Ce este kiwano, fructul care seamănă cu un pepene cu coarne

Fără coacere

Kiwano, uneori cunoscut sub numele de pepene galben cu coarne sau pepene kiwano, este un fruct exotic, originar din Africa Subsahariană. Răsadurile sunt plantate primăvara, iar fructele se coc perfect în timpul sezonului cald de vară. Dacă vrei să știi mai multe despre acest fruct, atunci hai să aflăm împreună ce este kiwano.

Publicat: 23 iulie 2022, 08:08
Kiwano, uneori cunoscut sub numele de pepene galben cu coarne sau pepene kiwano, este un fruct exotic, originar din Africa Subsahariană / Shutterstock

Fructele de kiwano cresc pe viță-de-vie joasă, stufoasă, care se desfășoară de-a lungul pământului. Kiwano este un fruct de formă ovală, de aproximativ 10 centimetri lungime, cu coajă groasă, noduroasă, portocalie. La interior are o pulpă verde, cu consistența asemănătoare cu a unui jeleu, care poate fi consumată proaspătă sau folosită în băuturi, mâncăruri sărate și deserturi. Gustul este cel mai adesea descris ca un amestec revigorant de banană, fructul pasiunii și lime.

Kiwano își are originea în Africa de Sud, dar mai târziu a migrat în Noua Zeelandă și Australia. Fructul este cultivat în principal în Africa sub-sahariană, Australia, Noua Zeelandă, Israel și anumite părți ale Asiei. În ultimii ani fructul a început să fie cultivat și în California.

Ce este kiwano și cum se mănâncă

Kiwano este ajuns la maturitate și poate fi consumat când coaja sa este portocalie, cu nuanțe aurii. Căută kiwano care au o culoare strălucitoare și profund aurie.

Datorită coarnelor înțepătoare, kiwano ar putea părea puțin înfricoșător, dar este de fapt foarte ușor de preparat și de mâncat. Pune fructul pe un tocător și încearcă să îl tai pe jumătate, evitând țepii. Nu vei avea mari neplăceri dacă îi atingi, dar nici nu este cea mai plăcută senzație.

După ce ai reușit să îl tai, împinge un cuțit în pulpă de mai multe ori pentru a o desprinde de pe coajă. Apoi cu o lingură scoate pulpa într-un bol.  Un alt mod de a scoate pulpa de kiwano este să înțepi coaja din loc în loc din exterior pentru a o desprinde. Apoi, nu trebuie decât să tragi cu degetele și va ieși destul de ușor.

Citește și

Cum se gătește fructul de kiwano

Kiwano este un fruct incredibil de versatil. Pulpa sa dă un gust deosebit unor mâncăruri precum raita, guacamole, salsa și salate, dar e perfectă și în deserturi, sucuri, cocktailuri, mocktail-uri, smoothie-uri. De asemenea, poți pune pulpă de kiwano în iaurt sau în groanola. 

Kiwano proaspăt este, de asemenea foarte gustos atunci când e stropit cu puțin sos iute și sare de mare. O altă modalitate de a te bucura de acest fruct exotic este să folosești pulpa ca topping răcoritor pentru fructe de mare, sashimi, tacos sau pui la grătar. De asemenea, mănâncă-l pur și simplu proaspăt ca o gustare sănătoasă cu fructe. 

Beneficiile nutritive ale kiwano

Kiwano e excelent pentru sănătatea organismului tău. Acesta reprezintă o sursă de magneziu, potasiu și fibre alimentare, scrie healthline.com.

Magneziul este un mineral important pentru a menține corpul în stare optimă de funcționare. Ajută la un somn mai bun prin reducerea tensiunii musculare, ajută la reducerea oboselii și menține oasele puternice. Potasiul este necesar pentru menținerea unui echilibru normal de apă în corpul nostru, susține funcția musculară sănătoasă și contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a copiilor.

Fibrele alimentare te ajută să te simți mai plină, deci senzația de sațietate pe care ți-o oferă este mai mult decât de ajutor atunci când ești la dietă.

Fructelor de kiwano nu le place frigul și trebuie păstrate la temperatura camerei sau la peste 18 grade Celsius. Deci, nu îl pune la frigider. Pulpa poate fi păstrat maximum două zile după care începe să devină apoasă. Cel mai bine este să îl consumi cât mai repede după ce l-ai tăiat.

Un alt fruct mai rar, cu multe beneficii este fructul dragonului. Află cum trebuie ales, consumat și depozitat.

Smoothie de căpșuni și kiwano

Acum că ai aflat ce este kiwano, începe ziua într-un mod sănătos cu un boost de energie din fructe. Combinația de kiwano, pepene verde și căpșuni este atât de răcoritoare, încât diminețile tale de vară vor fi mai savuroase.

Ingrediente

  • 1 kiwano,
  • 1,5 kg  pepene verde,
  • 250 g căpșuni.

Metoda de preparare

Se taie kiwano în jumătate și i se scoate pulpa cu o lingură. Se taie pepenele verde în felii și i se îndepărtează coaja și semințele. Apoi, se taie miezul în bucăți. Căpșunile se spală și li se scot frunzele.

Fructele se pun mai apoi într-un blender și se mixează bine. Compoziția se trece printr-o sită, apoi se dă la rece.

Citește și
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece