Cel mai bun dovleac copt la cuptor. Rețetă simplă

Fără coacere

Dovleacul copt este vedeta incontestabilă a toamnei. Nu există un un preparat mai ușor de făcut în casă, mai sănătos și mai facil de personalizat decât acesta. Îți oferim cea mai simpla de dovleac copt la cuptor. E delicioasă, iar familia ta o va adora.

Cristina Catană
Publicat: 6 octombrie 2022, 06:09
Dovleacul copt poate fi și desert și garnitură / Shutterstock

Pentru a coace dovleacul, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente și nici de ustensile. Un dovleac, o tavă și o hârtie de copt ar trebui să fie suficiente pentru o un desert simplu. De aici, doar imaginația ta este limita.

Poți pune condimente sau ierburi aromatice. De fapt, în funcție de acestea, poți să obții un desert sau o garnitură pentru friptura ta.

În România, dovleacul copt este considerat mai mult un preparat dulce, dar existe zone din lume în care este gustare sărată sau înlocuitori pentru cartofi, lângă preparate din carne.

Rețeta celui mai bun dovleac copt la cuptor

Dacă gătești dovleac copt pentru desert, poți pune condimentele și după ce îl scoți de la cuptor.

Ingrediente

  • 1 dovleac turcesc.

Mod de preparare

Se spală dovleacul și se șterge cu un prosop de hârtie. Se taie pe jumătate, se curăță foarte bine de semințe și alte resturi. Apoi se taie în bucăți mai mici și se pune pe o tavă cu hârtie de copt.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 200° Celsius, setat pe funcția sus-jos, cu ventilație, pentru aproximativ 30-45 de minute sau până când se înmoaie.

Se servește cald.

Citește și

Cum alegi dovleacul pentru copt

Poți coace atât dovleac turcesc, cât și dovleac plăcintar sau orice alt soi cu pulpa portocalie. Toate sunt aromate, cu mici diferențe de grad de dulceață sau de umiditate.

Trebuie să alegi dovlecii cu coaja cât mai netedă, fără urme de tăieturi sau zgârieturi adânci, fără porțiuni moi. Încearcă să iei dovleacul în mână. Ar trebui să fie suficient de greu pe cât este de mare.

Trucuri pentru a prepara cel mai bun dovleac copt la cuptor

Dovleacul poate fi pus la copt atât în felii mari, cât și în cubulețe mai mici. De obicei, atunci când urmează să fie folosit drept garnitură, se curăță de coajă și se porționează în cuburi potrivite pentru o înghițitură. Când urmează să fie desert, se poată lăsa cu tot cu coajă, deși nu este obligatoriu, în felii mai mari.  

În cazul dovleacului copt pentru garnitură, trebuie să amesteci bucățile cu ulei de măsline sau unt, sare, piper, cimbru și/sau rozmarin, pudră de scorțișoară cayenne.

Condimentele potrivite pentru a face dovleac copt desert sunt zahărul alb/brun, siropul din esență de arțar, scorțișoara sau nucșoara. Le poți pune pe toate sau poți alege dintre ele, în funcție de preferințe.

Ce beneficii are dovleacul copt pentru sănătate

Dovlecii de iarnă au un aport important de vitaminele A și C, antioxidanți, fibre și potasiu, magneziu. Încă din cele mai vechi timpuri, dovlecii de iarnă a fost folosit în unele culturi ca plantă medicinală pentru a trata diabetul, hipertensiunea arterială, cancerul, colesterolul ridicat și inflamația.

Dovlecii sunt un aliment dens, sățios, în ciuda faptului că au un conținut destul de scăzut de calorii (45-90 de calorii per/200g, în funcție de tip), cu un indice glicemic scăzut. Dovlecii conțin, de asemenea, polizaharide, un tip de fibre care pot împiedica creșterea glicemiei după masă, așa cum se arată în studiile. 

Anumiți compuși din dovleci, cum ar fi beta-carotenul și luteina, sunt clasificați ca flavonoide care pot ajuta la protejarea celulelor umane de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ. Flavonoidele au fost cercetate pe larg pentru rolul lor posibil în afectarea sau inhibarea creșterii celulelor canceroase. 

Dovlecii de iarnă sunt bogați în potasiu, care poate ajuta la contracararea efectelor dăunătoare ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Scăderea colesterolului a fost observată la administrarea polizaharidelor de dovleac la șoareci sănătoși și diabetici.

Citește și
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Dovleac cu cartofi și brânză feta. Rețeta preparată la cuptor
Dovleac cu cartofi și brânză feta. Rețeta preparată la cuptor
Cheesecake cu dovleac fără coacere, gata în 30 de minute. Rețeta toamnei 2023
Cheesecake cu dovleac fără coacere, gata în 30 de minute. Rețeta toamnei 2023
Plăcintă învârtită cu dovleac, aromată cu scorțișoară
Plăcintă învârtită cu dovleac, aromată cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele