Câte tipuri de dovlecei există și cum se gătește fiecare
Dovleceii sunt unele dintre cele mai versatile legume ale verii. Se găsesc peste tot, sunt ieftini și îi poți transforma într-o mulțime de preparate. Dacă ai o mică grădină îi poți crește chiar tu ca să te bucuri de ei cu adevărat proaspeți. Descoperă câte tipuri de dovlecei există și cum se gătește fiecare. Uite ce preparate delicioase poți să pregătești din ei.
În România cel mai des găsim pe piață dovleceii de vară și zucchini însă există sute de alte soiuri. Fiecare dintre ele are particularitățile sale atât legate de gust, cât și de mod de gătire și de păstrare.
Îți prezentăm cele mai des întâlnite soiuri de dovlecei, în afara celor obișnuiți, ca să știi ce să faci cu ei când găsești în piață sau în magazin.
Zucchini
Tiprui de zucchini: Bossa Nova, Easy Pick Green, Cocozelle, Gold Rush
Din zucchini poți face aproape ori mâncare îți trece prin cap. Îi poți pune pe grătar cu sare și ulei de măsline, îi poți sota, îi poți pune în paste.
Zucchini pot fi puși în pâine sau în diverse prăjituri. Dacă ai prea mulți și nu îi poți consuma în timp util îi poți congela fie tocați cubulețe, fie dați prin răzătoare. Odată scoși de la congelator pot fi folosiți pentru supe, omlete sau în aluatul de pâine.
Descoperă rețeta de zucchini pane.
Zucchini Rotund
Tipuri de zucchini rotund: Eight Ball, Papaya Pear
Dovleceii zucchini rotunzi se pot folosi la la fel ca cei clasici însă există un mod special în care pot fi gătiți. Când sunt mici pune-i pe grătar și lasă-i să se coacă. O altă variantă este să îi umpli cu carne, orez sau legume și să îi coci sau fierbi.
Dovlecel cu gât lung
Tipuri de dovlecei cu gât lung: Yellow Crookneck, Gold Star
Acest tip de dovlecei trebuie culeși atunci când au între 10 și 14 centimetri. Arunci sunt cei mai moi și au gustul perfect. Dacă cresc mai mult vor avea foarte multe semințe.
Se pot folosi pentru același tip de mâncăruri ca și dovleceii de vară, doar că vor aduce un plus de culoare și de umiditate. Încearcă și rețeta de supă rece de dovlecei.
Patty Pan
Tipuri de patty pan: Benning’s Green Tint, Sunburst
Acești dovlecei cu formă haioasă pot fi puși pe grătar atunci când dimensiunea lor nu depășește 5-7 cm. Dacă sunt mai mari pot fi sotați alături de alte legume sau pot fi folosiți pentru preparate cu paste.
Dovlecel cousa
Tipuri de dovlecei cousa: Lebanese White Bush Marrow, Magda
Dovleceii cousa sunt tipici bucătăriei din Orientul Mijlociu și se găsesc destul de greu în alte părți ale lumii. Pot fi mai aromați decât dovleceii de vară de la noi. Se pot găti în același mod: sotați, umpluți, trași la tigaie.
Dovlecei tatume
Acest tip de dovlecei sunt foarte rezistenți la temperaturi foarte înalte și cresc destul de repede. Vrejul lor poate ajunge la trei metri înălțime. Are o pulpă fermă și mai dulce decât cea a dovleceilor de vară. Se pot găti în aceleași moduri ca restul soiurilor.
Dovlecei tromboncino
Forma dovleceilor trombocino poate fi ciudată, dar ei sunt destul de des întâlniți în grădinile italienilor. Vrejul lor poate ajunge la 4,5 m.
Trebuie culeși atunci când ajung la lungimea de 0,3 m. sunt apreciați pentru că au mai puține semințe, iar pulpa lor este mai fragedă.