Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Îți este poftă de preparatele cu care te răsfăța bunica și ești în căutarea acelor rețete? Îți oferim mai jos una dintre ele, și anume, rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Maria Udrea
Publicat: 28 septembrie 2024, 13:02

Galerie foto

Brânzoaicele sunt iubite pentru combinația echilibrată dintre aluatul pufos și brânza dulce-acrișoară / Shutterstock

Aceste delicatese sunt iubite pentru combinația echilibrată dintre aluatul pufos și brânza dulce-acrișoară. Sunt un adevărat deliciu atât pentru cei care preferă dulciurile simple, cât și pentru cei care apreciază gustul autentic românesc. Rețeta nu se prepară anevoios, iar ingredientele folosite sunt dintre cele mai simple.

Despre brânzoaice

Brânzoaicele nu sunt doar un desert, ci și o parte din tradiția românească, fiind servite adesea la evenimente festive, sărbători și reuniuni de familie. Ele simbolizează atât creativitatea culinară, cât și farmecul simplității bucatelor tradiționale. Sunt foarte apreciat datorită aluatului pufos și umpluturii cremoase din brânză de vaci. Aluatul folosit pentru brânzoaice este unul dospit, similar cu cel de cozonac sau de pâine dulce. Se obține din făină, lapte, ouă, zahăr și drojdie, fiind frământat până devine elastic și moale.

Umplutura tradițională este făcută din brânză de vaci proaspătă, la care se adaugă zahăr, ouă, vanilie și, uneori, coajă de lămâie sau stafide pentru un plus de savoare. Unele variante moderne pot conține și brânză sărată, pentru un contrast plăcut de arome.

Brânzoaicele au o formă ca un plic, modelat prin adunarea marginilor aluatului spre centru. Această tehnică de împachetare este motivul pentru care, în unele părți ale țării, ele sunt numite poale-n brâu. Tot din această categorie de deserturi descoperă și rețeta de  plăcinte împletite, cu brânză și fructe confiate. iar mai jos vom detalia rețeta completă pentru brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Ingrediente

Mod de preparare

Pregătește maiaua. Trece prin sită făina, creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr. Toarnă puțin lapte cald și amestecă pentru omogenizare. Lasă drojdia să se activeze timp de 12-15 minute.

Cum prepari aluatul pentru brânzoaice cu stafide și aluat pufos

Sparge ouăle într-un bol și amestecă-le cu puțină sare, zahărul clasic și cel vanilat. Adaugă esența și untul moale și omogenizează amestecul de ingrediente. Apoi adaugă compoziția obținută peste drojdia activată de la mijlocul făinii.  Încorporează treptat făina din bol în compoziția de la mijloc, turnând treptat și laptele călduț.

Frământă bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

În acest interval de timp, te vei ocupa de pregătirea umpluturii. Mai întâi hidratează stafidele în puțină apă caldă. Într-un bol, amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și un albuș. Păstrează gălbenușul pentru a-l folosi la uns aluatul. Adaugă grișul și stafidele hidratate și bine scurse.

Cum formezi și coci brânzoaicele

După expirarea timpului de dospire a aluatului, împarte-l în 10-12 părți aproximativ egale. Pe un blat presărat cu făină întinde fiecare parte de aluat în formă pătrată. Adaugă câte o lingură din compoziția de brânză la mijloc și presară stafide peste ea.

Apoi adună colțurile aluatului peste umplutură. Lipește-le bine prin presare. Așază delicioasele brânzoaice cu stafide și aluat pufos în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele.

Acoperă-le cu un ștergar și mai lasă-le să se dezvolte în tavă pentru 15-20 de minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a se încălzi. Înainte de a introduce tava în cuptor unge brânzoaicele pe deasupra cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Apoi coace-le pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când se rumenesc frumos la suprafață. Le poți savura calde sau reci, simple sau presărate cu zahăr pudră.

Și tot din categoria plăcintelor tradiționale mai poți încerca și rețeta de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie.

Citește și
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Aluat pentru pizza. Rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver
Aluat pentru pizza. Rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
13:02
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
13:01
Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri
27 septembrie, 09:46
Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci
27 septembrie, 08:16
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
26 septembrie, 11:21
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
26 septembrie, 11:20
Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză
25 septembrie, 06:31
Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci
25 septembrie, 06:09
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...

Parteneri

Relațiile care trec de anul 2024 sunt construite să dureze întreaga viață, potrivit astrologilor
Relațiile care trec de anul 2024 sunt construite să dureze întreaga viață, potrivit astrologilor
ANM anunţă furtuni puternice în Bucureşti. Când va fi lovită Capitala de vremea extremă, cu risc de inundaţii
ANM anunţă furtuni puternice în Bucureşti. Când va fi lovită Capitala de vremea extremă, cu risc de inundaţii
Cum arată iubitul fiicei lui Leonard Doroftei! Vanessa, imagini rare cu parterenul ei: „Meriţi tot!”
Cum arată iubitul fiicei lui Leonard Doroftei! Vanessa, imagini rare cu parterenul ei: „Meriţi tot!”
Ți-l mai amintești pe Adi Nartea în postura de prezentator MPFM? Cum arăta concurentul Asia Express acum 10 ani
Ți-l mai amintești pe Adi Nartea în postura de prezentator MPFM? Cum arăta concurentul Asia Express acum 10 ani
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din adâncuri, de fapt
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din adâncuri, de fapt
Spaghete cu pesto de sfeclă roșie
Spaghete cu pesto de sfeclă roșie
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
O vedetă rock a anilor ’70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: „Îmi place ce face ea”
O vedetă rock a anilor ’70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: „Îmi place ce face ea”
Proprietățile sucului de dovleac. Care sunt efectele consumului acestei băuturi
Proprietățile sucului de dovleac. Care sunt efectele consumului acestei băuturi
fresh

Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare

Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare

Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză

Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica