Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat

Fără coacere

Ceaiul este una dintre cele mai vechi băuturi consumate om. La început doar în China Antică exista acest obicei, dar în secolul al XVII-lea a fost adus în Europa. Odată pătruns aici a ajuns și în America și pe toate continentele. Descoperă cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. Poți încerca oricând aceste rețete simple.

Cristina Catană
Publicat: 1 iunie 2024, 07:39
Ice tea se poate face în special din ceai verde și ceai negru / Shutterstock

Pe piață găsești o diversitate mare de ceaiuri, dar cele mai comune sunt ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul alb și cel obținut din infuzii de plante.

Unele dintre acestea se folosesc drept bază pentru ice tea, iar rezultatul este unul extraordinar.

Citește și

Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea

De cele mai multe ori se adaugă și diverse amestecuri de fructe, însă unele dintre ele sunt la fel de bune și fără acestea.

De exemplu, unele ceaiuri negre pot avea gust amar atunci când folosite pentru ice tea. Căldura poate masca cu ușurință acest neajuns atunci când băutura este servită fierbinte. Când este băut rece se simte gustul amar se simte destul de puternic dacă nu este amestecat cu fructe sau alte ingrediente.

Iată care sunt cele mai potrivite tipuri de ceai pentru a face ice tea.

Ceai de orz

Ceaiul de orz, cunoscut și sub numele de mugicha în Japonia și boricha în Coreea, este un amestec făcut din orz prăjit fără coajă. Se consumă în Asia de secole, în parte din cauza credinței în proprietățile sale curative. Este asociat cu pierderea în greutate, reglarea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățirea digestiei.

Ceaiul de orz are o aromă cu note de nuci și se consumă cel mai des rece. Cu toate acestea, nu este foarte popular în afara Asiei din cauza faptului că necesită destul de multă muncă pentru preparare.

Dacă vrei să îl încerci și nu îl găselti gata prepaat, va trebui să prăjești orzul și gătindu-l până la 20 de minute. După aceea trebuie să se răcească și să îl pui peste gheață, adăugând zahăr sau îndulcitori după gust și condimente, precum cardamomul.

Lapsang souchong

Lapsang souchong este renumit pentru că are un gust afumat foarte puternic. Acest lucru se datorează faptului că, în loc să fie uscate la aer, aceste frunze de ceai sunt uscate cu ajutorul lemnelor de pin.

Așa capătăt o esență naturală de fum, care se activează și mai puternic după procesul de preparare. După ce sunt expuse la fum, frunzele sunt lăsate să se oxideze îndelung pentru a deveni ceai negru.

Toate acestea fac din lapsang souchong un ceai special. Trebuie pregătit așa cum ai face cu oricare alt ceai.

Dacă aroma de fum ți se pare prea puternică, poți să îi adaugi gheață sirop de arțar, piper proaspăt măcinat, suc de lămâie și albuș de ou. Vei obține un ice tea cu adevărat deosebit.

Rooibos

Rooibos este un amestec de plante realizat dintr-o plantă care crește doar în Africa de Sud, deși s-au făcut încercări de adaptare și la clima și solul din alte zone ale lumii.

Acest este și motivul pentru care este unul dintre cele mai speciale ceaiuri, cu o aromă ce nu poate fi replicată. În funcție de amestecul pe care îl ai poate avea note de vanilie, miere, mușcate, caramel sau o combinație între ele.

Rooibos se potrivește bine cu portocalele și alte fructe, iar acest lucru te ajută mai ales dacă nu vrei să folosești zahăr sau îndulcitori.

Pentru a face ice tea, prepară ceaiul rooibos din frunze în apă clocotită timp de aproximativ trei minute. După aceea, tot ce trebuie să faci este să îl lași la frigider până se răcește. Apoi se servește cu gheață cu suc de portocale.

Ceai verde

Ceaiul verde este unul dintre cele mai consumate tipuri de ceai din lume. Aroma sa ierboasă, care poate avea diverse grade la subtilă la intensă, nu este totuși apreciată de toată lumea. Totuși, datorită beneficiilor sale asupra sănătății este ales chiar și de cei cărora nu le place neapărat gustul.

Pe lângă puterea sa antioxidantă și stimularea creierului, studiile au descoperit că ceaiul verde poate îmbunătăți capacitatea organismului de a descompune grăsimile și poate chiar să reducă riscul de a contracta anumite tipuri de cancer.

Ceaiul verde se poate consuma atât cald, cât și rece. Un simplu ice tea din ceai verde cu gheață nu are nevoie de nimic mai mult decât de apă, pliculețe de ceai verde, o portocală, o lămâie și niște miere.

Dacă vrei o combinație mai savuroasă poți folosi și un piure din fructe de pădure și sirop de agave.

Ceai de iasomie

Ceaiul de iasomie este de fapt un amestec de flori de iasomie cu alt tip de ceai. De obicei se folosește ceaiul verde, dar vei găsi și alte variante.

Motivul pentru care îl găsești doar în amestec este pentru că aromă florală foarte puternică și are nevoie de ceva care să o mai domolească.

Când faci ice tea din flori de iasomie aroma rămâne puternică în ciuda efectului de amortizare pe care ar trebui să îl producă gheața. Pentru a-l pregăti nu este nevoie de o tehnică deosebită, ci trebuie să ții cont de ceaiul cu care este în amestec.

De exemplu, este important să folosești apă la o temperatură mai scăzută pentru ceaiul verde decât pentru cel negru. Dacă pui apă clocotită la cel verde îi vei distruge toate proprietățile. 

Ceai alb

Ceaiul alb este foarte delicat pentru că au cel mai scurt timp pentru oxidare. Dacă îți plac aromele foarte intense ar trebui să îl eviți.

Mai mult, este un ceai pentru care prepararea trebuie să fie cât mai simplă. Apa nu trebuie să depășească 80°C pentru ca băutura să își păstreze calitățile.

Mai poți adăuga câteva fructe, însă alege unele care nu au arome care să le copleșească pe cele ale ceaiului. Citricele pot merge bine și cu această băutură, dar ai grijă să nu adaugi cantități prea mari pentru că nu vei mai simți gustul ceaiului.

Chai

În multe limbi, în special în hindi, chai este pur și simplu cuvântul pentru ceai. Chiar și așa, chai este în esență ceai condimentat, dar se poate găsi în multe soiuri diferite.

Din punct de vedere istoric, conținea doar mirodenii, și anume scorțișoară, cardamom, ghimbir și piper negru.

După colonizarea britanică, ceaiul negru a fost adăugat în amestec, iar astăzi majoritatea chai-ului pe care îl găsești la supermarket va fi considerat ceai negru. Adăugarea de lapte și zahăr a fost, de asemenea, rezultatul influenței britanicilor, care, până în prezent, adaugă un strop de lapte la aproape orice ceai negru.

Totuși, poate fi destul de dificil să faci ice tea din chai pentru că trebuie să stea aproximativ 12 ore în apă pentru a-și elibera aromele.

Oolong

Există ceai negru și ceai verde, ceai alb, ceai gri și ceai Ooolong. Acesta este preparat printr-un proces oarecum unic. Pe lângă timpul în care este lăsat să se oxideze, ceaiul oolong  este pus la soare să se usuce, după care capătă celebra sa formă răsucită.

Oolong se potrivește foarte bine cu scorțișoara, atât cald, cât și rece. Se servește atât ca atare, dar este la fel de bun și îndulcit.

Dacă vrei o băutură și mai aromată, poți folosi frunze de ceai în vrac care sunt mai pure și mai proaspete în locul celor la pliculeț. Oolong este un tip de ceai care este deosebit de puternic, iar aroma sa se menține bine la temperaturi mai scăzute.

Ceai Assam

Assam este un tip popular de ceai negru care vine fără alte adaosuri. Este cultivat în regiunea Assam din India și este adesea folosit în ceaiurile englezești pentru micul-dejun sau în amestecuri pentru acesta. Cele mai bune sunt frunzele de ceai vrac, atât pentru ceaiul cald, cât și pentru ice tea.

Assam are o aromă atât de puternică, dar plăcută, încât nu are nevoie de condimente sau alte adaosuri. Pur și simplu prepară ceaiul și lasă-l să se răcească, pune gheață și bea-l.

Poți adăuga și puțin zahăr sau alt îndulcitor natural și câteva picături de lapte. O altă variantă de ice tea cu ceai Assam este să pui puțin suc de afine pentru un ceai cu gheață de vară.

Frunze de ceai thailandez

Ceaiul thailandez este un amestec savuros de ceai negru și condimente, de obicei scorțișoară și cardamom.

Îl poți cumpăra ca produs gata preparat sau, dacă faci ceai cu gheață thailandez, poți folosi orice ceai negru împreună cu propriile condimente. Ceaiul cu gheață thailandez este o băutură rapidă și simplă de preparat.

Trebuie să te asiguri că lași frunzele de ceai timp de 15 minute în apă înainte de a-l strecura și de a adăuga laptele condensat îndulcit și laptele evaporat.

Dacă folosești pliculețe de ceai negru le poți pune în apă fierbinte împreună cu batoane de scorțișoară, păstăi de cardamom, anason stelat, tamarind dulce și zahăr granulat înainte de a le amesteca într-un strop de lapte condensat. 

Matcha

Matcha se găsește de cele mai multe ori sub formă de pudră, așa că se prepară foarte ușor. Pune în blender pudra de matcha, sirop de arțar, apă și caju până la omogenizare. Se toarnă amestecul într-un pahar peste gheață și este gata. 

Pe lângă faptul că este delicioasă, această băutură aduce și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Deși este un tip de ceai verde, matcha conține mai mulți antioxidanți decât frunzele tradiționale datorită diferitelor metode de producție.

Studiile au arătat, de asemenea, că matcha poate stimula funcțiile creierului, cum ar fi atenția, timpul de reacție și memoria.

Muşeţel

Când este prea cald să bei o ceașcă aburindă de ceai de mușețel înainte de culcare, îl poți folosi pentru ice tea.

Poți pur și simplu să îl prepari așa cum ai face de obicei și să-l lași să se răcească înainte de a-l servi cu gheață. Ceaiul rece de mușețel este, de asemenea, o bază excelentă pentru băuturile pe bază de ceai.

Hibiscus

Dacă îți place gustul acrișor, atunci trebuie să bei ceai de hibiscus. Se prepară prin înmuierea florii de hibiscus în apă clocotită și are o consistență densă și o aromă profundă și texturată. Se lasă să se răcească și se servește cu gheață. Când este consumat ca ice tea devine și mai acru, de aceea este nevoie să fie îndulcit.

Ceai de mentă

Există multe modalități de a folosi această plantă proaspătă naturală pentru a te răcori vara. Sub formă de ice tea este delicios. Poate fi consumat atât îndulcit, cât și ca atare, simplu sau cu adaosuri de fructe sau alte tipuri de ceai.

Earl Grey

Aromele ceaiului Earl Grey sunt la fel de puternice în ceaiul cu gheață ca și în cel fierbinte. Bergamota conținută în amestecurile Earl Grey tinde să adauge o aromă minunată de citrice ceaiului tău rece.

De asemenea, se potrivește foarte bine în combinație cu alte ceaiuri cu arome florale sau cu suc de citrice.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă