Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică

Gulia este o legumă pe cât de sănătoasă și de gustoasă, pe atât de puțin populară în România. Se cultivă cu precădere în zona Transilvaniei, dar este consumată mult prea puțin de către populația țării noastre. Află în cele ce urmează care sunt beneficiile consumului de gulie.

Trei gulii așezate într-un coș din nuiele.
Gulia este una dintre legumele care se consumă în toată lumea / Shutterstock

Gulia face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli, aparținând speciei de plante Brassica oleracea. Istoria sa se pierde în negura timpurilor, mulți istorici fiind de părere că despre ea vorbea Plinius în lucrările sale când se referea la varza pompeiană.

Astăzi, gulia este cultivată peste tot pe glob, în mai multe soiuri, neavând nevoie de condiții speciale pentru a crește.

Gulia are avantajul că se păstrează bine și după recoltare, astfel încât o putem găsi chiar și iarna târziu. Cele mai bine legume le găsim primăvara, când este primul sezon de recoltare. Atunci au gustul ușor dulceag, sunt suculente, dar sunt mici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Gulia și utilizarea ei în diferite bucătării ale lumii

În România nu există prea multe rețete care conțin gulie. Sunt câteva supe, se mai mănâncă și umplută cu carne, uneori pane sau sub formă de salată în stare crudă.

În vestul Europei este destul de utilizată sub formă de tocănițe, murături, tot felul de supe, curry sau salate diverse. Găsim gulia și în gastronomia asiatică și în cele două Americi, dar și în Africa. Evident, peste tot în lume, se consumă, după curățarea de coajă, simplu, ca gustare. Află care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide.

India este țara unde vei întâlni preparate care au la bază gulia, indiferent de regiune. Nu este neapărat o legumă națională, dar datorită gustului său s-a integrat ușor în gastronomia locală. Nu doar că o gătesc în curry sau alte mâncăruri, dar o și murează cu oțet și condimente.

Germanii folosesc și ei gulia pentru a face garnituri pentru friptură. O fierb în sos bechamel și apoi o servesc cu chiftele, șnițel sau alte feluri de carne. Descoperă și cum poți să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Vietnamezii o pun în salate cu ierburi aromatice, morcovi și ridiche albă murată care merge excelent cu o porție de cartofi prăjiți. Ungurii o adoră și ei, iar supa cu smântână este un fel foarte îndrăgit în Ungaria.

Cum alegi și păstrezi gulia

Când cumperi gulia este bine să alegi una cu frunze pentru a te asigura că este proaspătă. Odată ce ajungi acasă, este suficient să le rupi frunzele și cu ajutorul unui cuțit să cureți coaja. Frunzele nu trebuie aruncate, mai ales dacă sunt proaspete. Le poți folosi la gătit.

Gulia se păstrează la frigider, în raftul pentru legume, fără a fi pusă în vreun recipient. Frunzele stau cel mai bine în pungă de plastic închisă ermetic. Acestea din urmă trebuie consumate în 2-3 zile, în schimb gulia poate rezista săptămâni bune. Verifică din când în când dacă începe să se înmoaie. Acesta este semnul că ar trebui să o consumi cât mai repede.

Frunzele de gulie poți să le adaugi în salate sau să le sotezi cu varză kale pentru a prepara o garnitură sănătoasă pentru carne la grătar. Gulia poate fi consumată crudă, așa cu mănânci mărul (dar fără coajă) și poate fi gătită în zeci de feluri.

Beneficii nutriționale

Gulia are avantajul de a avea foarte puține calorii: 100 grame aduc un aport caloric de doar 25 kcal. În plus, are conținut impresionant de vitamina C, 140% din doza zilnică recomandată. Pe lângă aceasta mai conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier și vitaminele A, E și B.

Este o sursă importantă de fibre și conține glicosinolați, substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă consumul guliei fiind nerecomandat la persoanele cu probleme tiroidiene.

Un alt aliment cu reale beneficii pentru sănătatea organismului este leurda. Află de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.

Citește și

Rețete delicioase cu gulie

Dacă te-am convins de beneficiile acestei legume minune, îți oferim mai jos două rețete delicioase, în care gulia este vedeta. Descoperă ingredientele și pașii de preparare pentru a putea savura și tu două specialități extrem de interesante ca textură și gust.

Gulie murată în saramură cu ulei

Gulia murată în saramură cu ulei este ideală pentru a o pune pe rafturile din cămară. Descoperă mai jos cum poți prepara această rețetă delicioasă.

Ingrediente

  • morcovi (tăiați pe lungime)
  • nap (tăiați pe lungime)
  • conopidă (buchete)
  • gulie (tăiată cuburi)
  • 4-5 ardei iuți verzi
  • ghimbir (fâșii)
  • 3 linguri de semințe de muștar
  • 2 linguri de semințe de fenicul
  • 1,5 lingurițe de semințe de schinduf
  • 1/4 linguriță de semințe de negrilică
  • 2 linguri de chilli praf
  • 1 linguriță de pudră de turmeric
  • 3 linguri sare
  • sucul de la 2-3 lămâi
  • 1 cană ulei de muştar
  • 1/2 linguriță de asafoetida (opțional).

Mod de preparare

Se pune la fiert o oală cu apă și sare, apoi se adaugă buchețelele de conopidă, gulia, morcovii și napii. Se oprește focul și se lasă legumele să stea în apă aproximativ 2-3 minute.

Se scurge apa. Se poate folosi pentru diverse supe. Se întind legumele pe o suprafață curată și se lasă la uscat cel puțin o oră.

Între timp, se încălzește uleiul de muștar până când se încinge și apoi se adăugați asafoetida, dacă se folosește. Se oprește focul și se lasă deoparte să se răcească.

Se macină grosier semințele de muștar, fenicul, negrilică și schinduf. Se amestecă cu condimentele uscate sub formă de pudră și cu sarea până se omogenizează. Când se usucă legumele, ele se amestecă cu condimentele. Se adăugă sucul de lămâie și se amestecă din nou.

Se pune uleiul de muștar răcit și se amestecă folosind mâinile. Se pune compoziția în borcane sterile,  curate și se închid ermetic. Se lasă la soare, cel puțin 4-5 zile înainte de a mânca, dar este de preferat să stea două săptămâni la fermentat.

Gulie murată în saramură cu ulei, așezată într-un borcan, pe o suprafață din lemn.
Guliile se pot pune la murat alături de mai multe legume / Shutterstock

Supă cremă de gulie cu cartofi

Supa cremă de gulie cu cartofi este bogată în nutrienți benefici. Această rețetă este ideală pentru serile mai reci de vară.

Ingrediente 

  • 700 g gulie
  • 450 g cartofi (de preferat un soi mai făinos)
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 750 ml supă de legume sau pui 
  • 150 g brânză cremă 
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors 
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 praf de nucșoară
  • sare de mare fină
  • piper negru măcinat
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 praf de fulgi de chili roșu 
  • 1 praf de semințe de negrilică.

Mod de preparare

Se curăță guliile. Se păstrează frunzele care vor fi adăugate în supă doar spre sfârșitul procesului de gătit. Se toacă gulia.

Se curăță cartofii și te taie cuburi. Se taie mărunt ceapa.

Se încinge uleiul într-o tigaie și se călește ceapa aproximativ 2-3 minute sau până devine translucidă. Se adăugă legumele tăiate cubulețe și se mai lasă aproximativ 4 minute, amestecând de câteva ori.

Se adaugă supa de legume sau de pui și se lasă să fiarbă. Apoi se reduce focul și se lasă pe foc aproximativ 20 de minute sau până când legumele sunt fragede. Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire.

Se adăugă crema de brânză în supă și se pasează toată compoziția cu un blender de imersie. Apoi se reîncălzește supa ușor, fără a o aduce din nou la punctul de fierbere.

Supă cremă de gulie într-un bol adânc, colorat
Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire / Shutterstock

Se condimentează cu sare, piper, zahăr, nucșoară și o lingură de suc de lămâie. Se presară pătrunjel tocat și fulgii de chili rosu și semințe de negrilică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de friptură de miel cu vin și usturoi, alături de un cuțit, usturoi și roșii cherry
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salată aperitiv pentru masa de Paște servită într-o farfurie albă
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salate pentru masa de Paște puse pe o masă mare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
ouă vopsite în vin roșu puse pe o farfurie albă
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tarta Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Prăjituri indiente pe două farfurii cu căpșuni și mentă
07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Trei porții din prăjitura Albinița
07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Porție de prăjitură cu rubarbă pe farfurie cu furculiță, alături de prăjitura secționată pe platou și tulpini de rubarbă
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Pui cu cartofi și năut
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Două mâini de femeie care curăță un ou de coajă
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
5 mai, 06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Drob în aluat fraged porționat
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Parteneri
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: Nimeni nu v-a țepuit
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
fresh
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
închide