Ce este sarea kosher. Cât de diferită este de sarea de masă
Poate ai tot văzut prin rețetele de cooking că printre ingrediente se află sarea kosher. Te-ai întrebat cu siguranță ce este aceasta și cu ce diferă ea față de cea pe care o folosim noi zi de zi.
Sarea kosher nu conține aditivi, cum ar fi iodul, este grunjoasă și e folosită doar în timpul procesului de producție. Sarea de masă este fină, este îmbogățită cu iod și se utilizează mai ales pentru asezonare în fazele finale ale procesului de preparare.
Compoziția chimică a celor două tipuri de sare este simulară. Diferă doar la forma cristalelor, mărimea acestora, dar și la aromă.
Ce este sarea kosher
Sarea kosher este clorură de sodiu și doar atât fără alți nutrienți și aditivi adăugați. Cristalele sale sunt mai mari, de mărimea unor fulgi de zăpadă. Este folosită doar pe parcursul procesului de gătire pentru a oferi aromă bucatelor mai mult decât pentru a le da mâncărurilor gustul sărat. Sarea kosher se extrage de obicei din apa mării și e lăsată la uscat.
Sarea kosher a început să fie folosită în special în ultimele decenii. De cele mai multe ori nu este folosită doar din rațiuni religioase, dar și pentru că are o textură mult mai potrivită pentru anumite faze ale gătitului și pentru că potențează mai bine aromele ingredientelor din mâncare.
Sarea nu lipsește nici din aluaturile de pizza, nici din deserturi, nici din salate. Pentru că e atât de versatilă, o putem numi ingredient principal în felurile de mâncare, nu?
Care este diferența dintre sare kosher și sare de masă
Diferența între sarea kosher și cea se masă este că ultima e fină și se adaugă de obicei la finalul procesului de preparare. Are adăugat iod sau alte minerale, în funcție de zona de unde o cumperi. Poate fi extrasă din saline sau din apă de mare.
Compoziția chimică a celor două tipuri de sare este similară. Se diferențiază prin forma și mărimea cristalelor, dar și prin aromă. Totuși, clientul le poate identifica doar după aspect. Sarea kosher este mai grunjoasă, în timp ce sarea de masă este foarte fină. Deși ambele sunt folosite pentru a da gust mâncărurilor, sarea kosher este adăugată în timpul procesului de gătire. Cea de masă se presară la final.
Sarea și efectele ei asupra sănătății
Nu se poate spune care este mai sănătoasă, având în vedere că din punct de vedere al compoziției sunt identice. Totuși, citind eticheta vei vedea că pe cea a sării de mare este menționat faptul că este îmbogățită cu iod.
Indiferent de tipul de sare folosit este bine să ții cont de recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la consumul de clorură de sodiu. OMS recomandă ca un adult să consume mai puțin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce înseamnă 5 g sare) și cel puțin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantități trebuie adaptate la copii în funcție de necesarul energetic.
Depășirea acestei cantități poate duce la probleme de sănătate la nivelul sistemului circulator. Poate provoca boli de inimă, hipertensiune, afecțiuni renale, accidente vasculare cerebrale, boli ale sistemului digestiv, chiar și osteoporoză. Ține cont de faptul că sodiul nu provine doar din sarea pe care tu o adaugi în mâncare. Aceste e prezent și în alimente procesate, indiferent că sunt dulci sau sărate.