Ce sunt trufele. Totul despre simbolul luxului în bucătărie

Fără coacere

Trufele sunt ingredientul care pot transforma un preparat banal într-unul rafinat. Despre trufe s-au scris nenumărate cărți, iar în jurul lor s-au născut legende. Nici nu este de mirare, pentru că se găsesc foarte rar, motiv pentru care sunt și foarte scumpe.

Publicat: 16 iulie 2022, 14:45 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:14

Galerie foto

În lume se găsesc 86 de soiuri de trufe, iar în România cel mai des întâlnită este specia Tuber aestivum / ShutterStock

Înainte de a fi ingrediente de lux în restaurante fine dining, trufele au fost folosite ca medicamente și afrodisiace, pentru că li se atribuiau puteri magice.

Trufele sunt ciuperci comestibile din familia Tuberaceae. În lume se găsesc 86 de soiuri, iar în România cel mai des întâlnită este specia Tuber aestivum.

Totul despre trufe, simbolul luxului în bucătărie

Un lucru a rămas neschimbat de-a lungul anilor: trufele se culeg din păduri întunecate, de sub straturi groase de până la 40 cm de frunze moarte, scrie Thespruceeats.com.

Preferă solurile calcaroase și argiloase și apar de obicei primăvara și toamna. În trecut se foloseau porci pentru a le găsi. În zilele noastre, aceștia au fost înlocuiți cu câini dresați special pentru a urmări mirosul specific al trufelor.

Cum se păstrează trufele

Pe cât de greu se găsesc trufele, pe atât este de dificil să le păstrezi. Sunt organisme vii, foarte perisabile. Odată culese, trebuie ținute în frigider la temperaturi de 1-3 grade Celsius.

Se păstrează înfășurate în hârtie absorbantă sau în pânză de bumbac, apoi se pun într-un borcan de sticlă care se așează pe raftul cel mai de jos al frigiderului.

Înainte de a folosi trufele proaspete, trebuie spălate sub jet de apă cu o periuță cu peri moi pentru a îndepărta urmele de pământ. Se spală doar cantitatea care urmează să fie folosită.

Cât costă trufele

Din cauza faptului că se găsesc greu și sunt dificil de păstrat, trufele sunt și foarte scumpe. 500 de grame de trufe pot costa și 2000 de Dolari, dar valoare lor diferă în funcție de soi.

Pentru a le face mai disponibile gurmanzilor din întreaga lume, fermierii au încercat să găsească soluții pentru a le cultiva. În Franța, 80% dintre producția de trufe este asigurată de ferme.

De unde poți cumpăra trufe

Nu vei găsi trufe într-un magazin obișnuit, poate nici măcar într-unul cu delicatese. Cel mai simplu este să cauți o persoană/ firmă care se ocupă cu culesul trufelor și să cumperi de  acolo.

În magazine poți găsi trufe în saramură sau congelate, dar înainte de a le cumpăra trebuie să iei în calcul faptul că prin aceste metode de conservare se pierde o mare parte din arome.

Trufe versus ulei de trufe

Unii bucătari folosesc ulei de trufe pentru a le da preparatelor aroma specifică acestor ciuperci. Uleiul de trufe nu este extras din aceste ciuperci, ci este ulei infuzat cu una dintre aromele din componența lor. Totuși, rezultatul nu este același chiar dacă în sticlă sunt lăsate și câteva bucăți de trufe.

Citește și

Ce fel de trufe găsim în România

Iubitorii de trufe știu că în diferite zone ale României se organizează sesiuni ghidate de vânătoare de trufe. Aceștia se bucură de o experiență gastronomică inedită, dar și de aventură în pădurile seculare ale țării noastre.

Dacă vrei să afli mai multe despre tipurile de trufe pe care le poți descoperi în România, îți oferim mai jos informațiile necesare.

Trufa neagră de vară | Tuber Aestivum Vittadini

Trufa de vară are o formă neregulată cu negi piramidali, maronii. La exterior este maro sau negricioasă,  iar în interior are multe nervuri, cu o culoare alb-gri sau alb-gălbui.

Trufele negre sunt cele mai des folosite / Shutterstock

Trufa neagră | Tuber Uncinatum Chatin

Trufa neagră are un miros de intensitate medie, chiar neplăcut când este foarte coaptă. Gustul este asemănător celui de nucă.

Tufele negre pot fi folosite pentru paste sau orez / Profimedia Images

Trufa cu spori mari | Tuber Macrosporum

Se întâlnește mai rar fiind pretențioasă la condițiile de climă și sol. Are un parfum asemănător cu cel al trufei albe, iar exteriorul este maro-roșiatic.

Deși se găsește rar, este extrem de parfumată / Profimedia Images

Trufa gazoasă | Tuber Mesentericum

Este foarte asemănătoare cu trufa neagră de vară, dar are un miros intens de fenol. Suprafața sa este întunecată, cu negi, iar interiorul este consistent și albicios.

Pentru a le face mai disponibile gurmanzilor din întreaga lume, fermierii au încercat să găsească soluții pentru a le cultiva / Profimedia Images

Trufa de iarnă | Tuber Brumale

Acest soi de trufă are dimensiuni mai mici decât celelalte trufe și un miros diferit. Cele mai productive luni pentru trufa de iarnă sunt decembrie și ianuarie.

Trufa de iarnă aduce un plus de eleganță oricărui preparat / Profimedia Images

Trufa albă | Tuber Magnatum Pico

Are o forma sferică, cu numeroase adâncituri ceea ce o face neregulată. Culoarea variază de la ocru pal la crem închis sau verzui.

Trufa albă se găsește mai rar / Profimedia Images

Cum să gătești cu trufe

Aromele din trufe sunt foarte volatile și se evaporă la temperaturi mari, de aceea nu vei întâlni rețete în care trufele sunt supuse unui tratament termic.

Cel mai des, trufele se adaugă la final, când preparatul este suficient de cald încât aromele din trufe să se degaje. Majoritatea preparatelor care conțin trufe au ingrediente foarte simple, care pun în valoare ciupercile.

Te numeri printre persoanele care apreciază preparatele rafinate? Dacă răspunsul este afirmtiv, descoperă o rețetă de dulceață de nuci verzi. Deși implică mai multă răbdare și meticulozitate în preparare, rezultatul final merită efortul depus.

Trufele se pot folosi în:

  • Aperitive:  tartine cu unt sau bruschete cu ulei, decorate cu felii de trufe și puțină sare.
  • Paste sau orez: asezonate cu felii de trufe.
  • Preparate cu carne: se feliază trufa peste carnea deja gătită sau se pune peste carne sosul cu trufe.
  • Omlete delicioase: se amestecă felii de trufe proaspete cu ouă bătute.
  • Deserturi: creme, tiramisu, înghețată.

Dacă ți-am trezit interesul pentru ingrediente aparte, îți propunem să descoperi totul despre mangostan, un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare