.

Uneori ți se recomandă cu ce să începi, alteori ți se dă libertatea de alege în funcție de preferințele personale. Cel mai bine este să deguști pornind de la cele mai ușoare mergând până la cele mai grele și mai pline vinuri. 

Primul pas este să observi culoarea și aspectul vinului ținând paharul de picior spre lumină. Al doilea pas este să miroși vinul, ținând gura închisă și respirând profund aromele. Ce fel de fructe sau condimente simți? Apoi, învârte vinul cu grijă în pahar și încearcă să percepi din nou aromele. Aceștia sunt pașii corecți pentru o degustare.

Apoi trebuie să sorbi vinul și să-i savurezi aromele. Evaluează ceea ce îți place sau nu la vin. De asemenea, este pe deplin potrivit să scuipi vinul pentru a te asigura că nu te îmbeți. Personalul cramei va punea la dispoziția oaspeților un vas pe care să îl folosească în acest scop.

Curăță-ți cavitatea bucală

În timpul degustării de vin, vei primi informații de personalul cramei despre fiecare dintre vinuri, inclusiv diferite tehnici de vinificație, arome și arome găsite în vin.

Nu te grăbi, pentru a putea să identifici toate aceste caracteristici. Totuși, cea mai importantă parte este curățarea cavității bucale după fiecare înghițitură de vin diferit.

Pentru curățare vei folosi un produs care să fie curat și răcoritor, fără să lase un gust anume în gură. Poți lua o înghițitură de apă la temperatura camerei sau mănâncă o bucată de brânză sau un biscuit.

Apa neutralizează palatul, brânza va ajuta la absorbția taninurilor, iar pâinea cu amidon și biscuiții vor echilibra palatul prin absorbția aromelor vinului anterior.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se curăță scoicile
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
22 noiembrie, 05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide