Care este cea mai potrivită oră pentru cină. La ce concluzii au ajuns nutriționiștii
”Ultima masa a zilei trebuie să fie la ora 18”. ”Nu trebuie să iei cina cu mai puțin de două ore înainte de culcare”. ”Poți să mănânci de seara la orice oră vrei, doar să alegi ceva ușor”. Câți dintre voi nu ați auzit aceste afirmații de la nutriționiști? Și, totuși, la ce oră este corect să luăm cina? Află și tu care este cea mai potrivită oră pentru cină.
Ora la care luăm cina depinde de mulți factori: când ajungem acasă de la birou, mâncarea trebuie sau nu pregătită, ora de culcare, în familie sunt sau nu copii. În România, intervalul cuprins între ora 19.00 și 20.30 este destinat ultimei mese ale zilei. Sunt țări unde cina este servită mult mai devreme.
Potrivit Insider.com, norvegienii mănâncă de seara la 16.00-17.00, australienii la 17.00-18.00, francezii între 19.00 și 21.00, italienii între 20.00 și 22.00. Spaniolii se întind până aproape de miezul nopții. Și, atunci, care este cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care este cea mai potrivită oră pentru cină
Nu există o oră corectă pentru cină, iar stabilirea ei ține mai mult de aspectele culturale ale țării. Tracy Lockwood Beckerman, dietetician, spune că oricând între 18.00 și 20.00 putem să mâncăm de seara fără să ne facem probleme. Important este să îi lăsăm organismului timp de digestie înainte de a ne culca.
Înainte de a stabili la ce oră ne punem la masă pentru cină trebuie să ne gândim ce stil de viață avem. Dacă obișnuim să ne culcăm devreme, atunci ora 18.00 este mai potrivită.
Cei care sunt ”păsări de noapte” pot mânca și mai târziu. În acest caz nu doar timpul de digestie este de luat în calcul și faptul că, trecând mai mult timp între cină și ora de culcare, riscul de a da buzna în sertarul cu gustări este destul de mare.
De ce nu trebuie să mănânci târziu
Când ultima masă a zilei este foarte aproape de ora de somn și mai este și una copioasă nu vom dormi deloc bine. ”Un stomac plic are efecte negative asupra somnului și asta poate duce la apariția refluxului gastrointestinal.”, explică Tracy Lockwood Beckerman.
În plus, apar inflamațiile în organism și acumulările de kilograme. Cu cât ne culcăm cu stomacul mai plin cu atât vom transpira mai mult pe timpul nopții și vom avea și senzația că murim de cald.
Este recomandat ca seara să mâncăm puțin și să lăsăm suficient timp între ora de masă și cea de somn. Uite o idee rapidă și simplă de cină gustoasă, o ciulama de ciuperci cu mămăliguță.
Trebuie să fie diferită ora pentru cină pentru femei și bărbați?
Hormonii afectează fiecare aspect al vieții nostre, iar obiceiurile alimentare nu fac excepție. Pentru femeile adulte este recomandată flexibilitatea programului de masă, în detrimentul rigidității.
Sunt perioade, mai ales înainte de ovulație, când au nevoie de mai multe calorii pentru a menține un nivel echilibrat al zahărului în organism pentru a evita declanșarea sindromului premestrual. Femeile ar trebuie să își asculte corpul și să îi ofere alimentele necesare atunci când acesta are nevoie.
La bărbații fluctuațiile hormonale sunt mult mai puține, așa încât pot avea un program mai clar. Pot să mănânce de seara în fiecare zi la aceeași oră fără ca acest lucru să interfereze cu starea lor generală.
Concluzia este că fiecare persoană poate alege la ce oră ia cina în funcție de cum îi este mai bine, de stilul de viață.
Ora prânzului este la fel de importantă
Nu putem să nu ne gândim la ora la care mâncăm de prânz atunci când stabilim când mâncăm de seara. Dacă luăm a doua masă a zilei prea târziu, cu siguranță vom împinge și ora mesei spre miezul nopții.
Ideal este ca între mese să fie o distanță de aproximativ patru ore. Dacă trece mai mult timp trebuie inclusă o gustare sănătoasă pentru a evita o cină mult prea consistentă.