Care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași

Fără coacere

Suntem din ce în ce mai conștienți de ceea ce mâncăm și încercăm să facem alegeri cât mai sănătoase. De cele mai multe, scoatem total grăsimile din alimentația noastră, deși acest lucru nu este tocmai corect, după cum spun nutriționiștii. Descoperă care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași. Sfaturi utile în bucătărie.

Cristina Catană
Publicat: 20 ianuarie 2024, 09:00
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase surse de grăsimi / Shutterstock

Grăsimea, fie că vorbim despre cea vegetală sau despre cea de origine animală, este cea care dă gust bucatelor noastre. Nu ai vrea să mănânci doar preparate fade în fiecare zi din dorința de a fi sănătos, nu? Nici nu trebuie, pentru că există modalități în care poți include grăsimea în alimentația ta fără ca aceasta să îți facă rău sau te îngrașe.

Să luăm pe rând principalele alimente bogate în grăsimi și să explicăm cum poți găti cu ele astfel încât să nu ai probleme cu greutatea și nici cu sănătatea.

Care sunt principalele tipuri de grăsimi

Untul este cea mai folosită grăsime de origine animală, însă nu este singura. Untura, grăsimea de rață și de gâscă, seul de oaie sau untura de pește sunt folosite în diverse locuri ale lumii. Toate sunt pline de grăsimi saturate care periclitează sănătatea.

Le poți folosi din când în când, cât mai rar posibil, pentru a da gust mâncărurilor tale, dar nu îți face un obicei din asta.

Untul

Dacă ai întreba orice bucătar francez ce părere are despre unt ți-ar spune că este pentru mâncare cum este sângele pentru oameni. Adevărul este că preparatele au altă savoare atunci când este folosit untul. Doar că nutriționiștii recomandă să reducem sau să eliminăm consumul de unt din dieta noastră. Cum putem face să împăcăm și gustul și silueta?

Moderația este cheia. Nu trebuie să pui un pachet întreg de unt cu 82% grăsime atunci când sotezi niște legume.

Este suficientă o lingură de unt de calitate care va da aromă preparatului. De asemenea, îl poți adăuga la finalul procesului de preparare pentru ca gustul său să rămână mai intens.

Uleiul de măsline

Dieta mediteraneană în care uleiul de măsline este folosit din plin este una considerată una dintre cele mai sănătoase din lume. Și aici moderația este cheia, însă având în vedere că vorbim despre o grăsime de origine vegetală poți să folosești mai mult ulei de măsline în preparate tale.

Alege uleiul de măsline extravirgin, de cea mai bună calitate. Ai grijă la produsele contrafăcute, pentru că acesta este unul dintre cele mai falsificate produse din lume.

Uleiul de canola

Uleiul de canola nu are aceeași aromă robustă ca uleiul de măsline, dar este o alternativă la grăsimile de origine animală.

Avantajul său este că rezistă la tratament termic la temperaturi foarte înalte și poate fi folosit la copt, prăjit sau sotat. Totuși trebuie să ai grijă să nu depășești punctul de fum pentru că va avea un gust destul de rău și îi vei distruge și proprietățile nutritive.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos a devenit destul de popular în ultimii ani, mai ales pentru că studiile au arătat că crește cantitatea de colesterol bun din organism. Este una dintre cele mai parfumate grăsimi vegetale, folosite în special în bucătăria asiatică.

Poți înlocui untul cu ulei de cocos, însă ai grijă că nu este tocmai cea mai sănătoasă dintre alternative. Când este consumat în exces crește colesterolul rău—LDL—, ceea ce duce la apariția bolilor de inimă. Folosește-l ocazional, doar pentru anumite rețete, fără să devină un aliment constant în dieta ta.

Uleiul de porumb

Uleiul de porumb intră în categoria grăsimilor vegetale foarte rafinate. În plus, trebuie să citești cu atenție eticheta pentru a vedea dacă porumbul vine sau nu din soiuri modificate genetic.

Din punct de vedere strict culinar, uleiul de porumb aduce o aromă plăcută în alimentele în care este adăugat. Poate fi folosit la sotat prăjit, grătar sau copt.

Dacă este utilizat cu moderație poate avea și efecte benefice asupra sănătății datorită concentrației de steroli. Aceștia au capacitatea de a absorbi și scoate din organism colesterolul rău, LDL.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado are o aromă blândă, foarte apropiată de cea a untului. În ceea ce privește versatilitatea se apropie de uleiul de măsline, putând fi folosit în același tip de produse.

De asemenea, are aceeași cantitate de grăsimi mononesaturate ca omologul său extras din măsline. În plus față de acesta conține luteină care ajută la îmbunătățirea vederii.

Alte variante de uleiuri pe care să le iei în considerare

Chiar dacă nu vei consuma în fiecare zi este bine să ai în casă o sticlă cu ulei de nuci sau cu ulei de palmier. Cel de nuci poate fi folosit pentru salate și are un conținut ridicat de grăsimi vegetale omega-3 fiind o variantă excelentă pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

Uleiul de palmier are cel mai înalt punct de fum dintre toate uleiurile vegetale. Este excelent pentru orice tip de preparate prăjite și pentru sotat legume. Are o aromă de unt, ușor vegetală.

Un alt ulei pe care ar trebui să îl iei în considerare este cel de susan. Conține o cantitate mare de polifenoli, compuși care ajută la reglarea colesterolului. De asemenea, conține antioxidanți, care contribuie la reducerea radicalilor liberi și a stresului oxidativ responsabile pentru o mulțime de boli.

Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat