Cel mai sănătos mic-dejun pentru diabetici, potrivit experților
Să ții sub control nivel zahărului din sânge poate fi o sarcină destul de grea. Ai nevoie de un echilibru între alimente bogate în fibre, proteine și grăsimi, încă de la prima masă a zilei. Persoanelor care suferă de diabet le este cel mai greu să mănânce un mic-dejun care să nu le crească glicemia și mai apoi să le afecteze și mai rău sănătatea. Descoperă care e cel mai sănătos mic-dejun pentru diabetici, potrivit experților.
Imediat ce te trezești, ficatul eliberează glucoză în sânge pentru ca tu să ai energie să faci față unei noi zile. În momentul în care glucoza ajunge în sânge, pancreasul eliberează insulină, care duce glucoza în celule și de aici și energia ta.
Dacă ai diabet procesul nu este atât de ușor ca în cazul unei persoane care nu suferă de această boală, pentru că nu se produce atât de multă insulină. De aceea, când te trezești și îți verifici glicemia, vei observa că aceasta este foarte ridicată.
Mic-dejun pentru diabetici: de ce este atât de important?
Micul-dejun la o oră constantă și un meniu echilibrat sunt esențiale pentru persoanele cu diabet. Vestea bună este că dacă ai faci alegeri alimentare corecte poți să ții sunt control nivelul zahărului din sânge. Pâinea albă, chiflele, clătitele, produsele de patiserie – preparate tradiționale pentru prima masă a zilei, conțin carbohidrați rafinați și zahăr adăugat care vor crește extraordinar de mult nivelul de zahăr din sânge. Dacă suferi de diabet înlocuiește-le cu proteine, alimente bogate în fibre și grăsimi sănătoase.
Care este varianta perfectă
Specialiștii de la EatingWell.com recomandă ca persoanele cu diabet să consume la micul-dejun budincă de chia cu fulgi de ovăz. Este un preparat pe care îl poți face de seara, fără să mai fie nevoie să pierzi timpul dimineața cu gătitul.
Budinca de chia are un aport echilibrat de fibre, grăsimi sănătoase și proteine. Combinația de ingrediente ajută stomacul să digere totul mai ușor, ceea ce este foarte important dacă vrei să ții sub control nivelul de zahăr din sânge.
Budinca de chia cu fulgi de ovăz poate fi pregătită în cantități mai mari, chiar pentru o săptămână, astfel încât nu ai nicio scuză să nu mănânci sănătos dimineața.
Rețetă de budincă de chia cu fulgi de ovăz
Rețeta de jos este pentru o singură porție, dar poți multiplica toate cantitățile în funcție de dorințele tale.
Ingrediente
- 70 g fulgi de ovăz
- 2 linguri de semințe de chia
- 50 g iaurt grecesc degresat
- 50 g fructe de pădure congelate
- 100 ml lapte de migdale neîndulcite
- 1 praf de scorțișoară măcinată
- 1 lingură de nuci pisate.
Mod de preparare
Se amestecă fulgii de ovăz, semințele de chia, iaurtul, fructele de pădure, laptele de migdale și scorțișoara într-un borcan cu capac. Se agită bine până se amestecă ingredientele. Se dă la frigider pentru minimum 2 ore și maximum 5 zile.
Se servește cu nuci pisate presărate deasupra.
De ce este budinca de chia cel mai bun mic-dejun pentru diabetici?
Budinca de chia cu fulgi de ovăz nu este doar foarte gustoasă și ușor de făcut, ci te ajută să ții în frâu nivelul zahărului din sânge.
Conținut mare de proteine
Iaurtul grecesc are un aport de 6 grame de proteine, fulgii de ovăz 3,5 grame, la fel ca semințele de chia. Laptele de migdale aduce și el 1 gram de proteine, iar nucile identic. O singură porție are 15 grame de proteine, ceea ce îți va fi de mare folos pentru digestia carbohidraților.
Conține grăsimi sănătoase
O cantitate potrivită de grăsimi sănătoase ajută la încetinirea absorbției glucidelor ceea ce este ideal dacă suferi de diabet. Semințele de chia și nucile conțin 15 grame de grăsimi care sunt sunt compuse din acizi grași omega 3 și lipide polinesaturate. Acestea au efecte antiinflamatoare și ajută la menținerea unei sănătăți optime a sistemului cardiovascular.
E sursă de carbohidrați complecși
Fulgii de ovăz au un conținut ridicat de carbohidrați, însă fac parte din categoria cerealelor integrale. Acest lucru se traduce prin faptul că au în compoziție și vitamine, minerale și fibre. Atunci când sunt asociate cu proteine și grăsimi sănătoase ajută la echilibrarea nivelului zahărului din sânge.
Descoperă și o rețetă de fulgi de ovăz cu espresso, o alegere perfectă dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, dar vrei totuși să mănânci ceva sănătos și sățios.