Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită

Atunci când mergi în vacanță într-o regiune viticolă trebuie neapărat să mergi în vizită la o cramă. Nu doar că vei degusta diverse tipuri de vinuri, dar te vei bucura și de preparate locale, vei cunoaște oameni din zonă și te vei scufunda în cultura regiunii. Când ai pentru prima dată o astfel de experiență poate fi intimidant, însă dacă te documentezi dinainte poți să ai parte de o zi minunată. Descoperă ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă.

Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
Înainte de a merge în vizită la o cramă trebuie să faci rezervare / Shutterstock

Crama este locul unde se îmbină cu succes arta, cu știința și agricultura în slujba unei pasiuni: vinul. Există mai multe tipuri de crame și înainte de a face o rezervare trebuie să știi foarte bine unde mergi și ce vrei să faci.

Poate fi un loc luxos și pretențios sau unul mai relaxat. Depinde de tine ce alegi. Iată cum trebuie să te pregătești înainte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă

Poți să găsești și crame în care să intri și să te bucuri de o degustare fără nicio rezervare. Poți avea norocul să fii ghidat prin vie chiar de proprietar. Totuși, nu te baza pe acest lucru, pentru că astfel de situații sunt din ce în ce mai rare, mai ales după perioada pandemiei de coronavirus.

Cel mai bine este să faci o rezervare. Personalul cramei va avea timp să se pregătească pentru numărul de vizitatori corect, ceea ce înseamnă că experiența va fi și mai plăcută.

Caută cramele din zona în care vrei să faci vizita și citește recenziile. Alege-o pe cea care se potrivește stilului tău, care poate include un tur la podgorie, degustare în cramă sau asociere de vinuri și mâncare.

Descoperă și 7 vacanțe de lux cu trenul. Locații ideale pentru iubitorii de vin.

Rezervă timp suficient pentru vizită

Dacă vrei să vizitezi mai multe crame dintr-o regiune viticolă, nu face rezervări la mai multe de 3-4 în aceeași zi.

Cele mai multe degustări vor dura în jur de o oră până la o oră și jumătate, în funcție de dimensiunea grupului și de tipul de experiență pe care o rezervi.

Pe măsură ce planifici, vei constatat că ai nevoie și de timp pentru masa de prânz sau să vizitezi o cramă care oferă și o asociere de vin și mâncare. Nu uitați să calculezi cât timp va dura să ajungi de la o cramă la alta.

Nu merge cu mașina proprie

Vizita la cramă înseamnă consum de alcool, de aceea este recomandat să găsești un mijloc de transport pe care să nu îl conduci tu.

Poți alege să închiriezi o mașină cu șofer sau, dacă această variantă ți se pare scumpă, poți să alegi tururi de crame care asigură și transportul. Mai există varianta transportului în comun, dar acest lucru îți va limita numărul de crame la care poți ajunge ușor, spun cei de la Parade.com.

Fii pregătită pentru costul vizitei

Unele crame nu prevăd o taxă de vizitare, dar va trebui să cumperi câteva sticle de vin. Altele au taxe diferite în funcție de programul pe care îl alegi. Oricum ar fi verifică bine aceste informații pentru a nu avea surprize neplăcute.

La final este recomandat să lași bacșiș celui care a însoțit grupul tău. Poți să cumperi și câteva sticle de vinurile care ți-au plăcut.

Îmbracă-te confortabil

Confortul este vital dacă vrei să te bucuri de o vizită la cramă. Oricât de luxos ar fi locul nu trebuie să te încalți în pantofi cu toc sau haine prea strâmte.

În schimb, optează pentru îmbrăcăminte chic-casual și încălțăminte confortabilă, cum ar fi pantofii, cizme sau sandale. Dacă intenționezi să faceți un tur al viei, pantofii închiși sunt cei mai buni. 

Nu uita să iei o pălărie, ochelari de soare și protecție solară pentru tururile în aer liber la crame. De asemenea, ar fi recomandat ca hainele să fie de culoare închisă pentru că vinul roșu poate păta țesăturile în profunzime.

Nu te parfuma

Nu purta parfum și nici nu folosi creme parfumate deoarece acestea interferează cu experiența senzorială a unei degustări de vin.

Cele mai importante componente ale savurării unui pahar de vin sunt aroma și buchetul. Nuanțele subtile pe care le vei descoperi oferă informații despre ceea ce este în pahar. 

Aroma te poate ajuta să identifici diferitele tipuri de struguri folosite și terroir-ul podgoriei. În același timp, buchetul oferă detalii despre tehnicile de vinificație și procesul de învechire, cum ar fi tipul de stejar folosit la învechirea în butoi a vinului și practicile de fermentație folosite.

Purtarea unui parfum poate masca aceste caracteristici. Aromele puternice vor compromite, de asemenea, și experiența de degustare a celorlalți oaspeți ai cramei.

Informează-te cu privire la politica cramei privind copiii

Cramele sunt afaceri care își propun să îți vândă vin. Multe dintre ele au creat programe speciale pentru familii inclusiv zone de joacă pentru copii, oportunități de degustare care includ zone de picnic și tururi la podgorii.

Totuși, ține cont de faptul că acest lucru nu se întâmplă peste tot. Dacă vrei să iei și copiii cu tine asigură-te că este posibil.

Dacă copiii te însoțesc la cramă, urmărește-i cu atenție. Îți sugerăm să aduci cu tine jocuri sau cărți pentru a-i distra pentru a nu deranja alți oaspeți. 

Mănâncă ceva ușor și înainte de a merge în vizită la o cramă

Chiar dacă degustarea de vinuri nu presupune să bei, iar vinul va fi scuipat, este recomandat să nu mergi la cramă pe stomacul gol. Cu toate acestea, evită alimentele puternic aromate sau condimentate deoarece gustul lor poate rămâne în gură.

Evită să fumezi înainte de a degusta, deoarece tutunul va rămâne nu doar în gură, ci și în haine.

Cum se desfășoară degustarea

O degustare tipică va include un anumit număr de vinuri așezate într-o ordine prestabilită de personalul cramei.

Uneori ți se recomandă cu ce să începi, alteori ți se dă libertatea de alege în funcție de preferințele personale. Cel mai bine este să deguști pornind de la cele mai ușoare mergând până la cele mai grele și mai pline vinuri. 

Primul pas este să observi culoarea și aspectul vinului ținând paharul de picior spre lumină. Al doilea pas este să miroși vinul, ținând gura închisă și respirând profund aromele. Ce fel de fructe sau condimente simți? Apoi, învârte vinul cu grijă în pahar și încearcă să percepi din nou aromele. Aceștia sunt pașii corecți pentru o degustare.

Apoi trebuie să sorbi vinul și să-i savurezi aromele. Evaluează ceea ce îți place sau nu la vin. De asemenea, este pe deplin potrivit să scuipi vinul pentru a te asigura că nu te îmbeți. Personalul cramei va punea la dispoziția oaspeților un vas pe care să îl folosească în acest scop.

Curăță-ți cavitatea bucală

În timpul degustării de vin, vei primi informații de personalul cramei despre fiecare dintre vinuri, inclusiv diferite tehnici de vinificație, arome și arome găsite în vin.

Nu te grăbi, pentru a putea să identifici toate aceste caracteristici. Totuși, cea mai importantă parte este curățarea cavității bucale după fiecare înghițitură de vin diferit.

Pentru curățare vei folosi un produs care să fie curat și răcoritor, fără să lase un gust anume în gură. Poți lua o înghițitură de apă la temperatura camerei sau mănâncă o bucată de brânză sau un biscuit.

Apa neutralizează palatul, brânza va ajuta la absorbția taninurilor, iar pâinea cu amidon și biscuiții vor echilibra palatul prin absorbția aromelor vinului anterior.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide