Chapati, pâine indiană fără drojdie. Cum o poți face la tine acasă
Chapati este o pâine indiană fără drojdie, iar variante ale sale pot fi găsite pe mese din întreaga lume. Cel mai adesea sunt întâlnite în India și în Kenia. Versiunea indiană seamănă mai degrabă o tortilla, iar cea kenyană are și rolul de tacâm la masă.
Simplitatea sa a făcut ca chapati să aibă atât de mult succes. Este nevoie doar de o tigaie sau de un grătar pentru a o face. Chapati se consumă ruptă în bucăți, este folosită pentru a absorbi sosurile sau chiar ca bază pentru un wrap.
Imediat ce este scoasă din tigaie se poate unge cu unt sau cu ghee (unt clarifiat) și este delicioasă. Cum în Asia se consumă cu orice, chiar și cu orez, nu ai niciun motiv să nu faci și tu același lucru.
Ingrediente
Mod de preparare
Se cerne făina, se adaugă sare și se amestecă bine. Se pune făina într-un castron mare și se adaugă ¾ de cană de apă. Se amestecă ușor cu degetele, cu mișcări circulare până când făina începe să se adune. Se mai adaugă 1-2 linguri de făină dacă aluatul pare prea lipicios. Se adaugă mai multă apă dacă pare prea uscat și ferm.
Cum prepari aluatul pentru pâinea indiană
Se frământă aluatul până devine moale și flexibil și nu se mai lipește de degete. Se poate pune puțin ulei pe mână în timp ce se frământă aluatul. Apoi se acoperă aluatul cu folie de plastic și se lasă să se odihnească cel puțin o oră, la temperatura camerei. Se poate păstra și la frigider, dar trebuie adus la temperatura camerei înainte de a-l folosi.
Cum gătești pâinea chapati
Se încinge o tigaie la foc mare. Se împarte aluatul în 10-12 bile de dimensiuni egale. Se lucrează fiecare bilă în parte. Se rulează fiecare și se aplatizează puțin cu palma. Se transferă bila aplatizată pe o suprafață plană curată, se rulează cu un sucitor într-un disc de 15 cm. Dacă aluatul se lipește de suprafață, se pudrează cu mai multă făină.
Se pune chapati pe tigaia fierbinte și se lasă 30 de secunde sau până când apar puncte mici aurii la suprafață, apoi se întoarce și se gătește pe cealaltă parte. Se întoarce din nou. Va începe să se umfle.
Află mai multe despre rețetele de pâine fără drojdie. Sunt simple și ușor de preparat.
La final se folosește un prosop de bucătărie pliat și se apasă ușor pe chapati umflat pentru a împinge aerul în partea aplatizată. Toată pâinea trebuie să se umfle într-o bilă rotundă.
Se transferă pe un platou de servire.
Tipuri de pâine chapati
Chapati este un aliment care depășește granițele, iar asemănările și diferențele sale în diverse culturi pot fi o discuție interesantă în jurul mesei.
Un articol din Indian Times arată că un mare impact asupra răspândirii acestui tip de pâine în lume îl are diaspora indiană. Nici nu este de mirare având în vedere că în India este un preparat de bază. Același lucru se întâmplă și în Pakistan.
Pâinea chapati se gătește și în estul Africii, în Kenia, Uganda, Tanzania și Ruwanda. Rețeta de aici este tot fără drojdie, însă conține și zahăr și ulei sau ghee.
Nu este coaptă în tigaie, ci prăjită, ceea ce face ca pâine chapati din Africa să se desfacă în mai multe straturi după ce este gătită. De cele mai multe ori este preparată în zilele de sărbătoare sau la ocazii speciale.
Pâinea chapati nu este doar ușor de făcut, dar este și mai sănătoasă decât variantele europene. Neavând drojdie, ci doar făină integrală, apă și sare, este mult mai ușor de digerat.