Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică

Gulia este o legumă pe cât de sănătoasă și de gustoasă, pe atât de puțin populară în România. Se cultivă cu precădere în zona Transilvaniei, dar este consumată mult prea puțin de către populația țării noastre. Află în cele ce urmează care sunt beneficiile consumului de gulie.

Trei gulii așezate într-un coș din nuiele.
Gulia este una dintre legumele care se consumă în toată lumea / Shutterstock

Gulia face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli, aparținând speciei de plante Brassica oleracea. Istoria sa se pierde în negura timpurilor, mulți istorici fiind de părere că despre ea vorbea Plinius în lucrările sale când se referea la varza pompeiană.

Astăzi, gulia este cultivată peste tot pe glob, în mai multe soiuri, neavând nevoie de condiții speciale pentru a crește.

Gulia are avantajul că se păstrează bine și după recoltare, astfel încât o putem găsi chiar și iarna târziu. Cele mai bine legume le găsim primăvara, când este primul sezon de recoltare. Atunci au gustul ușor dulceag, sunt suculente, dar sunt mici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Gulia și utilizarea ei în diferite bucătării ale lumii

În România nu există prea multe rețete care conțin gulie. Sunt câteva supe, se mai mănâncă și umplută cu carne, uneori pane sau sub formă de salată în stare crudă.

În vestul Europei este destul de utilizată sub formă de tocănițe, murături, tot felul de supe, curry sau salate diverse. Găsim gulia și în gastronomia asiatică și în cele două Americi, dar și în Africa. Evident, peste tot în lume, se consumă, după curățarea de coajă, simplu, ca gustare. Află care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide.

India este țara unde vei întâlni preparate care au la bază gulia, indiferent de regiune. Nu este neapărat o legumă națională, dar datorită gustului său s-a integrat ușor în gastronomia locală. Nu doar că o gătesc în curry sau alte mâncăruri, dar o și murează cu oțet și condimente.

Germanii folosesc și ei gulia pentru a face garnituri pentru friptură. O fierb în sos bechamel și apoi o servesc cu chiftele, șnițel sau alte feluri de carne. Descoperă și cum poți să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Vietnamezii o pun în salate cu ierburi aromatice, morcovi și ridiche albă murată care merge excelent cu o porție de cartofi prăjiți. Ungurii o adoră și ei, iar supa cu smântână este un fel foarte îndrăgit în Ungaria.

Cum alegi și păstrezi gulia

Când cumperi gulia este bine să alegi una cu frunze pentru a te asigura că este proaspătă. Odată ce ajungi acasă, este suficient să le rupi frunzele și cu ajutorul unui cuțit să cureți coaja. Frunzele nu trebuie aruncate, mai ales dacă sunt proaspete. Le poți folosi la gătit.

Gulia se păstrează la frigider, în raftul pentru legume, fără a fi pusă în vreun recipient. Frunzele stau cel mai bine în pungă de plastic închisă ermetic. Acestea din urmă trebuie consumate în 2-3 zile, în schimb gulia poate rezista săptămâni bune. Verifică din când în când dacă începe să se înmoaie. Acesta este semnul că ar trebui să o consumi cât mai repede.

Frunzele de gulie poți să le adaugi în salate sau să le sotezi cu varză kale pentru a prepara o garnitură sănătoasă pentru carne la grătar. Gulia poate fi consumată crudă, așa cu mănânci mărul (dar fără coajă) și poate fi gătită în zeci de feluri.

Beneficii nutriționale

Gulia are avantajul de a avea foarte puține calorii: 100 grame aduc un aport caloric de doar 25 kcal. În plus, are conținut impresionant de vitamina C, 140% din doza zilnică recomandată. Pe lângă aceasta mai conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier și vitaminele A, E și B.

Este o sursă importantă de fibre și conține glicosinolați, substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă consumul guliei fiind nerecomandat la persoanele cu probleme tiroidiene.

Un alt aliment cu reale beneficii pentru sănătatea organismului este leurda. Află de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.

Citește și

Rețete delicioase cu gulie

Dacă te-am convins de beneficiile acestei legume minune, îți oferim mai jos două rețete delicioase, în care gulia este vedeta. Descoperă ingredientele și pașii de preparare pentru a putea savura și tu două specialități extrem de interesante ca textură și gust.

Gulie murată în saramură cu ulei

Gulia murată în saramură cu ulei este ideală pentru a o pune pe rafturile din cămară. Descoperă mai jos cum poți prepara această rețetă delicioasă.

Ingrediente

  • morcovi (tăiați pe lungime)
  • nap (tăiați pe lungime)
  • conopidă (buchete)
  • gulie (tăiată cuburi)
  • 4-5 ardei iuți verzi
  • ghimbir (fâșii)
  • 3 linguri de semințe de muștar
  • 2 linguri de semințe de fenicul
  • 1,5 lingurițe de semințe de schinduf
  • 1/4 linguriță de semințe de negrilică
  • 2 linguri de chilli praf
  • 1 linguriță de pudră de turmeric
  • 3 linguri sare
  • sucul de la 2-3 lămâi
  • 1 cană ulei de muştar
  • 1/2 linguriță de asafoetida (opțional).

Mod de preparare

Se pune la fiert o oală cu apă și sare, apoi se adaugă buchețelele de conopidă, gulia, morcovii și napii. Se oprește focul și se lasă legumele să stea în apă aproximativ 2-3 minute.

Se scurge apa. Se poate folosi pentru diverse supe. Se întind legumele pe o suprafață curată și se lasă la uscat cel puțin o oră.

Între timp, se încălzește uleiul de muștar până când se încinge și apoi se adăugați asafoetida, dacă se folosește. Se oprește focul și se lasă deoparte să se răcească.

Se macină grosier semințele de muștar, fenicul, negrilică și schinduf. Se amestecă cu condimentele uscate sub formă de pudră și cu sarea până se omogenizează. Când se usucă legumele, ele se amestecă cu condimentele. Se adăugă sucul de lămâie și se amestecă din nou.

Se pune uleiul de muștar răcit și se amestecă folosind mâinile. Se pune compoziția în borcane sterile,  curate și se închid ermetic. Se lasă la soare, cel puțin 4-5 zile înainte de a mânca, dar este de preferat să stea două săptămâni la fermentat.

Gulie murată în saramură cu ulei, așezată într-un borcan, pe o suprafață din lemn.
Guliile se pot pune la murat alături de mai multe legume / Shutterstock

Supă cremă de gulie cu cartofi

Supa cremă de gulie cu cartofi este bogată în nutrienți benefici. Această rețetă este ideală pentru serile mai reci de vară.

Ingrediente 

  • 700 g gulie
  • 450 g cartofi (de preferat un soi mai făinos)
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 750 ml supă de legume sau pui 
  • 150 g brânză cremă 
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors 
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 praf de nucșoară
  • sare de mare fină
  • piper negru măcinat
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 praf de fulgi de chili roșu 
  • 1 praf de semințe de negrilică.

Mod de preparare

Se curăță guliile. Se păstrează frunzele care vor fi adăugate în supă doar spre sfârșitul procesului de gătit. Se toacă gulia.

Se curăță cartofii și te taie cuburi. Se taie mărunt ceapa.

Se încinge uleiul într-o tigaie și se călește ceapa aproximativ 2-3 minute sau până devine translucidă. Se adăugă legumele tăiate cubulețe și se mai lasă aproximativ 4 minute, amestecând de câteva ori.

Se adaugă supa de legume sau de pui și se lasă să fiarbă. Apoi se reduce focul și se lasă pe foc aproximativ 20 de minute sau până când legumele sunt fragede. Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire.

Se adăugă crema de brânză în supă și se pasează toată compoziția cu un blender de imersie. Apoi se reîncălzește supa ușor, fără a o aduce din nou la punctul de fierbere.

Supă cremă de gulie într-un bol adânc, colorat
Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire / Shutterstock

Se condimentează cu sare, piper, zahăr, nucșoară și o lingură de suc de lămâie. Se presară pătrunjel tocat și fulgii de chili rosu și semințe de negrilică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu cireșe și cocos porționată în tava de copt
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Prăjiturele cu cireșe, una secționată pe un platou de lemn
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Crochete din mămăligă cu parmezan pe un platou rotund de lemn, alături de un bol cu sos de brânzeturi și o solniță
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde porționată pe o farfurie cu roșii și rucola
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de supă Vichyssoise, o rețeta franțuzească clasică
Video
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Înghețată de căpșuni cu cireșe în bol, decorată cu mentă, cireșe și căpșuni, alături de un bol cu cireșe
08:16
Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon
Porție de paste penne cu pesto de busuioc și parmezan în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu parmezan, un bol cu sos pesto, o sticlă cu ulei, usturoi și frunze de busuioc
07:46
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Limonadă cu ghimbir și mentă în două pahare, alături de ghimbir, mentă și lămâi proaspete
17 iunie, 08:57
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz, unul rupt
17 iunie, 06:51
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval, decorată cu cimbru, alături de un recipient de sticlă cu ulei și verdeață și frunze de busuioc
16 iunie, 12:26
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Gem de căpșuni fără conservanți în borcan și în lingură, alături de un bol cu căpșuni proaspete
16 iunie, 12:21
Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
15 iunie, 12:30
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Înghețată de căpșuni cu banane în caserolă cu lingură și într-un cornet, alături de căpșuni proaspete, două cornete de înghețată și o banană tăiată în rondele
15 iunie, 12:29
Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
1
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Rețeta de cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere este cea mai ușoară variantă de umplere a prăjiturilor. Nu ai nevoie decât de trei ingrediente și poate fi...
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
2
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Dacă vrei un desert rapid și ușor de făcut, atunci poți alege să faci o înghețată de banane cu ciocolată. Nu ai nevoie de mai mult de 20 de minute pentru...
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
3
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
Atunci când ai nevoie de o gustare sănătoasă și hrănitoare, iaurtul grecesc pare una dintre cele mai bune opțiuni. Doar că te poți plictisi de el, oricât de conștientă ai fi...
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
4
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Pentru gustări simple, rapide și delicioase sau pentru un platou festiv, îți oferim o rețetă de coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Sunt și gustoase, dar și aspectuoase. Combinația de brânză...
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
5
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Parteneri
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre semnele surori
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre „semnele surori”
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre „semnele surori”
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Luna Căpșună 2024. Când are loc prima Lună Plină din această vară
Luna Căpșună 2024. Când are loc prima Lună Plină din această vară
Luna Căpșună 2024. Când are loc prima Lună Plină din această vară
Ștrudel cu vișine și aluat simplu de casă
Ștrudel cu vișine și aluat simplu de casă
Ștrudel cu vișine și aluat simplu de casă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
fresh
Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă

Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă

Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos

Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos

Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon

Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon
închide