Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Sarmalele sunt unele dintre preparatele care se păstrează cel mai bine la congelator. Fie că ți-au rămas câteva de la masa se sărbători sau le pregătești special pentru a le congela, vor fi excelente pentru o masă rapidă. Iată cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Descoperă și tu termenul pe care e indicat să nu-l depășești.
Poți păstra sarmale la congelator atât crude, cât și gata gătite. Important este să respecți normele de siguranță alimentară și să le decongelezi așa cum este recomandat pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a împiedica dezvoltarea de bacterii periculoase.
Păstrarea sarmalelor congelate este o modalitate excelentă de a avea acest preparat tradițional românesc disponibil pentru mese viitoare.
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator fără să se strice
Sarmalele pot fi păstrate la congelator pentru o perioadă de până la 3 luni fără să se strice.
Dacă congelezi sarmale crude congelează-le mai întâi pe o tavă și apoi pune-le în pungi, porționate. Dacă știi că la o masă tu și familia ta veți consuma 10 sarmale, atunci pune în pungă de congelator sau recipient care se închide etanș doar atâtea. Sarmalele gătite se congelează după ce s-au răcit complet, tot porționate.
Etichetează pungile sau recipientele cu data la care ai congelat sarmalele și, eventual, conținutul (dacă ai mai multe tipuri de preparate congelate). Acest lucru te va ajuta să știi cât timp au fost păstrate în congelator și să folosești mai întâi cele mai vechi preparate.
Asigură-te că temperatura congelatorului este setată la -18°C sau mai mică. Aceasta este temperatura optimă pentru păstrarea alimentelor congelate pentru perioade lungi de timp, spun experții de la EatThis.
După ce sarmalele au fost păstrate la congelator, verifică-le înainte de consum. Dacă observi modificări de culoare, miros sau textură, este mai bine să le arunci.
Cum se păstrează sarmale congelate: fierte sau crude
Atât sarmalele fierte, cât și cele crude pot fi congelate, dar există diferențe în procesul de congelare și în modul de gătire ulterioară. Iată avantajele și dezavantajele fiecărei metode, precum și instrucțiunile de congelare și decongelare.
Dacă vrei să congelezi sarmalele crude ai avantajul că păstrează o aromă și o textură mai apropiată de cea proaspătă după gătire. În plus, în momentul în care vrei să le consumi poți decide cât de mult să le fierbi și poți ajusta condimentele după preferință.
Rulează sarmalele în mod obișnuit, folosind frunzele de varză murată sau dulce și amestecul de carne și orez. Dacă vrei să le congelezi nu adăuga sosul de roșii sau bulionul.
Apoi așează sarmalele crude într-un singur strat pe o tavă, astfel încât să nu se atingă. Introdu tava în congelator și lasă sarmalele să înghețe complet, aproximativ 2-3 ore.
După congelare, transferă-le într-o pungă de congelator resigilabilă sau într-un recipient etanș. Scoate cât mai mult aer posibil pentru a preveni arsurile de congelare.
Etichetează punga sau recipientul cu data și conținutul. Poți păstra sarmalele crude congelate până la 3 luni.
Dacă vrei să congelezi sarmalele deja gătite ai avantajul de a le putea decongela și consuma imediat. În plus, gătirea înainte de congelare asigură că orice bacterie este eliminată.
Pentru a le congela trebuie să răcești sarmalele complet, până ajung la temperatura camerei. Apoi, pune câte sarmale dorești pentru o porție în pungi de congelator resigilabile sau recipiente etanșe.
Cum se face decongelarea sarmalelor
Decongelarea sarmalelor este un proces simplu, dar trebuie făcut corect pentru a menține calitatea și siguranța alimentară.
Cea mai sigură metodă de decongelare a sarmalelor este în frigider. În felul acesta se păstrează cel mai bine textura și gustul sarmalelor. Pur și simplu scoate sarmalele din congelator și așează-le într-un recipient sau pe o tavă pentru a prinde orice lichid care s-ar putea scurge în timpul decongelării.
Va dura aproximativ 24-48 h până să poată fi încălzite, în funcție de mărimea și grosimea porțiilor de sarmale.
Decongelarea în apă rece este o metodă mai rapidă, dar necesită mai multă atenție pentru a asigura siguranța alimentară.
Lasă sarmalele în ambalajul lor original sau pune-le într-o pungă de plastic sigilată pentru a preveni contactul direct cu apa.
Apoi așează punga/recipientul într-un bol mare cu apă rece. Schimbă apa la fiecare 30 de minute pentru a menține temperatura scăzută.
Sarmalele ar trebui să se decongeleze în 2-3 ore, în funcție de mărimea și grosimea lor.
Cea mai rapidă metodă este decongelarea în cuptorul cu microunde. Totuși, trebuie folosită cu grijă pentru a evita gătirea parțială a sarmalelor în timpul decongelării.
Scoate sarmalele din ambalajul de plastic și pune-le pe o farfurie potrivită pentru cuptorul cu microunde. Utilizează funcția de decongelare a cuptorului cu microunde sau setează-l la putere mică.
Verifică sarmalele la fiecare câteva minute și rotește-le pentru a asigura o decongelare uniformă. Timpul total de decongelare ar trebui să fie de aproximativ 10-15 minute, în funcție de cantitate și puterea cuptorului cu microunde.
Indiferent de metoda de decongelare folosită, este important să reîncălzești sarmalele corespunzător. O poți face pe aragaz într-o cratiță, adăugând puțin lichid (apă, sos de roșii sau bulion) pentru a preveni uscarea.
Nu da focul prea tare pentru a preveni lipirea. Le poți reîncălzi și la cuptorul aragazului, la 180°C, într-o tavă de copt, acoperită cu folie de aluminiu. Vor fi numai bune în aproximativ 20-30 de minute.