Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită

Atunci când mergi în vacanță într-o regiune viticolă trebuie neapărat să mergi în vizită la o cramă. Nu doar că vei degusta diverse tipuri de vinuri, dar te vei bucura și de preparate locale, vei cunoaște oameni din zonă și te vei scufunda în cultura regiunii. Când ai pentru prima dată o astfel de experiență poate fi intimidant, însă dacă te documentezi dinainte poți să ai parte de o zi minunată. Descoperă ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă.

Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
Înainte de a merge în vizită la o cramă trebuie să faci rezervare / Shutterstock

Crama este locul unde se îmbină cu succes arta, cu știința și agricultura în slujba unei pasiuni: vinul. Există mai multe tipuri de crame și înainte de a face o rezervare trebuie să știi foarte bine unde mergi și ce vrei să faci.

Poate fi un loc luxos și pretențios sau unul mai relaxat. Depinde de tine ce alegi. Iată cum trebuie să te pregătești înainte.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă

Poți să găsești și crame în care să intri și să te bucuri de o degustare fără nicio rezervare. Poți avea norocul să fii ghidat prin vie chiar de proprietar. Totuși, nu te baza pe acest lucru, pentru că astfel de situații sunt din ce în ce mai rare, mai ales după perioada pandemiei de coronavirus.

Cel mai bine este să faci o rezervare. Personalul cramei va avea timp să se pregătească pentru numărul de vizitatori corect, ceea ce înseamnă că experiența va fi și mai plăcută.

Caută cramele din zona în care vrei să faci vizita și citește recenziile. Alege-o pe cea care se potrivește stilului tău, care poate include un tur la podgorie, degustare în cramă sau asociere de vinuri și mâncare.

Descoperă și 7 vacanțe de lux cu trenul. Locații ideale pentru iubitorii de vin.

Rezervă timp suficient pentru vizită

Dacă vrei să vizitezi mai multe crame dintr-o regiune viticolă, nu face rezervări la mai multe de 3-4 în aceeași zi.

Cele mai multe degustări vor dura în jur de o oră până la o oră și jumătate, în funcție de dimensiunea grupului și de tipul de experiență pe care o rezervi.

Pe măsură ce planifici, vei constatat că ai nevoie și de timp pentru masa de prânz sau să vizitezi o cramă care oferă și o asociere de vin și mâncare. Nu uitați să calculezi cât timp va dura să ajungi de la o cramă la alta.

Nu merge cu mașina proprie

Vizita la cramă înseamnă consum de alcool, de aceea este recomandat să găsești un mijloc de transport pe care să nu îl conduci tu.

Poți alege să închiriezi o mașină cu șofer sau, dacă această variantă ți se pare scumpă, poți să alegi tururi de crame care asigură și transportul. Mai există varianta transportului în comun, dar acest lucru îți va limita numărul de crame la care poți ajunge ușor, spun cei de la Parade.com.

Fii pregătită pentru costul vizitei

Unele crame nu prevăd o taxă de vizitare, dar va trebui să cumperi câteva sticle de vin. Altele au taxe diferite în funcție de programul pe care îl alegi. Oricum ar fi verifică bine aceste informații pentru a nu avea surprize neplăcute.

La final este recomandat să lași bacșiș celui care a însoțit grupul tău. Poți să cumperi și câteva sticle de vinurile care ți-au plăcut.

Îmbracă-te confortabil

Confortul este vital dacă vrei să te bucuri de o vizită la cramă. Oricât de luxos ar fi locul nu trebuie să te încalți în pantofi cu toc sau haine prea strâmte.

În schimb, optează pentru îmbrăcăminte chic-casual și încălțăminte confortabilă, cum ar fi pantofii, cizme sau sandale. Dacă intenționezi să faceți un tur al viei, pantofii închiși sunt cei mai buni. 

Nu uita să iei o pălărie, ochelari de soare și protecție solară pentru tururile în aer liber la crame. De asemenea, ar fi recomandat ca hainele să fie de culoare închisă pentru că vinul roșu poate păta țesăturile în profunzime.

Nu te parfuma

Nu purta parfum și nici nu folosi creme parfumate deoarece acestea interferează cu experiența senzorială a unei degustări de vin.

Cele mai importante componente ale savurării unui pahar de vin sunt aroma și buchetul. Nuanțele subtile pe care le vei descoperi oferă informații despre ceea ce este în pahar. 

Aroma te poate ajuta să identifici diferitele tipuri de struguri folosite și terroir-ul podgoriei. În același timp, buchetul oferă detalii despre tehnicile de vinificație și procesul de învechire, cum ar fi tipul de stejar folosit la învechirea în butoi a vinului și practicile de fermentație folosite.

Purtarea unui parfum poate masca aceste caracteristici. Aromele puternice vor compromite, de asemenea, și experiența de degustare a celorlalți oaspeți ai cramei.

Informează-te cu privire la politica cramei privind copiii

Cramele sunt afaceri care își propun să îți vândă vin. Multe dintre ele au creat programe speciale pentru familii inclusiv zone de joacă pentru copii, oportunități de degustare care includ zone de picnic și tururi la podgorii.

Totuși, ține cont de faptul că acest lucru nu se întâmplă peste tot. Dacă vrei să iei și copiii cu tine asigură-te că este posibil.

Dacă copiii te însoțesc la cramă, urmărește-i cu atenție. Îți sugerăm să aduci cu tine jocuri sau cărți pentru a-i distra pentru a nu deranja alți oaspeți. 

Mănâncă ceva ușor și înainte de a merge în vizită la o cramă

Chiar dacă degustarea de vinuri nu presupune să bei, iar vinul va fi scuipat, este recomandat să nu mergi la cramă pe stomacul gol. Cu toate acestea, evită alimentele puternic aromate sau condimentate deoarece gustul lor poate rămâne în gură.

Evită să fumezi înainte de a degusta, deoarece tutunul va rămâne nu doar în gură, ci și în haine.

Cum se desfășoară degustarea

O degustare tipică va include un anumit număr de vinuri așezate într-o ordine prestabilită de personalul cramei.

Uneori ți se recomandă cu ce să începi, alteori ți se dă libertatea de alege în funcție de preferințele personale. Cel mai bine este să deguști pornind de la cele mai ușoare mergând până la cele mai grele și mai pline vinuri. 

Primul pas este să observi culoarea și aspectul vinului ținând paharul de picior spre lumină. Al doilea pas este să miroși vinul, ținând gura închisă și respirând profund aromele. Ce fel de fructe sau condimente simți? Apoi, învârte vinul cu grijă în pahar și încearcă să percepi din nou aromele. Aceștia sunt pașii corecți pentru o degustare.

Apoi trebuie să sorbi vinul și să-i savurezi aromele. Evaluează ceea ce îți place sau nu la vin. De asemenea, este pe deplin potrivit să scuipi vinul pentru a te asigura că nu te îmbeți. Personalul cramei va punea la dispoziția oaspeților un vas pe care să îl folosească în acest scop.

Curăță-ți cavitatea bucală

În timpul degustării de vin, vei primi informații de personalul cramei despre fiecare dintre vinuri, inclusiv diferite tehnici de vinificație, arome și arome găsite în vin.

Nu te grăbi, pentru a putea să identifici toate aceste caracteristici. Totuși, cea mai importantă parte este curățarea cavității bucale după fiecare înghițitură de vin diferit.

Pentru curățare vei folosi un produs care să fie curat și răcoritor, fără să lase un gust anume în gură. Poți lua o înghițitură de apă la temperatura camerei sau mănâncă o bucată de brânză sau un biscuit.

Apa neutralizează palatul, brânza va ajuta la absorbția taninurilor, iar pâinea cu amidon și biscuiții vor echilibra palatul prin absorbția aromelor vinului anterior.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Supă finlandeză de somon în bol alb
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se curăță scoicile
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Rugăciunea pe care o rostesc creștinii de Sfântul Nicolae. Ce cuvinte se înalță către cer în seara de 6 decembrie
Rugăciunea pe care o rostesc creștinii de Sfântul Nicolae. Ce cuvinte se înalță către cer în seara de 6 decembrie
Rugăciunea pe care o rostesc creștinii de Sfântul Nicolae. Ce cuvinte se înalță către cer în seara de 6 decembrie
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi

Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
închide