Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică

Gulia este o legumă pe cât de sănătoasă și de gustoasă, pe atât de puțin populară în România. Se cultivă cu precădere în zona Transilvaniei, dar este consumată mult prea puțin de către populația țării noastre. Află în cele ce urmează care sunt beneficiile consumului de gulie.

Trei gulii așezate într-un coș din nuiele.
Gulia este una dintre legumele care se consumă în toată lumea / Shutterstock

Gulia face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli, aparținând speciei de plante Brassica oleracea. Istoria sa se pierde în negura timpurilor, mulți istorici fiind de părere că despre ea vorbea Plinius în lucrările sale când se referea la varza pompeiană.

Astăzi, gulia este cultivată peste tot pe glob, în mai multe soiuri, neavând nevoie de condiții speciale pentru a crește.

Gulia are avantajul că se păstrează bine și după recoltare, astfel încât o putem găsi chiar și iarna târziu. Cele mai bine legume le găsim primăvara, când este primul sezon de recoltare. Atunci au gustul ușor dulceag, sunt suculente, dar sunt mici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Gulia și utilizarea ei în diferite bucătării ale lumii

În România nu există prea multe rețete care conțin gulie. Sunt câteva supe, se mai mănâncă și umplută cu carne, uneori pane sau sub formă de salată în stare crudă.

În vestul Europei este destul de utilizată sub formă de tocănițe, murături, tot felul de supe, curry sau salate diverse. Găsim gulia și în gastronomia asiatică și în cele două Americi, dar și în Africa. Evident, peste tot în lume, se consumă, după curățarea de coajă, simplu, ca gustare. Află care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide.

India este țara unde vei întâlni preparate care au la bază gulia, indiferent de regiune. Nu este neapărat o legumă națională, dar datorită gustului său s-a integrat ușor în gastronomia locală. Nu doar că o gătesc în curry sau alte mâncăruri, dar o și murează cu oțet și condimente.

Germanii folosesc și ei gulia pentru a face garnituri pentru friptură. O fierb în sos bechamel și apoi o servesc cu chiftele, șnițel sau alte feluri de carne. Descoperă și cum poți să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Vietnamezii o pun în salate cu ierburi aromatice, morcovi și ridiche albă murată care merge excelent cu o porție de cartofi prăjiți. Ungurii o adoră și ei, iar supa cu smântână este un fel foarte îndrăgit în Ungaria.

Cum alegi și păstrezi gulia

Când cumperi gulia este bine să alegi una cu frunze pentru a te asigura că este proaspătă. Odată ce ajungi acasă, este suficient să le rupi frunzele și cu ajutorul unui cuțit să cureți coaja. Frunzele nu trebuie aruncate, mai ales dacă sunt proaspete. Le poți folosi la gătit.

Gulia se păstrează la frigider, în raftul pentru legume, fără a fi pusă în vreun recipient. Frunzele stau cel mai bine în pungă de plastic închisă ermetic. Acestea din urmă trebuie consumate în 2-3 zile, în schimb gulia poate rezista săptămâni bune. Verifică din când în când dacă începe să se înmoaie. Acesta este semnul că ar trebui să o consumi cât mai repede.

Frunzele de gulie poți să le adaugi în salate sau să le sotezi cu varză kale pentru a prepara o garnitură sănătoasă pentru carne la grătar. Gulia poate fi consumată crudă, așa cu mănânci mărul (dar fără coajă) și poate fi gătită în zeci de feluri.

Beneficii nutriționale

Gulia are avantajul de a avea foarte puține calorii: 100 grame aduc un aport caloric de doar 25 kcal. În plus, are conținut impresionant de vitamina C, 140% din doza zilnică recomandată. Pe lângă aceasta mai conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier și vitaminele A, E și B.

Este o sursă importantă de fibre și conține glicosinolați, substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă consumul guliei fiind nerecomandat la persoanele cu probleme tiroidiene.

Un alt aliment cu reale beneficii pentru sănătatea organismului este leurda. Află de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.

Citește și

Rețete delicioase cu gulie

Dacă te-am convins de beneficiile acestei legume minune, îți oferim mai jos două rețete delicioase, în care gulia este vedeta. Descoperă ingredientele și pașii de preparare pentru a putea savura și tu două specialități extrem de interesante ca textură și gust.

Gulie murată în saramură cu ulei

Gulia murată în saramură cu ulei este ideală pentru a o pune pe rafturile din cămară. Descoperă mai jos cum poți prepara această rețetă delicioasă.

Ingrediente

  • morcovi (tăiați pe lungime)
  • nap (tăiați pe lungime)
  • conopidă (buchete)
  • gulie (tăiată cuburi)
  • 4-5 ardei iuți verzi
  • ghimbir (fâșii)
  • 3 linguri de semințe de muștar
  • 2 linguri de semințe de fenicul
  • 1,5 lingurițe de semințe de schinduf
  • 1/4 linguriță de semințe de negrilică
  • 2 linguri de chilli praf
  • 1 linguriță de pudră de turmeric
  • 3 linguri sare
  • sucul de la 2-3 lămâi
  • 1 cană ulei de muştar
  • 1/2 linguriță de asafoetida (opțional).

Mod de preparare

Se pune la fiert o oală cu apă și sare, apoi se adaugă buchețelele de conopidă, gulia, morcovii și napii. Se oprește focul și se lasă legumele să stea în apă aproximativ 2-3 minute.

Se scurge apa. Se poate folosi pentru diverse supe. Se întind legumele pe o suprafață curată și se lasă la uscat cel puțin o oră.

Între timp, se încălzește uleiul de muștar până când se încinge și apoi se adăugați asafoetida, dacă se folosește. Se oprește focul și se lasă deoparte să se răcească.

Se macină grosier semințele de muștar, fenicul, negrilică și schinduf. Se amestecă cu condimentele uscate sub formă de pudră și cu sarea până se omogenizează. Când se usucă legumele, ele se amestecă cu condimentele. Se adăugă sucul de lămâie și se amestecă din nou.

Se pune uleiul de muștar răcit și se amestecă folosind mâinile. Se pune compoziția în borcane sterile,  curate și se închid ermetic. Se lasă la soare, cel puțin 4-5 zile înainte de a mânca, dar este de preferat să stea două săptămâni la fermentat.

Gulie murată în saramură cu ulei, așezată într-un borcan, pe o suprafață din lemn.
Guliile se pot pune la murat alături de mai multe legume / Shutterstock

Supă cremă de gulie cu cartofi

Supa cremă de gulie cu cartofi este bogată în nutrienți benefici. Această rețetă este ideală pentru serile mai reci de vară.

Ingrediente 

  • 700 g gulie
  • 450 g cartofi (de preferat un soi mai făinos)
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 750 ml supă de legume sau pui 
  • 150 g brânză cremă 
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors 
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 praf de nucșoară
  • sare de mare fină
  • piper negru măcinat
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 praf de fulgi de chili roșu 
  • 1 praf de semințe de negrilică.

Mod de preparare

Se curăță guliile. Se păstrează frunzele care vor fi adăugate în supă doar spre sfârșitul procesului de gătit. Se toacă gulia.

Se curăță cartofii și te taie cuburi. Se taie mărunt ceapa.

Se încinge uleiul într-o tigaie și se călește ceapa aproximativ 2-3 minute sau până devine translucidă. Se adăugă legumele tăiate cubulețe și se mai lasă aproximativ 4 minute, amestecând de câteva ori.

Se adaugă supa de legume sau de pui și se lasă să fiarbă. Apoi se reduce focul și se lasă pe foc aproximativ 20 de minute sau până când legumele sunt fragede. Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire.

Se adăugă crema de brânză în supă și se pasează toată compoziția cu un blender de imersie. Apoi se reîncălzește supa ușor, fără a o aduce din nou la punctul de fierbere.

Supă cremă de gulie într-un bol adânc, colorat
Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire / Shutterstock

Se condimentează cu sare, piper, zahăr, nucșoară și o lingură de suc de lămâie. Se presară pătrunjel tocat și fulgii de chili rosu și semințe de negrilică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
persoană cu un borcan de murături în mână
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Galerie foto
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salată de sfeclă
06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
30 noiembrie, 05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
închide