Care e diferența dintre gem, dulceață și magiun. Cum să alegi varianta potrivită pentru tine

Fără coacere

Conservarea fructelor pentru iarnă se face de sute de ani, motiv pentru care există nenumărate variante. Probabil că și pe raftul din cămara ta există gemuri, dulcețuri, magiun de diferite fructe pe care le mănânci ca atare sau cu clătite, papanași, unt cu pâine. Iată care este diferența dintre gem, dulceață și magiun.

Cristina Catană
Publicat: 17 iulie 2023, 08:00
Între gem, dulceață și magiun este o diferență de consistență / Shutterstock

Gemul, dulceața și magiunul sunt alegeri delicioase pentru mic dejun sau pentru desert. Avantajul lor este că ai posibilitatea să alegi dintre zeci de variante pentru că fiecare dintre ele poate fi preparat dintr-o multitudine de fructe sau din combinații între ele.

De asemenea, poți adăuga condimente sau diverse tipuri de nuci pentru a le face mai aromate sau a le da texturi mai interesante.

Citește și

Principala diferență dintre gem, dulceață și magiun

Gemul, dulceața și magiunul sunt similare, dar între ele există diferențe subtile în ceea ce privește textura, consistența și modul în care sunt preparate.

Gemul este obținut prin fierberea fructelor, în special fructe moi, cum ar fi căpșunile, zmeura, piersicile sau caisele, cu zahăr. Se obține o pastă fină și densă, cu bucăți mici sau fără bucăți de fructe în ea. De cele mai multe ori este folosit ca umplutură pentru prăjituri, tarte sau clătite, și poate fi, de asemenea, consumat pe pâine sau biscuiți.

Spre deosebire de gem, dulceața este preparată din fructe întregi sau bucăți mari de fructe fierte cu zahăr. Are o consistență mai groasă și mai gelatinoasă decât gemul, iar bucățile de fructe sunt prezente și vizibile. Se consumă la fel ca gemul.

Magiunul este un produs tradițional românesc, preparat la origine din prune, fără sâmburi, fierte și apoi transformate într-o pastă fină, fără adaos de zahăr. Este un produs extrem de dens și vâscos, fără bucăți de fructe.

Magiunul are o consistență mai densă și mai unsuroasă decât gemul sau dulceața și este adesea consumat pe pâine sau folosit ca umplutură pentru plăcinte sau prăjituri.

Principala diferență dintre gem, dulceață și magiun este că gemul conține fructe fierte, dar fără bucăți vizibile, dulceața conține bucăți mari de fructe, iar magiunul este o pastă fină de prune.

Descoperă și o rețetă rapidă de gem de căpșuni.

Cum se prepară gemul

Gemul se poate face atât din fructe proaspete, cât și congelate. Acestea sunt fierte cu zahăr într-o proporție de 1:1. Se obține o pastă dulce și vâscoasă.

Gemul este făcut din fructe tăiate mărunt / Shutterstock

Indiferent de ce fructe folosești acestea trebuie bine spălate, curățate și decojite, dacă este necesar. De obicei, semințele și sâmburii sunt îndepărtați, în special în cazul fructelor cu sâmburi mari, cum ar fi caisele sau piersicile. După aceea se pun la fiert cu zahăr, la foc mic.

Se lasă până se obține consistența dorită. Regula este că fructele sunt fierte atunci când devin moi și se dezintegrează, iar zahărul se dizolvă complet. În acest proces, sucul eliberat de fructe în combinație cu zahărul îngroașă compoziția rezultând gemul.

Când este gata, se pune în borcane de sticlă sterilizate, care apoi sunt fierte la bain marie pentru a asigura conservarea pe termen lung.

În afară de zahăr, se mai pot pune și condimente cum sunt scorțișoara sau vanilia, suc de lămâie sau nuci, migdale sau fistic mărunțite.

Gemul poate fi preparat dintr-o varietate largă de fructe, inclusiv căpșuni, zmeură, piersici, caise, prune, afine, mere și multe altele. Se pot combina și amesteca diferite tipuri de fructe pentru a crea gemuri cu arome unice și combinații delicioase.

Cum se prepară dulceața

Dulceața se face din fructe întregi sau bucăți mari de fructe fierte cu zahăr, pentru a obține o compoziție densă, gelatinoasă și dulce. Ca și în cazul gemului, fructele trebuie spălate, curățate și decojite. Apoi se fierb cu zahăr tot în proporție de 1:1. Se lasă la foc mic până când ajunge la consistența dorită.

În dulceață fructele sunt, de obicei, întregi / Shutterstock

Timpul de fierbere variază în funcție de fructele folosite. După aceea dulceața se pune în borcane și se respectă același procedeu de sterilizare ca la gem.

Și în cazul dulceții se pot adăuga condimente, suc de lămâie sau de limetă și tot felul de nuci mărunțite pentru aromă, dar și pentru textură.

Se poate face dulceață din orice fel de fructe sau combinații între ele. Se poate face dulceață chiar și din anumite legume, cum ar fi ceapa sau usturoiul. De asemenea, se pot transforma în dulceață și unele flori, de exemplu cele de trandafiri sau de salcâm.

Descoperă și rețeta de dulceață de trandafiri.

Cum se prepară magiunul

Magiunul este un produs tradițional românesc și se face în principal din prune, fără sâmburi. De asemenea, în unele zone se mai prepară și din mere sau struguri. Principala lui caracteristică este că nu se folosește zahăr și este fiert la foc foarte mic, uneori și 12-14 ore.

Magiunul se prepară în mod obișnuit din prune / Shutterstock

Fructele bine spălate, curățate și fără sâmburi sunt fierte, iar când sunt suficient de moi sunt mărunțite sau transformate într-o pastă fină. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui blender, a unui tocător sau prin trecerea prunelor prin sită.

Se pune înapoi pe foc și se fierbe la foc mic, amestecând constant, până când magiunul își reduce volumul și atinge o consistență groasă și vâscoasă. Acest proces poate dura câteva ore și necesită atenție pentru a evita arderea sau lipirea la vas.

După ce magiunul este gata se pune în borcane și se sterilizează ca orice altă conservă. Magiunul poate fi păstrat într-un loc răcoros și întunecat. Este adesea servit pe pâine, utilizat ca umplutură pentru plăcinte sau adăugat în diverse rețete culinare.

Ce este marmelada și din ce se poate face

Marmelada este un produs dulce și gelatinos, similar cu gemul și dulceața, dar cu o consistență mai densă și o textură mai tare. Este făcută prin fierberea fructelor cu adaos de zahăr și suc de citrice până când se formează o pastă suficient de groasă pentru a putea fi tăiată în bucăți solide.

Marmelada se prepară de cele mai multe ori din fructe bogate în pectină / Shutterstock

Marmelada poate fi făcută dintr-o varietate largă de fructe. Cele mai populare sunt merele, perele, portocalele, lămâile, prunele, coacăzele și afinele. Fructele sunt de obicei decojite, curățate de semințe și tăiate în bucăți mici sau transformate în piure.

În timpul fierberii, apa din fructe se evaporă, iar compoziția se îngroașă. Durata de fierbere poate varia în funcție de fructele folosite și de consistența dorită. După ce marmelada a atins consistența dorită, este turnată în forme sau într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Trebuie lăsată să se răcească complet. După aceea se poate tăia în bucăți sau felii.

Marmelada poate fi păstrată într-un loc răcoros și uscat. Este adesea servită pe pâine, biscuiți sau utilizată în prăjituri și deserturi.

Cum se face jeleul de fructe

Jeleul de fructe este un desert delicios și ușor de preparat. Se prepară după un proces similar celorlalte conserve de fructe, doar că fructele sunt tăiate în bucăți mici sau pasate pentru a obține un piure fin.

Apoi sunt puse într-o oală împreună cu zahărul și cu apă, dacă fructele nu sunt foarte zemoase și se fierb, amestecând din când în când.

Jeleul de fructe se servește de cele mai multe ori ca atare / Shutterstock

Fructele se vor înmuia și se vor elibera sucul. Se lasă pe foc până când fructele sunt complet fierte și se obține un amestec omogen. Se va adăuga gelatină sau amidon în jeleu pentru a-i conferi consistența gelatinoasă. După aceea, se amestecă bine pentru a se dizolva complet.

Apoi, ia vasul de pe foc și se lasă jeleul să se răcească timp de câteva minute. Se pune în forme sau într-un vas mare. Se lasă să se solidifice complet la temperatura camerei sau în frigider. Odată ce jeleul s-a solidificat, se poate tăia în bucăți.

Citește și
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
Te-ar mai putea interesa și
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:16
Cum alegi cel mai bun dovleac pentru copt. Soiul ideal pentru acest desert Cum alegi cel mai bun dovleac pentru copt. Soiul ideal pentru acest desert
05:50
Tocană de pui cu ciuperci. Pașii simpli pentru a prepara o masă gustoasă Tocană de pui cu ciuperci. Pașii simpli pentru a prepara o masă gustoasă
05:02
Rețeta simplă de supă cremă de legume. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit Rețeta simplă de supă cremă de legume. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit
3 decembrie, 05:36
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3 decembrie, 05:27
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
3 decembrie, 05:22
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
2 decembrie, 11:20
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
2 decembrie, 07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
2
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Dacă adori preparatele pe bază de ciuperci, rețeta de ciuperci cu usturoi la tigaie te poate cuceri de la prima înghițitură. Este un preparat simplu, și ușor, dar plin de savoare...
3
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Una dintre rețetele cu paste pe care ți-o recomandăm pentru masa de prânz sau cină este rețeta de paste cu ciuperci de post. Nu ai altceva de făcut pentru această rețetă,...
4
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....
5
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Dacă adori chiftelele clasice, dar vrei să le prepari și în varianta de post, îți oferim o rețetă de chiftele de orez cu ciuperci. Rețeta este simplă și ușor de preparat,...

Parteneri

Avertismentul lunii decembrie pentru fiecare zodie în parte. La ce trebuie să fie atenți nativii din zodiac
Avertismentul lunii decembrie pentru fiecare zodie în parte. La ce trebuie să fie atenți nativii din zodiac
Cât a crescut salariul mediu în România în ultimii 5 ani, comparativ cu inflaţia
Cât a crescut salariul mediu în România în ultimii 5 ani, comparativ cu inflaţia
„Ion Ţiriac s-a albit la faţă!” Momente incredibile în vila miliardarului român: „Am furat-o din casă! Am plâns ca un tâmpit!”
„Ion Ţiriac s-a albit la faţă!” Momente incredibile în vila miliardarului român: „Am furat-o din casă! Am plâns ca un tâmpit!”
Când apar ninsorile în București. Ce anunț au făcut meteorologii cu privire la vremea din luna decembrie
Când apar ninsorile în București. Ce anunț au făcut meteorologii cu privire la vremea din luna decembrie
Afra Saraçoğlu oferă detalii de pe platourile de filmare ale seriei Golden Boy – Dragoste rebelă, sezonul 3. Ce a declarat vedeta
Afra Saraçoğlu oferă detalii de pe platourile de filmare ale seriei Golden Boy – Dragoste rebelă, sezonul 3. Ce a declarat vedeta
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi datele personale
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi datele personale
Tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată
Tartă cu aluat de turtă dulce și cremă de ciocolată
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Britney Spears a purtat o ținută sexy într-o postare aniversară. Diva a împlinit 43 de ani pe 2 decembrie
Britney Spears a purtat o ținută sexy într-o postare aniversară. Diva a împlinit 43 de ani pe 2 decembrie
Cum poți susține sănătatea rinichilor. 10 recomandări pentru a preveni bolile renale
Cum poți susține sănătatea rinichilor. 10 recomandări pentru a preveni bolile renale
fresh

Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase

Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase

Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios

Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios

Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea

Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea

Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens

Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens

De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți

De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți