Ce înseamnă lapte pasteurizat. Cum se obține și ce avantaje are
Laptele pasteurizat este un lapte crud supus unui tratament termic la maximum 20 de minute după ce a fost colectat. Procedura asigură distrugerea bacteriilor și implicit a unui termen de valabilitate mai mare.
Laptele este plin de vitamine și minerale, însă, dacă nu este colectat în condiții stricte de igienă poate fi un pericol imens pentru sănătate.
De aceea, este supus unui tratament termic la temperaturi foarte înalte și apoi răcit în câteva secunde.
Ce înseamnă, de fapt, laptele pasteurizat
Laptele pasteurizat este de fapt lapte crud care este încălzit la o temperatură sub 100°C, de obicei 60-70°C, urmată de o răcire bruscă la 4-6°C. Scopul este de a distruge toți agenții patogeni care s-ar putea afla în lapte cum ar fi Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria and și altele.
Această metodă de conservare se folosește pentru orice tip de lapte, dar și pentru alte lichide.
Producătorii de lactate folosesc mai multe tipuri de pasteurizare:
- pasteurizarea joasă care este de lungă durată în timpul căreia laptele este încălzit la 63-65°C timp de mai multe minute;
- pasteurizarea medie este de scurtă durată, iar laptele este încălzit la 71-74°C timp de maximum 15-20 de secunde;
- pasteurizarea înaltă presupune încălzirea laptelui la 85-87°C instantaneu, în câteva secunde;
Află mai multe și despre mitul potrivit căruia lactatele provoacă inflamație.
Diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat
În industria laptelui se mai folosește și pasteurizarea UHT—ultra hight temperature, care presupune încălzirea laptelui crud instantaneu la 80-95°C, iar pentru cel fermentat la 85-90°C.
Prin această metodă se distrug bacteriile în proporție de 99,9% ceea ce înseamnă că și laptele are o perioadă de valabilitate mai lungă. Totuși, studiile spun că prin această metodă se distruge mare parte din vitamina B12.
Ce avantaje are pasteurizarea laptelui
Pasteurizarea laptelui face posibilă transportarea lui pe distanțe mari fără să se altereze. De asemenea, termenul de valabilitate se prelungește până la câteva luni, ceea ce nu ar fi posibil în cazul laptelui crud.
Prin pasteurizarea standard laptele va avea termenul de valabilitate extins până la 1-2 săptămâni, în schimb ce metoda UHT permite consumul și după 10 luni maximum. Încearcă și rețeta noastră de griș cu lapte. Uite în ce preparate poți să folosești laptele cu succes.
Scopul principal al pasteurizării rămâne însă distrugerea agenților patogeni din laptele crud. Bacterii precum Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria sunt distruse și nu îți mai pot pune sănătatea în pericol. Cea mai periculoasă dintre ele este Listeria care poate provoca infecții, avort spontan sau meningite.
Se poate pasteuriza laptele acasă
Pasteurizarea laptelui este o metodă industrială care presupune existența unor echipamente speciale însă poți să folosești și tu acasă un procedeu apropiat de acesta.
În primul rând trebuie să pregătești bine sticlele în care vei pune laptele. Spală-le cu detergent de vase și apă caldă.
Limpezește-le bine și verifică dacă nu au mai rămas urme de grăsime, detergent de vase sau alt tip de murdărie. Apoi, sterilizează-le la cuptor pentru minimum două minute. Lasă-le să se usuce.
Apoi trebuie să pui laptele într-un fierbător de lapte cu pereți dublii. În mod gradual crește temperatura de fierbere a laptelui până la 74°C sau puțin mai mult și lasă-l să fiarbă așa cel puțin 15 secunde. Amestecă des pentru a păstra temperatura constantă. Pentru a te asigura de acest lucru ai nevoie de un termometru special pentru mâncare.
După cele 15-20 de secunde ia vasul de pe foc și așează-l imediat într-un alt vas mare plin cu gheață pentru a se răci. Amestecă continuu pentru ca răcirea să se facă mai rapid.
Laptele trebuie să ajungă la 20°C. Apoi varsă laptele în sticlele sterilizate și pune-le la frigider la o temperatură de maximum 4°C. În condiții ideale ar trebui să reziste până la două săptămâni.
Cum se păstrează laptele pasteurizat
Laptele pasteurizat cumpărat de la magazin se păstrează în frigider, iar cel UHT poate fi ținut oriunde, indiferent de temperatură sau condiții.
Acesta din urmă va fi pus la frigider odată ce ambalajul a fost deschis și se consumă în 2-3 zile. Indiferent de tipul de lapte ideal este să nu îl depozitezi pe ușa frigiderului unde temperatura este oscilantă și se poate strica mult mai repede. Trebuie ținut în zona de mijloc a acestuia.