Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică

Gulia este o legumă pe cât de sănătoasă și de gustoasă, pe atât de puțin populară în România. Se cultivă cu precădere în zona Transilvaniei, dar este consumată mult prea puțin de către populația țării noastre. Află în cele ce urmează care sunt beneficiile consumului de gulie.

Trei gulii așezate într-un coș din nuiele.
Gulia este una dintre legumele care se consumă în toată lumea / Shutterstock

Gulia face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli, aparținând speciei de plante Brassica oleracea. Istoria sa se pierde în negura timpurilor, mulți istorici fiind de părere că despre ea vorbea Plinius în lucrările sale când se referea la varza pompeiană.

Astăzi, gulia este cultivată peste tot pe glob, în mai multe soiuri, neavând nevoie de condiții speciale pentru a crește.

Gulia are avantajul că se păstrează bine și după recoltare, astfel încât o putem găsi chiar și iarna târziu. Cele mai bine legume le găsim primăvara, când este primul sezon de recoltare. Atunci au gustul ușor dulceag, sunt suculente, dar sunt mici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Gulia și utilizarea ei în diferite bucătării ale lumii

În România nu există prea multe rețete care conțin gulie. Sunt câteva supe, se mai mănâncă și umplută cu carne, uneori pane sau sub formă de salată în stare crudă.

În vestul Europei este destul de utilizată sub formă de tocănițe, murături, tot felul de supe, curry sau salate diverse. Găsim gulia și în gastronomia asiatică și în cele două Americi, dar și în Africa. Evident, peste tot în lume, se consumă, după curățarea de coajă, simplu, ca gustare. Află care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide.

India este țara unde vei întâlni preparate care au la bază gulia, indiferent de regiune. Nu este neapărat o legumă națională, dar datorită gustului său s-a integrat ușor în gastronomia locală. Nu doar că o gătesc în curry sau alte mâncăruri, dar o și murează cu oțet și condimente.

Germanii folosesc și ei gulia pentru a face garnituri pentru friptură. O fierb în sos bechamel și apoi o servesc cu chiftele, șnițel sau alte feluri de carne. Descoperă și cum poți să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Vietnamezii o pun în salate cu ierburi aromatice, morcovi și ridiche albă murată care merge excelent cu o porție de cartofi prăjiți. Ungurii o adoră și ei, iar supa cu smântână este un fel foarte îndrăgit în Ungaria.

Cum alegi și păstrezi gulia

Când cumperi gulia este bine să alegi una cu frunze pentru a te asigura că este proaspătă. Odată ce ajungi acasă, este suficient să le rupi frunzele și cu ajutorul unui cuțit să cureți coaja. Frunzele nu trebuie aruncate, mai ales dacă sunt proaspete. Le poți folosi la gătit.

Gulia se păstrează la frigider, în raftul pentru legume, fără a fi pusă în vreun recipient. Frunzele stau cel mai bine în pungă de plastic închisă ermetic. Acestea din urmă trebuie consumate în 2-3 zile, în schimb gulia poate rezista săptămâni bune. Verifică din când în când dacă începe să se înmoaie. Acesta este semnul că ar trebui să o consumi cât mai repede.

Frunzele de gulie poți să le adaugi în salate sau să le sotezi cu varză kale pentru a prepara o garnitură sănătoasă pentru carne la grătar. Gulia poate fi consumată crudă, așa cu mănânci mărul (dar fără coajă) și poate fi gătită în zeci de feluri.

Beneficii nutriționale

Gulia are avantajul de a avea foarte puține calorii: 100 grame aduc un aport caloric de doar 25 kcal. În plus, are conținut impresionant de vitamina C, 140% din doza zilnică recomandată. Pe lângă aceasta mai conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier și vitaminele A, E și B.

Este o sursă importantă de fibre și conține glicosinolați, substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă consumul guliei fiind nerecomandat la persoanele cu probleme tiroidiene.

Un alt aliment cu reale beneficii pentru sănătatea organismului este leurda. Află de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.

Citește și

Rețete delicioase cu gulie

Dacă te-am convins de beneficiile acestei legume minune, îți oferim mai jos două rețete delicioase, în care gulia este vedeta. Descoperă ingredientele și pașii de preparare pentru a putea savura și tu două specialități extrem de interesante ca textură și gust.

Gulie murată în saramură cu ulei

Gulia murată în saramură cu ulei este ideală pentru a o pune pe rafturile din cămară. Descoperă mai jos cum poți prepara această rețetă delicioasă.

Ingrediente

  • morcovi (tăiați pe lungime)
  • nap (tăiați pe lungime)
  • conopidă (buchete)
  • gulie (tăiată cuburi)
  • 4-5 ardei iuți verzi
  • ghimbir (fâșii)
  • 3 linguri de semințe de muștar
  • 2 linguri de semințe de fenicul
  • 1,5 lingurițe de semințe de schinduf
  • 1/4 linguriță de semințe de negrilică
  • 2 linguri de chilli praf
  • 1 linguriță de pudră de turmeric
  • 3 linguri sare
  • sucul de la 2-3 lămâi
  • 1 cană ulei de muştar
  • 1/2 linguriță de asafoetida (opțional).

Mod de preparare

Se pune la fiert o oală cu apă și sare, apoi se adaugă buchețelele de conopidă, gulia, morcovii și napii. Se oprește focul și se lasă legumele să stea în apă aproximativ 2-3 minute.

Se scurge apa. Se poate folosi pentru diverse supe. Se întind legumele pe o suprafață curată și se lasă la uscat cel puțin o oră.

Între timp, se încălzește uleiul de muștar până când se încinge și apoi se adăugați asafoetida, dacă se folosește. Se oprește focul și se lasă deoparte să se răcească.

Se macină grosier semințele de muștar, fenicul, negrilică și schinduf. Se amestecă cu condimentele uscate sub formă de pudră și cu sarea până se omogenizează. Când se usucă legumele, ele se amestecă cu condimentele. Se adăugă sucul de lămâie și se amestecă din nou.

Se pune uleiul de muștar răcit și se amestecă folosind mâinile. Se pune compoziția în borcane sterile,  curate și se închid ermetic. Se lasă la soare, cel puțin 4-5 zile înainte de a mânca, dar este de preferat să stea două săptămâni la fermentat.

Gulie murată în saramură cu ulei, așezată într-un borcan, pe o suprafață din lemn.
Guliile se pot pune la murat alături de mai multe legume / Shutterstock

Supă cremă de gulie cu cartofi

Supa cremă de gulie cu cartofi este bogată în nutrienți benefici. Această rețetă este ideală pentru serile mai reci de vară.

Ingrediente 

  • 700 g gulie
  • 450 g cartofi (de preferat un soi mai făinos)
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 750 ml supă de legume sau pui 
  • 150 g brânză cremă 
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors 
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 praf de nucșoară
  • sare de mare fină
  • piper negru măcinat
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 praf de fulgi de chili roșu 
  • 1 praf de semințe de negrilică.

Mod de preparare

Se curăță guliile. Se păstrează frunzele care vor fi adăugate în supă doar spre sfârșitul procesului de gătit. Se toacă gulia.

Se curăță cartofii și te taie cuburi. Se taie mărunt ceapa.

Se încinge uleiul într-o tigaie și se călește ceapa aproximativ 2-3 minute sau până devine translucidă. Se adăugă legumele tăiate cubulețe și se mai lasă aproximativ 4 minute, amestecând de câteva ori.

Se adaugă supa de legume sau de pui și se lasă să fiarbă. Apoi se reduce focul și se lasă pe foc aproximativ 20 de minute sau până când legumele sunt fragede. Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire.

Se adăugă crema de brânză în supă și se pasează toată compoziția cu un blender de imersie. Apoi se reîncălzește supa ușor, fără a o aduce din nou la punctul de fierbere.

Supă cremă de gulie într-un bol adânc, colorat
Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire / Shutterstock

Se condimentează cu sare, piper, zahăr, nucșoară și o lingură de suc de lămâie. Se presară pătrunjel tocat și fulgii de chili rosu și semințe de negrilică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două boluri cu supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Galerie foto
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de fenicul cu somon afumat, în bol
Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă
Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Călăii bărbatului torturat în Măgurele au plecat cu cardul lui, deși n-au aflat PIN-ul. Unul din suspecți, surprins cum îl bagă în bancomat
Călăii bărbatului torturat în Măgurele au plecat cu cardul lui, deși n-au aflat PIN-ul. Unul din suspecți, surprins cum îl bagă în bancomat
Călăii bărbatului torturat în Măgurele au plecat cu cardul lui, deși n-au aflat PIN-ul. Unul din suspecți, surprins cum îl bagă în bancomat
Ce face în fiecare zi milionarul român cu 3 pensii. Cum se menţine în formă, la 78 de ani
Ce face în fiecare zi milionarul român cu 3 pensii. Cum se menţine în formă, la 78 de ani
Ce face în fiecare zi milionarul român cu 3 pensii. Cum se menţine în formă, la 78 de ani
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Majestatea Sa Margareta a împlinit 76 de ani. Cine a fost alături de Custodele Coroanei la petrecerea restrânsă
Majestatea Sa Margareta a împlinit 76 de ani. Cine a fost alături de Custodele Coroanei la petrecerea restrânsă
Majestatea Sa Margareta a împlinit 76 de ani. Cine a fost alături de Custodele Coroanei la petrecerea restrânsă
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide