Ce facem cu ouăle rămase de la Paște. 5 idei și rețete ca să nu irosești nimic
Dacă ți-au rămas prea multe ouă după Paște le poți transforma în preparate noi, delicioase, numai bune pentru oricare dintre mesele zilei. Poți chiar să le murezi dacă vrei să reziste mai mult timp. Hai să descoperim împreună ce facem cu ouăle rămase de la Paște.
Cu toții ne întrebăm ce facem cu ouăle rămase după Paște. Chiar dacă nu ai vopsit tu prea multe cu siguranță ai mai primit de la rude sau de la prieteni și ai ajuns să ai mai multe decât poți mânca într-o săptămână. Poți să le transformi în salate, sandviciuri, poți să le umpli cu o mulțime de compoziții sau poți să le murezi. Iată câteva idei de rețete cu ouă fierte.
Ce facem cu ouăle rămase de la Paște
Ouăle fierte tari se potrivesc foarte bine în salate cu cartofi, somon afumat, avocado, diverse tipuri de salată verde, brânzeturi. Practic, poți să faci atât de multe combinații încât să ai la fiecare masă ouă fierte de la Paște, fără să te plictisești.
Salată picantă de cartofi și ouă
Combinația de ouă și cartofi este una delicioasă. Dacă nu ai cartofi noi, poți folosi și din cei vechi, dar taie-i foarte mărunt înainte de a-i pune în preparat.
Ingrediente
- 1 kg cartofi noi mici
- sare
- piper
- 4 ouă fierte mari
- 3 linguri de smântână
- 2 linguri de maioneză
- 1 lingură de oțet de vin alb
- 2 castraveți murați
- mărar proaspăt tocat
Mod de preparare
Se pun cartofii la fiert în apă cu sare și se lasă până când sunt fragezi, aproximativ 10 până la 15 minute. Apoi se scot într-o strecurătoare și se trec pe sub jet de apă rece pentru a se răci.
Ouăle fierte se curăță și se toacă grosier.
Într-un castron mare, se amestecă smântâna, maioneza de casă, oțetul, sarea și piperul. Se taie cartofii pe jumătate. Castraveții se toacă și se scurg de zeamă. Apoi se adaugă toate ingredientele în castronul cu sos și se amestecă bine.
Ouă umplute
Pentru a face ouă umplute poți folosi o mulțime de combinații. Dacă vrei poți înlocui baconul cu somon afumat sau cu carne de pui sau chiar cu resturi de friptură de la masa de Paște. Încearcă și rețeta de ruladă cu somon și spanac.
Ingrediente
- 12 ouă mari fierte
- 4 felii de bacon
- 100 g iaurt simplu
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie
- 1 lingură de muștar Dijon
- sare
- piper
- 4 fire de ceapă verde tocată
- mărar proaspăt tocat
- 1/4 linguriță de boia afumată
Mod de preparare
Baconul se gătește până devine crocant, 6 până la 8 minute. Se scote pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a se absorbi grăsimea în exces, apoi se toacă mărunt. Ouăle se curăță de coajă și se taie pe jumătate pe lungime.
Gălbenușurile se scot și se pun într-un castron împreună cu iaurtul, sucul de lămâie, muștarul Dijon, sarea și piperul. Se amestecă bine, apoi se pun mărarul și ceapa verde și se încorporează ușor. Compoziția se pune în jumătățile de albuș. Deasupra se presară bacon și boia afumată.
Salată de ouă cu capere, ceapă roșie, lămâie și mărar
Salata de ouă cu capere, ceapă roșie, lămâie și mărar se servește cu felii de baghetă proaspătă sau cu pâine cu maia.
Ingrediente
- 6 ouă mari fierte
- 60 g maioneză
- 1/2 linguriță de coajă rasă de lămâie
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper
- 1/2 ceapă roșie mică
- 2 linguri de capere tocate
- mărar proaspăt tocat
Mod de preparare
Ouăle se curăță și se taie felii. Maioneza se amestecă cu sarea, piperul și coaja de lămâie. Apoi se amestecă cu ouăle. Se încorporează caperele, ceapa și mărarul. Se servește imediat.
Ouă murate
Ouăle murate se servesc simple, dar sunt perfecte și în salate de cartofi sau de crudități, în sandviciuri sau cu carne la grătar.
Ingrediente
- 8 ouă fierte tari curățate de coajă
- 250 ml apă
- 120 ml oțet de mere
- ¼ ceapă mică feliată
- 2 linguri de condimente pentru murături
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare
Apa se fierbe cu oțetul, ceapa, condimentele și sarea. Se lasă să clocotească după care se ia de pe foc și se lasă să se răcească puțin. Ouăle se pun într-un borcan de sticlă curat. Se toarnă peste ele lichidul astfel încât să fie acoperite complet și se sigilează borcanul. Se dă la frigider și se lasă cel puțin două zile.
Sandviciuri cu salată cu ouă și avocado
Sandviciurile cu salată de ouă și avocado sunt perfecte pentru un mic-dejun sățios, bogat în grăsimi și proteine de calitate.
Ingrediente
- 2 avocado, coapte
- 6 ouă, fierte tari
- 6 linguri de maioneză
- 1/2 linguriță de muștar
- 1/2 linguriță de praf de usturoi
- 1/2 linguriță de praf de ceapă
- 2 felii de pâine
- sare
- piper
Mod de preparare
Se curăță ouăle și se separă albușurile de gălbenușuri. Se taie în jumătate, se scoate pulpa și se zdrobește. Apoi se amestecă cu gălbenușurile, maioneza, muștarul, pudra de usturoi, praful de ceapă, sarea și piperul. Se amestecă foarte bine până se omogenizează.
Se pun la prăjit 2 felii de pâine. Se împarte amestecul în două și se întinde pe cele două felii. Albușurile se toacă și se presară peste sandviciuri. Se servesc imediat.
Cât timp se pot consuma ouăle fierte
Ouăle se păstrează foarte bine atunci când sunt ținute la rece. Potrivit The American Egg Board, ouăle fierte tari, încă în coajă sau decojite, vor rămâne bune de consum timp de aproximativ o săptămână dacă sunt depozitate corespunzător. Ele nu trebuie puse pe ușa frigiderului, ci pe un raft cât mai aproape de congelator.
Îți vei da ușor seama dacă ouăle nu mai sunt bune de consum pentru că vor emana un miros sulfuros pe care va fi greu să nu îl depistezi.
Care este cel mai bun mod de a păstra ouăle fierte la frigider
Înainte de a pune ouăle la frigider trebuie să le lași să se răcească. Dacă le pui calde și nu au suficient aer pentru a circula în jurul lor, ar putea încălzi alimentele din apropiere și ar putea duce la stricarea lor. Dacă sunt curățate de coajă trebuie să stea în recipiente închise ermetic pentru a evita contaminarea încrucișată.