Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești

Fără coacere

Sarmalele sunt unele dintre preparatele care se păstrează cel mai bine la congelator. Fie că ți-au rămas câteva de la masa se sărbători sau le pregătești special pentru a le congela, vor fi excelente pentru o masă rapidă. Iată cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Descoperă și tu termenul pe care e indicat să nu-l depășești.

Cristina Catană
Publicat: 25 mai 2024, 07:28
Sarmalele se pot congela până la 3 luni / Shutterstock

Poți păstra sarmale la congelator atât crude, cât și gata gătite. Important este să respecți normele de siguranță alimentară și să le decongelezi așa cum este recomandat pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a împiedica dezvoltarea de bacterii periculoase.

Citește și

Păstrarea sarmalelor congelate este o modalitate excelentă de a avea acest preparat tradițional românesc disponibil pentru mese viitoare.

Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator fără să se strice

Sarmalele pot fi păstrate la congelator pentru o perioadă de până la 3 luni fără să se strice.

Dacă congelezi sarmale crude congelează-le mai întâi pe o tavă și apoi pune-le în pungi, porționate. Dacă știi că la o masă tu și familia ta veți consuma 10 sarmale, atunci pune în pungă de congelator sau recipient care se închide etanș doar atâtea. Sarmalele gătite se congelează după ce s-au răcit complet, tot porționate.

Etichetează pungile sau recipientele cu data la care ai congelat sarmalele și, eventual, conținutul (dacă ai mai multe tipuri de preparate congelate). Acest lucru te va ajuta să știi cât timp au fost păstrate în congelator și să folosești mai întâi cele mai vechi preparate.

Asigură-te că temperatura congelatorului este setată la -18°C sau mai mică. Aceasta este temperatura optimă pentru păstrarea alimentelor congelate pentru perioade lungi de timp, spun experții de la EatThis.

După ce sarmalele au fost păstrate la congelator, verifică-le înainte de consum. Dacă observi modificări de culoare, miros sau textură, este mai bine să le arunci.

Cum se păstrează sarmale congelate: fierte sau crude

Atât sarmalele fierte, cât și cele crude pot fi congelate, dar există diferențe în procesul de congelare și în modul de gătire ulterioară. Iată avantajele și dezavantajele fiecărei metode, precum și instrucțiunile de congelare și decongelare.

Dacă vrei să congelezi sarmalele crude ai avantajul că păstrează o aromă și o textură mai apropiată de cea proaspătă după gătire. În plus, în momentul în care vrei să le consumi poți decide cât de mult să le fierbi și poți ajusta condimentele după preferință.

Rulează sarmalele în mod obișnuit, folosind frunzele de varză murată sau dulce și amestecul de carne și orez. Dacă vrei să le congelezi nu adăuga sosul de roșii sau bulionul.

Apoi așează sarmalele crude într-un singur strat pe o tavă, astfel încât să nu se atingă. Introdu tava în congelator și lasă sarmalele să înghețe complet, aproximativ 2-3 ore.

După congelare, transferă-le într-o pungă de congelator resigilabilă sau într-un recipient etanș. Scoate cât mai mult aer posibil pentru a preveni arsurile de congelare.

Etichetează punga sau recipientul cu data și conținutul. Poți păstra sarmalele crude congelate până la 3 luni.

Dacă vrei să congelezi sarmalele deja gătite ai avantajul de a le putea decongela și consuma imediat. În plus, gătirea înainte de congelare asigură că orice bacterie este eliminată.

Pentru a le congela trebuie să răcești sarmalele complet, până ajung la temperatura camerei. Apoi, pune câte sarmale dorești pentru o porție în pungi de congelator resigilabile sau recipiente etanșe.

Cum se face decongelarea sarmalelor

Decongelarea sarmalelor este un proces simplu, dar trebuie făcut corect pentru a menține calitatea și siguranța alimentară.

Cea mai sigură metodă de decongelare a sarmalelor este în frigider. În felul acesta se păstrează cel mai bine textura și gustul sarmalelor. Pur și simplu scoate sarmalele din congelator și așează-le într-un recipient sau pe o tavă pentru a prinde orice lichid care s-ar putea scurge în timpul decongelării.

Va dura aproximativ 24-48 h până să poată fi încălzite, în funcție de mărimea și grosimea porțiilor de sarmale.

Decongelarea în apă rece este o metodă mai rapidă, dar necesită mai multă atenție pentru a asigura siguranța alimentară.

Lasă sarmalele în ambalajul lor original sau pune-le într-o pungă de plastic sigilată pentru a preveni contactul direct cu apa.

Apoi așează punga/recipientul într-un bol mare cu apă rece. Schimbă apa la fiecare 30 de minute pentru a menține temperatura scăzută.

Sarmalele ar trebui să se decongeleze în 2-3 ore, în funcție de mărimea și grosimea lor.

Cea mai rapidă metodă este decongelarea în cuptorul cu microunde. Totuși, trebuie folosită cu grijă pentru a evita gătirea parțială a sarmalelor în timpul decongelării.

Scoate sarmalele din ambalajul de plastic și pune-le pe o farfurie potrivită pentru cuptorul cu microunde. Utilizează funcția de decongelare a cuptorului cu microunde sau setează-l la putere mică.

Verifică sarmalele la fiecare câteva minute și rotește-le pentru a asigura o decongelare uniformă. Timpul total de decongelare ar trebui să fie de aproximativ 10-15 minute, în funcție de cantitate și puterea cuptorului cu microunde.

Indiferent de metoda de decongelare folosită, este important să reîncălzești sarmalele corespunzător. O poți face pe aragaz într-o cratiță, adăugând puțin lichid (apă, sos de roșii sau bulion) pentru a preveni uscarea.

Nu da focul prea tare pentru a preveni lipirea. Le poți reîncălzi și la cuptorul aragazului, la 180°C, într-o tavă de copt, acoperită cu folie de aluminiu. Vor fi numai bune în aproximativ 20-30 de minute.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat