Cârnați de casă. Rețetă tradițională de la bunica
Dintre specialitățile din carne de porc preparate de români pentru masa de Crăciun, rețeta de cârnați de casă nu are cum să lipsească.
Oricât de buni ar fi cârnații de la tarabele din piață, cei preparați în casă sunt mult mai delicioși, dar și mai sănătoși. Este o tradiție moștenită din străbuni ca pentru masa de Crăciun să preparăm cârnații în casă, alături de alte specialități delicioase.
Masa din ziua de Crăciun este cea mai bogată în preparate culinare. Carnea de porc este cea care se regăsește în toate felurile de mâncare. Aperitivele, ciorbele și felurile principale, toate sunt pe bază de carne de porc, sau de curcan, gâscă și rață, acolo unde carnea de porc nu este agreată.
Cele mai populare sunt sarmalele tradiționale cu mămăliguță și smântână. Nici platoul cu aperitive nu este mai prejos. Găsim pe acest platou caltaboși, lebăr, tobă, jumări de porc, șorici și multe altele. Friptura de porc și cârnații de casă încheie cu succes meniul pe bază de carne.
Descoperă și o rețetă de ruladă din fleică de porc la cuptor. Mai jos, poți urmări și lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara cârnați de casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea condimentelor pe care le adaugi în carne. Apoi treci carnea prin mașina de tocat de două ori. Iar după ce amesteci carnea cu condimentele, pregătești intestinele de porc.
Cum prepari cârnați de casă după rețeta tradițională de la bunica
Curăță usturoiul, clătește grăunții cu apă și pisează-i într-un mojar, presărați cu sare. Apoi adaugă supa de oase peste ei și amestecă. Dacă nu ai supă de oase, poți pune apă.
Trece carnea prin mașina de tocat și pune-o într-un bol încăpător. Adaugă sarea, condimentele și usturoiul pisat. Frământă bine carnea cu toate condimentele, pentru a se omogeniza și a se întrepătrunde bine toate aromele. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și pune-l la rece pentru o oră. După acest interval poți testa gustul amestecului de ingrediente pentru cârnați. Formează o chiftea aplatizată, ca pentru burgeri și prăjește-o în ulei încins. Las-o să se răcească și gust-o.
Dacă constați că nu este suficient de condimentată sau picantă, mai poți adăuga din condimentele preferate. Frământă din nou carnea, acoper-o cu folie și las-o la rece de seara până dimineața.
A doua zi, înainte de a forma cârnații, pune intestinele în apă rece cât să fie bine acoperite. Lasă-le acolo 30 de minute.
Pregătește mașina de tocat carne și atașează instrumentul pentru umplut cârnații la ea (tulumba). Apoi așază cate o bucată de intestin pe tulumbă și umple cuva mașinii de tocat cu carne. Pornește mașina și umple intestinele cu carnea tocată.
După ce ai format delicioșii cârnați de casă, îi pui la uscat agățați pe culmea de rufe sau pe ce suport ai tu prin casă. Îi lași la rece timp de 4-5 zile, apoi îi poți prăji și acoperi cu untură, pentru a-i păstra peste iarnă.
Tot dintre specialitățile cu carne de porc preparate iarna, îți oferim și rețeta de jumări de porc.