8 metode prin care poți găti porumbul. Recomandări pe care să le încerci vara aceasta
În România, porumbul este de cele mai multe ori copt sau fiert, în timpul verii. Există, totuși, o mulțime de alte moduri de a-l găti și de a te bucura de aroma lui dulce și de textura lui zemoasă. Îți oferim opt metode prin care poți găti porumbul. Îți garantăm că măcar una dintre ele va deveni preferata ta.
Sezonul pentru porumb proaspăt este destul de scurt, de maximum două luni, în iulie și august. Cu puțin noroc, se mai găsește și la începutul lui septembrie. Totuși, în ultima vreme a început să apară și în supermarketurile din România porumbul vidat, care se găsește tot timpul anului.
Metode prin care poți găti porumbul în această vară
Porumbul perfect pentru gătit are foile verzi, iar mătasea este puțin umedă. Evită-l pe cel care are foi uscate, care zboară în toate direcțiile. De asemenea, evită știuleții care au găuri în foi. Acesta este un semn că înăuntru au pătruns viermi care au ros boabele.
Dacă poți, trage un pic de foi pentru a vedea dacă boabele sunt moi și zemoase. Nu trebuie decât să testezi puțin cu degetul. Din boabele de porumbul crud, numai bun de gătit, va sări imediat zeama.
Odată ce ai ajuns acasă cu porumbul pune-l în frigider împănușat și curăță-l doar atunci când urmează să îl gătești. Oricum, nu lăsa să treacă mai mult de trei zile.
Descoperă cum poți să gătești porumbul și să te bucuri de aroma sa specială. Și dacă ești fan al pepeneliui galben, îți spunem și care sunt tipurile și aromele acestui fruct atât de apreciat în sezonul estival.
Cum să coci porumbul pe grătar
Porumbul poate fi copt pe grătar cu sau fără foi. Singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să îl cureți de mătase. Focul grătarului ar trebui să fie mediu spre mare. Înainte să pui porumbul unge grătarul cu ulei de măsline sau cu unt și așează știuleții. Întoarce-i din când în când. În 10-15 ar trebui să fie gata.
Cum să gătești porumb la cuptor
Pe lista de metode prin care poți găti porumbul se înscrie și coacerea la cuptor. Dacă nu poți găti porumbul la grătar, poți să folosești cu încredere cuptorul. Preîncălzește-l la 220°C. Curăță porumbul de foi sau de mătase. Pune fiecare știulete pe câte o bucată de folie de aluminiu. Presară sare, piper și un cub de unt peste fiecare porumb. Înfășoară-i apoi în folie. Poți să îi pe o hârtie de copt fără să îi mai înfășori.
Se dau la cuptor și se lasă 10-15 minute.
Cum se fierbe porumbul
Aceasta este cea mai populară modalitate de a gări porumbul. Curăță porumbul de mătase și de foi păstrând câteva pe care le vei pune pe fundul vasului de fiert și deasupra știuleților. Rupe porumbul în bucăți mai mici și așează-i în oală. Pune peste ei foi și umple vasul cu apă rece cât să acopere știuleții. Pune-l la fiert și lasă-l până când boabele sunt moi.
Cum se sotează porumbul
Poți să sotezi știuletele întreg sau doar boabele. Oricum ai alege vor fi caramelizate, cu un gust deosebit.
Se pune o tigaie pe foc. Când se încinge se pune porumbul și se adaugă sare, ulei de măsline și/sau ulei de măsline. Întoarce-l de câteva ori și după 7-10 minute este gata.
Cum să prăjești porumbul
De cele mai multe ori se prăjesc doar boabele. Se pune ulei vegetal într-o tigaie adâncă și se lasă să se încingă. Se pun boabele și se lasă până când devin devin aurii-maro, aproximativ 3-4 minute. Se scot pe un prosop de hârtie și se asezonează cu sare și piper.
Cum să gătești porumb la slow cooker
Dacă vrei să gătești porumbul la slow cooker trebuie să te înarmezi cu răbdare, dar vei avea parte de boabe extrem de moi. Înainte de a le pune în slow cooker asezonează-le cu sare și piper. Apoi, pune aproximativ 180 ml de apă în slow cooker, apoi boabele de porumb. Acoperă aparatul și lasă-le între 2 și 4 ore, în funcție de cantitatea de porumb gătită.
Cum să gătești porumbul la instant pot
Ca să gătești porumbul la Instant Pot adaugă în vasul aparatului 180 ml apă și pune porumbul. Lasă-l două minute. Asezonează-l cu sare și piper.
Cum să folosești porumbul congelat
Boabele de porumb congelate sunt cea mai bună modalitate de a te bucura de ele și iarna. Ca să îl congelezi este destul de simplu. Taie capetele știuleților și pune-le într-o oală cu apă clocotită pentru 3-4 minute. După aceea, scoate-i într-un vas cu apă cu gheață. După ce s-au răcit pune porumbul în pungi speciale și pune-le la congelator. Le poți folosi până la 1 an.
Află și cum să congelezi fasolea verde. Ai aici sfaturi pentru a obține cele mai bune rezultate.
Cum să folosești porumbul din conservă
Porumbul din conservă se poate folosi la salate, la supe, la aperitive. Trebuie doar să scurgi zeama și îl poți folosi ca atare sau îl poți tratata termic.
Poți găti porumbul la cuptorul cu microunde. Curăță mătasea și pune-l cu tot cu foi pentru 4-6 minute. Dacă boabele nu sunt suficient de moi poți să îș mai lași puțin.
În cazul în care tot ce îți dorești este să savurezi porumb gătit după rețeta clasică, ai aici pașii necesari de preparare și toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține o gustare de nota 10.