Chapati, pâine indiană fără drojdie. Cum o poți face la tine acasă

Timp de gătire: 1 oră și 10 minute
tipul preparatului: Mic dejun
bucătăria: Indiană

Chapati este o pâine indiană fără drojdie, iar variante ale sale pot fi găsite pe mese din întreaga lume. Cel mai adesea sunt întâlnite în India și în Kenia. Versiunea indiană seamănă mai degrabă o tortilla, iar cea kenyană are și rolul de tacâm la masă.  

Cristina Catană
Publicat: 12 noiembrie 2023, 09:00
Chapati se gătește în Asia, dar și în estul Africii / Profimedia Images

Simplitatea sa a făcut ca chapati să aibă atât de mult succes. Este nevoie doar de o tigaie sau de un grătar pentru a o face. Chapati se consumă ruptă în bucăți, este folosită pentru a absorbi sosurile sau chiar ca bază pentru un wrap.

Imediat ce este scoasă din tigaie se poate unge cu unt sau cu ghee (unt clarifiat) și este delicioasă. Cum în Asia se consumă cu orice, chiar și cu orez, nu ai niciun motiv să nu faci și tu același lucru.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se cerne făina, se adaugă sare și se amestecă bine. Se pune făina într-un castron mare și se adaugă ¾ de cană de apă. Se amestecă ușor cu degetele, cu mișcări circulare până când făina începe să se adune. Se mai adaugă 1-2 linguri de făină dacă aluatul pare prea lipicios. Se adaugă mai multă apă dacă pare prea uscat și ferm.

Cum prepari aluatul pentru pâinea indiană

Se frământă aluatul până devine moale și flexibil și nu se mai lipește de degete. Se poate pune puțin ulei pe mână în timp ce se frământă aluatul. Apoi se acoperă aluatul cu folie de plastic și se lasă să se odihnească cel puțin o oră, la temperatura camerei. Se poate păstra și la frigider, dar trebuie adus la temperatura camerei înainte de a-l folosi.

Cum gătești pâinea chapati

Se încinge o tigaie la foc mare. Se împarte aluatul în 10-12 bile de dimensiuni egale. Se lucrează fiecare bilă în parte. Se rulează fiecare și se aplatizează puțin cu palma. Se transferă bila aplatizată pe o suprafață plană curată, se rulează cu un sucitor într-un disc de 15 cm. Dacă aluatul se lipește de suprafață, se pudrează cu mai multă făină.

Se pune chapati pe tigaia fierbinte și se lasă 30 de secunde sau până când apar puncte mici aurii la suprafață, apoi se întoarce și se gătește pe cealaltă parte. Se întoarce din nou. Va începe să se umfle.

Află mai multe despre rețetele de pâine fără drojdie. Sunt simple și ușor de preparat.

La final se folosește un prosop de bucătărie pliat și se apasă ușor pe chapati umflat pentru a împinge aerul în partea aplatizată. Toată pâinea trebuie să se umfle într-o bilă rotundă.
Se transferă pe un platou de servire.

Tipuri de pâine chapati

Chapati este un aliment care depășește granițele, iar asemănările și diferențele sale în diverse culturi pot fi o discuție interesantă în jurul mesei.

Un articol din Indian Times arată că un mare impact asupra răspândirii acestui tip de pâine în lume îl are diaspora indiană. Nici nu este de mirare având în vedere că în India este un preparat de bază. Același lucru se întâmplă și în Pakistan.

Pâinea chapati se gătește și în estul Africii, în Kenia, Uganda, Tanzania și Ruwanda. Rețeta de aici este tot fără drojdie, însă conține și zahăr și ulei sau ghee.

Nu este coaptă în tigaie, ci prăjită, ceea ce face ca pâine chapati din Africa să se desfacă în mai multe straturi după ce este gătită. De cele mai multe ori este preparată în zilele de sărbătoare sau la ocazii speciale.

Pâinea chapati nu este doar ușor de făcut, dar este și mai sănătoasă decât variantele europene. Neavând drojdie, ci doar făină integrală, apă și sare, este mult mai ușor de digerat.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele
Tipuri de pâine fără drojdie: tortilla și chapati. Care este diferența dintre ele
Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă
Pui tikka masala, rețeta clasică indiană pe care o poți face și acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros