7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră. De ce e recomandat să o incluzi în dieta ta
Ciocolata neagră nu trebuie ocolită pentru că are atât de mulți nutrienți încât este păcat ca organismul tău să nu se bucure de ei. Descoperă și tu 7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră. Vezi de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.
Produsă din boabe de cacao, este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți pe care le poți găsi. Studiile arată că ciocolata neagră îți poate îmbunătăți sănătatea și poate reduce riscul de boli de inimă.
Ciocolata neagră este benefică pentru organism, dar trebuie consumată cu măsură. Aceasta ar trebui inclusă în mod treptat în dieta zilnică.
7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră
Ciocolata neagră nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică. Acesta este bogată în antioxidanți și are o mulțime de alte proprietăți benefice pentru organism. Specialiștii în nutriție au dezvăluit de ce este recomandat să consumi ciocolată neagră mai des.
Este foarte hrănitoare
Pentru a te bucura de efectele pozitive al ciocolatei negre trebuie să cumperi ciocolată neagră de calitate cu un conținut ridicat de cacao. Aceasta conține o cantitate potrivită de fibre solubile și o mulțime de vitamine.
Un baton de ciocolată neagră de 100 de grame cu 70–85% cacao conține:
- 11 grame de fibre
- 67% din doza zilnică recomandată de fier
- 58% din doza zilnică recomandată de magneziu
- 89% din doza zilnică recomandată de cupru
- 98% din doza zilnică recomandată de mangan
În plus, mai conține potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Ciocolata neagră are și un echilibru bun între acizii grași , iar grăsimile constau în mare parte din acid oleic, acid stearic și acid palmitic. Toate sunt bune pentru sănătate, în special pentru sistemul cardiovascular, scrie Healthline.
Evident, o porție de 100 de grame de ciocolată neagră pe zi reprezintă o cantitate destul de mare. Pe lângă nutrienți vei mai câștiga și 600 de calorii, ceea ce nu este tocmai bine. Din acest motiv, ciocolata neagră se consumă cu moderație.
Ciocolata neagră este o sursă importantă de antioxidanți
Ciocolata neagră conține cantități mari de compuși organici care sunt activi biologic și funcționează ca antioxidanți: polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele.
Un studiu a arătat că ciocolata neagră are efecte antioxidante mai puternice decât afinele sau fructele de acai.
Antioxidanții ajută la distrugerea radicalilor liberi care sunt responsabili pentru apariția inflamațiilor din organism care în timp duc la boli cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.
Îmbunătățește fluxul sanguin și poate scădea tensiunea arterială
Flavanoizii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, care produce oxid nitric. Unul dintre rolurile acestuia este să trimită semnale arterelor pentru a se relaxa, ceea ce duce la scăderea tensiunii arterială.
Influența ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale și a fluxului sanguin este ușoară. Trebuie să ții totuși cont și de aportul caloric, care poate duce la creștere în greutate.
Crește nivelul de colesterol bun HDL
Consumul de ciocolată neagră poate limita apariția unor factori de risc determinanți pentru declanșarea bolilor de inimă. Într-un studiu, s-a descoperit că pudra de cacao scade semnificativ colesterolului rău LDL în cazul bărbaților.
Acest lucru este posibil datorită antioxidanților puternici conținuți care ajung în sânge și protejează lipo-proteinele de efectele stresului oxidativ.
Flavanoizii din ciocolata neagră pot reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru bolile de inimă și diabet.
Poate reduce riscul de boli cardiovasculare
Compușii din ciocolata neagră ajută la creșterea nivelului colesterolului bun și au și efecte antioxidante care reduc inflamațiile din organism.
Pe termen lung, acest lucru se traduce prin mai puțin colesterol depus pe artere, ceea ce duce la un risc mai mic de boli de inimă.
De fapt, mai multe studii observaționale derulate pe perioade lungi de timp au demonstrat că îmbunătățirile sunt de impact. Într-un studiu efectuat timp de 15 ani pe 470 de bărbați în vârstă a arătat că dacă se consumă cacao zilnic se reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 50%.
Un alt studiu a arătat că cinci porții de ciocolată neagră pe săptămână scade riscul de boli de inimă cu 57%.
Poate proteja pielea de efectele nocive ale expunerii la soare
Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi benefici pentru pielea ta. Flavanoizii pot îmbunătăți fluxul de sânge către piele și pot crește densitatea și gradul de hidratare a pielii.
Poate îmbunătăți funcția cerebrală
Un studiu pe voluntari sănătoși a arătat că consumul de cacao bogat în flavonoizi timp de 5 zile a îmbunătățit fluxul de sânge către creier. De asemenea, cacaua poate îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare.
În plus, cacaua conține substanțe stimulatoare precum cofeina și teobromina care ajută și ele funcția cerebrală pe termen scurt, scrie EatThis.