Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică

Gulia este o legumă pe cât de sănătoasă și de gustoasă, pe atât de puțin populară în România. Se cultivă cu precădere în zona Transilvaniei, dar este consumată mult prea puțin de către populația țării noastre. Află în cele ce urmează care sunt beneficiile consumului de gulie.

Trei gulii așezate într-un coș din nuiele.
Gulia este una dintre legumele care se consumă în toată lumea / Shutterstock

Gulia face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli, aparținând speciei de plante Brassica oleracea. Istoria sa se pierde în negura timpurilor, mulți istorici fiind de părere că despre ea vorbea Plinius în lucrările sale când se referea la varza pompeiană.

Astăzi, gulia este cultivată peste tot pe glob, în mai multe soiuri, neavând nevoie de condiții speciale pentru a crește.

Gulia are avantajul că se păstrează bine și după recoltare, astfel încât o putem găsi chiar și iarna târziu. Cele mai bine legume le găsim primăvara, când este primul sezon de recoltare. Atunci au gustul ușor dulceag, sunt suculente, dar sunt mici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Gulia și utilizarea ei în diferite bucătării ale lumii

În România nu există prea multe rețete care conțin gulie. Sunt câteva supe, se mai mănâncă și umplută cu carne, uneori pane sau sub formă de salată în stare crudă.

În vestul Europei este destul de utilizată sub formă de tocănițe, murături, tot felul de supe, curry sau salate diverse. Găsim gulia și în gastronomia asiatică și în cele două Americi, dar și în Africa. Evident, peste tot în lume, se consumă, după curățarea de coajă, simplu, ca gustare. Află care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide.

India este țara unde vei întâlni preparate care au la bază gulia, indiferent de regiune. Nu este neapărat o legumă națională, dar datorită gustului său s-a integrat ușor în gastronomia locală. Nu doar că o gătesc în curry sau alte mâncăruri, dar o și murează cu oțet și condimente.

Germanii folosesc și ei gulia pentru a face garnituri pentru friptură. O fierb în sos bechamel și apoi o servesc cu chiftele, șnițel sau alte feluri de carne. Descoperă și cum poți să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Vietnamezii o pun în salate cu ierburi aromatice, morcovi și ridiche albă murată care merge excelent cu o porție de cartofi prăjiți. Ungurii o adoră și ei, iar supa cu smântână este un fel foarte îndrăgit în Ungaria.

Cum alegi și păstrezi gulia

Când cumperi gulia este bine să alegi una cu frunze pentru a te asigura că este proaspătă. Odată ce ajungi acasă, este suficient să le rupi frunzele și cu ajutorul unui cuțit să cureți coaja. Frunzele nu trebuie aruncate, mai ales dacă sunt proaspete. Le poți folosi la gătit.

Gulia se păstrează la frigider, în raftul pentru legume, fără a fi pusă în vreun recipient. Frunzele stau cel mai bine în pungă de plastic închisă ermetic. Acestea din urmă trebuie consumate în 2-3 zile, în schimb gulia poate rezista săptămâni bune. Verifică din când în când dacă începe să se înmoaie. Acesta este semnul că ar trebui să o consumi cât mai repede.

Frunzele de gulie poți să le adaugi în salate sau să le sotezi cu varză kale pentru a prepara o garnitură sănătoasă pentru carne la grătar. Gulia poate fi consumată crudă, așa cu mănânci mărul (dar fără coajă) și poate fi gătită în zeci de feluri.

Beneficii nutriționale

Gulia are avantajul de a avea foarte puține calorii: 100 grame aduc un aport caloric de doar 25 kcal. În plus, are conținut impresionant de vitamina C, 140% din doza zilnică recomandată. Pe lângă aceasta mai conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier și vitaminele A, E și B.

Este o sursă importantă de fibre și conține glicosinolați, substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă consumul guliei fiind nerecomandat la persoanele cu probleme tiroidiene.

Un alt aliment cu reale beneficii pentru sănătatea organismului este leurda. Află de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.

Citește și

Rețete delicioase cu gulie

Dacă te-am convins de beneficiile acestei legume minune, îți oferim mai jos două rețete delicioase, în care gulia este vedeta. Descoperă ingredientele și pașii de preparare pentru a putea savura și tu două specialități extrem de interesante ca textură și gust.

Gulie murată în saramură cu ulei

Gulia murată în saramură cu ulei este ideală pentru a o pune pe rafturile din cămară. Descoperă mai jos cum poți prepara această rețetă delicioasă.

Ingrediente

  • morcovi (tăiați pe lungime)
  • nap (tăiați pe lungime)
  • conopidă (buchete)
  • gulie (tăiată cuburi)
  • 4-5 ardei iuți verzi
  • ghimbir (fâșii)
  • 3 linguri de semințe de muștar
  • 2 linguri de semințe de fenicul
  • 1,5 lingurițe de semințe de schinduf
  • 1/4 linguriță de semințe de negrilică
  • 2 linguri de chilli praf
  • 1 linguriță de pudră de turmeric
  • 3 linguri sare
  • sucul de la 2-3 lămâi
  • 1 cană ulei de muştar
  • 1/2 linguriță de asafoetida (opțional).

Mod de preparare

Se pune la fiert o oală cu apă și sare, apoi se adaugă buchețelele de conopidă, gulia, morcovii și napii. Se oprește focul și se lasă legumele să stea în apă aproximativ 2-3 minute.

Se scurge apa. Se poate folosi pentru diverse supe. Se întind legumele pe o suprafață curată și se lasă la uscat cel puțin o oră.

Între timp, se încălzește uleiul de muștar până când se încinge și apoi se adăugați asafoetida, dacă se folosește. Se oprește focul și se lasă deoparte să se răcească.

Se macină grosier semințele de muștar, fenicul, negrilică și schinduf. Se amestecă cu condimentele uscate sub formă de pudră și cu sarea până se omogenizează. Când se usucă legumele, ele se amestecă cu condimentele. Se adăugă sucul de lămâie și se amestecă din nou.

Se pune uleiul de muștar răcit și se amestecă folosind mâinile. Se pune compoziția în borcane sterile,  curate și se închid ermetic. Se lasă la soare, cel puțin 4-5 zile înainte de a mânca, dar este de preferat să stea două săptămâni la fermentat.

Gulie murată în saramură cu ulei, așezată într-un borcan, pe o suprafață din lemn.
Guliile se pot pune la murat alături de mai multe legume / Shutterstock

Supă cremă de gulie cu cartofi

Supa cremă de gulie cu cartofi este bogată în nutrienți benefici. Această rețetă este ideală pentru serile mai reci de vară.

Ingrediente 

  • 700 g gulie
  • 450 g cartofi (de preferat un soi mai făinos)
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 750 ml supă de legume sau pui 
  • 150 g brânză cremă 
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors 
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 praf de nucșoară
  • sare de mare fină
  • piper negru măcinat
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 praf de fulgi de chili roșu 
  • 1 praf de semințe de negrilică.

Mod de preparare

Se curăță guliile. Se păstrează frunzele care vor fi adăugate în supă doar spre sfârșitul procesului de gătit. Se toacă gulia.

Se curăță cartofii și te taie cuburi. Se taie mărunt ceapa.

Se încinge uleiul într-o tigaie și se călește ceapa aproximativ 2-3 minute sau până devine translucidă. Se adăugă legumele tăiate cubulețe și se mai lasă aproximativ 4 minute, amestecând de câteva ori.

Se adaugă supa de legume sau de pui și se lasă să fiarbă. Apoi se reduce focul și se lasă pe foc aproximativ 20 de minute sau până când legumele sunt fragede. Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire.

Se adăugă crema de brânză în supă și se pasează toată compoziția cu un blender de imersie. Apoi se reîncălzește supa ușor, fără a o aduce din nou la punctul de fierbere.

Supă cremă de gulie într-un bol adânc, colorat
Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire / Shutterstock

Se condimentează cu sare, piper, zahăr, nucșoară și o lingură de suc de lămâie. Se presară pătrunjel tocat și fulgii de chili rosu și semințe de negrilică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cremă de avocado cu iaurt în bol cu lingură, alături de un avocado secționat în jumătăți
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mascarpone cu nucă de cocos în bol de sticlă cu lingură
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Ciorba țărănească de ștevie cu multe legume
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
mai mulți oameni mâncând felul doi la o masă de lemn
Ce mai gătești la felul doi? 5 idei din care să te inspiri
Ce mai gătești la felul doi? 5 idei din care să te inspiri
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un bol plin cu bicarbonat de sodiu alături de o lingură de lemn
07:23
Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice
mai multe alimente organice puse pe o masă de lemn
05:49
Ce alimente organice recomandă nutriționiștii. Produse pe care le poți include pe lista ta de cumpărături Ce alimente organice recomandă nutriționiștii. Produse pe care le poți include pe lista ta de cumpărături
brioșe englezești pe o farfurie
05:15
10 preparate delicioase pentru care poți folosi brioșe englezești 10 preparate delicioase pentru care poți folosi brioșe englezești
deserturi pe bază de ouă
04:07
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
Limonada din Angliea servită într-un pahar mic
17 martie, 03:06
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval, în felii de pâine toast, așezate pe un tocător de lemn cu cuțit și furculiță
17 martie, 02:57
Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast
Pastă de năut cu ardei copți în bol cu lipie, alături de ardei roșii și o sticlă de ulei
17 martie, 01:20
Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus
orez cu lapte în stil turcesc servit într-un bol maro
17 martie, 01:15
Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
1
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Atunci când vrei să prepari un desert rapid și nu ai timp pentru fierberea cremelor, poți apela cu succes la cremele preparate la rece. Una dintre acestea este și crema de...
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
2
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Pachetul pentru prânzul de la birou poate fi la fel de delicios ca un preparat comandat de la restaurant. Cu câteva salate care combină proteine și legume proaspete poți să-ți acoperi...
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
3
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Dacă îți place plăcinta grecească cu brânză și spanac, o poți prepara cu ușurință și în varianta de post. Îți oferim mai jos o variantă delicioasă pentru spanakopita de post, preparată...
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
4
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Dacă îți place fructul avocado și vrei să profiți de gustul și beneficiile lui în cât mai multe preparate, încearcă și rețeta de cremă de avocado cu iaurt. Este o rețetă...
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
5
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Odată cu venirea primăverii te poți bucura de toate verdețurile pline de vitamine. Ștevia, loboda sau urzicile se găsesc în toate piețele și este păcat să nu le iei acasă pentru...
Parteneri
Pilaf cu urzici. Rețetă de post plină de savoare și vitamine
Pilaf cu urzici. Rețetă de post plină de savoare și vitamine
Pilaf cu urzici. Rețetă de post plină de savoare și vitamine
De câte salarii medii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70 de mp în Bucureşti. Topul celor mai accesibile capitale europene
De câte salarii medii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70 de mp în Bucureşti. Topul celor mai accesibile capitale europene
De câte salarii medii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70 de mp în Bucureşti. Topul celor mai accesibile capitale europene
Ianis Hagi și Elena pregătesc nunta anului în România! Detalii fabuloase despre evenimentul colosal, care va costa o avere
Ianis Hagi și Elena pregătesc nunta anului în România! Detalii fabuloase despre evenimentul colosal, care va costa o avere
Ianis Hagi și Elena pregătesc nunta anului în România! Detalii fabuloase despre evenimentul colosal, care va costa o avere
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Noi detalii despre continuarea serialului Betty cea urâtă. Cum arată personajele Marcela Valencia, Patricia Fernández și Hugo Lombardi după 20 de ani
Noi detalii despre continuarea serialului ”Betty cea urâtă”. Cum arată personajele Marcela Valencia, Patricia Fernández și Hugo Lombardi după 20 de ani
Noi detalii despre continuarea serialului ”Betty cea urâtă”. Cum arată personajele Marcela Valencia, Patricia Fernández și Hugo Lombardi după 20 de ani
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Pesto de leurdă cu parmezan
Pesto de leurdă cu parmezan
Pesto de leurdă cu parmezan
Beneficiile unui animal de companie pentru copii
Beneficiile unui animal de companie pentru copii
Beneficiile unui animal de companie pentru copii
10 melodii pe care nu știai că le-a scris Ed Sheeran
10 melodii pe care nu știai că le-a scris Ed Sheeran
10 melodii pe care nu știai că le-a scris Ed Sheeran
Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină. Impactul acestei plante asupra sănătății
Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină. Impactul acestei plante asupra sănătății
Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină. Impactul acestei plante asupra sănătății
fresh
Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post

Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post

Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post

Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus

Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus

Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast

Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast

Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros

Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros

Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă

Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă
închide