Chapati, pâine indiană fără drojdie. Cum o poți face la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Chapati este o pâine indiană fără drojdie, iar variante ale sale pot fi găsite pe mese din întreaga lume. Cel mai adesea sunt întâlnite în India și în Kenia. Versiunea indiană seamănă mai degrabă o tortilla, iar cea kenyană are și rolul de tacâm la masă.  

O farfurie cu chapati servită și cu un sos delicios
Chapati se gătește în Asia, dar și în estul Africii / Profimedia Images

Simplitatea sa a făcut ca chapati să aibă atât de mult succes. Este nevoie doar de o tigaie sau de un grătar pentru a o face. Chapati se consumă ruptă în bucăți, este folosită pentru a absorbi sosurile sau chiar ca bază pentru un wrap.

Imediat ce este scoasă din tigaie se poate unge cu unt sau cu ghee (unt clarifiat) și este delicioasă. Cum în Asia se consumă cu orice, chiar și cu orez, nu ai niciun motiv să nu faci și tu același lucru.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se cerne făina, se adaugă sare și se amestecă bine. Se pune făina într-un castron mare și se adaugă ¾ de cană de apă. Se amestecă ușor cu degetele, cu mișcări circulare până când făina începe să se adune. Se mai adaugă 1-2 linguri de făină dacă aluatul pare prea lipicios. Se adaugă mai multă apă dacă pare prea uscat și ferm.

Cum prepari aluatul pentru pâinea indiană

Se frământă aluatul până devine moale și flexibil și nu se mai lipește de degete. Se poate pune puțin ulei pe mână în timp ce se frământă aluatul. Apoi se acoperă aluatul cu folie de plastic și se lasă să se odihnească cel puțin o oră, la temperatura camerei. Se poate păstra și la frigider, dar trebuie adus la temperatura camerei înainte de a-l folosi.

Cum gătești pâinea chapati

Se încinge o tigaie la foc mare. Se împarte aluatul în 10-12 bile de dimensiuni egale. Se lucrează fiecare bilă în parte. Se rulează fiecare și se aplatizează puțin cu palma. Se transferă bila aplatizată pe o suprafață plană curată, se rulează cu un sucitor într-un disc de 15 cm. Dacă aluatul se lipește de suprafață, se pudrează cu mai multă făină.

Se pune chapati pe tigaia fierbinte și se lasă 30 de secunde sau până când apar puncte mici aurii la suprafață, apoi se întoarce și se gătește pe cealaltă parte. Se întoarce din nou. Va începe să se umfle.

Află mai multe despre rețetele de pâine fără drojdie. Sunt simple și ușor de preparat.

La final se folosește un prosop de bucătărie pliat și se apasă ușor pe chapati umflat pentru a împinge aerul în partea aplatizată. Toată pâinea trebuie să se umfle într-o bilă rotundă.
Se transferă pe un platou de servire.

Tipuri de pâine chapati

Chapati este un aliment care depășește granițele, iar asemănările și diferențele sale în diverse culturi pot fi o discuție interesantă în jurul mesei.

Un articol din Indian Times arată că un mare impact asupra răspândirii acestui tip de pâine în lume îl are diaspora indiană. Nici nu este de mirare având în vedere că în India este un preparat de bază. Același lucru se întâmplă și în Pakistan.

Pâinea chapati se gătește și în estul Africii, în Kenia, Uganda, Tanzania și Ruwanda. Rețeta de aici este tot fără drojdie, însă conține și zahăr și ulei sau ghee.

Nu este coaptă în tigaie, ci prăjită, ceea ce face ca pâine chapati din Africa să se desfacă în mai multe straturi după ce este gătită. De cele mai multe ori este preparată în zilele de sărbătoare sau la ocazii speciale.

Pâinea chapati nu este doar ușor de făcut, dar este și mai sănătoasă decât variantele europene. Neavând drojdie, ci doar făină integrală, apă și sare, este mult mai ușor de digerat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
diferența dintre tortilla și chapati ilustrată cu ajutorul unui colaj
Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele
Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele
Pui tikka masala servit pe o farfurie mare
Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă
Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Idei de prăjituri din cozonacul rămas. Cum să refolosești cozonacul uscat
Idei de prăjituri din cozonacul rămas. Cum să refolosești cozonacul uscat
Idei de prăjituri din cozonacul rămas. Cum să refolosești cozonacul uscat
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
închide