Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Dacă dorești să prepari un chec deosebit pentru momentele dulci ale zilei, încearcă rețeta de chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară. Vei obține un chec delicios, cu textură densă și ușor umedă.
Galerie foto
Migdalele ușor rumenite și mărunțite fin, în combinație cu prunele și scorțișoara, oferă desertului un gust irezistibil. Mai poți înlocui migdalele cu nuci sau alune de pădure sau le poți combina pe toate în același desert. Cât despre prune, este important să le alegi ușor coapte și ferme pentru a nu forma sirop în timpul coacerii. Alege prune lunguiețe, de culoare neagră, ele sunt mai gustoase și mai aromate.
Mai târziu, în sezonul rece, poți repeta rețeta de prăjitură folosind prune deshidratate sau prune din compot. Îți oferim în acest scop și o rețetă de compot de prune întregi, pentru iarnă. Iar în rândurile de mai jos, poți urmări rețeta de chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru că în această rețetă de chec prunele nu sunt incluse în aluat, ci doar deasupra acestuia, este important să optezi pentru prune coapte, dar mai ferme și de formă alungită. Sunt mai aspectuoase și poți îndepărta sâmburii fără să secționezi prunele. Poți opta și pentru prunele întregi și vei elimina sâmburii în momentul servirii.
Cum prepari chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară
Începe prin a rumeni migdalele la tigaie sau la cuptor până când devin mai crocante. Nu le rumeni în exces pentru că devin amare. Lasă-le să se răcească și mărunțește-le fin cu o râșniță sau cu ajutorul robotului. Apoi ocupă-te de îndepărtarea sâmburilor din prune, pe care îi împingi cu un bețișor de frigărui din partea unde a fost codița, către capăt.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de chec, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi trece făina prin sită într-un bol încăpător. Presară peste ea praful de copt, sarea, scorțișoara și migdalele mărunțite. Amestecă bine toate ingredientele din bol.
Adaugă cele patru ouă în alt bol. Pentru un astfel de chec nu este necesară separarea albușurilor de gălbenușuri. Presară peste ouă zahărul și amestecă bine folosind un tel sau mixerul.
Te oprești din amestecat când obții o compoziție spumoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Peste compoziția de ouă adaugă pe rând uleiul și iaurtul. Omogenizează bine compoziția, după fiecare ingredient adăugat. Apoi încorporează treptat amestecul de ingrediente din celălalt bol.
Folosește o tavă clasică de chec pe care o ungi cu puțin ulei și presari făină sau așezi în ea hârtie de copt. Întinde în tavă compoziția pentru chec și niveleaz-o uniform cu o spatulă la suprafață. Așază prunele frumos la suprafața aluatului de chec, pe mijloc.
Introdu tava în cuptorul încălzit și coace deliciosul chec cu prune și migdale pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lasă checul să se răcească mai întâi în tavă, apoi transferă-l pe un platou sau un grătar de răcire. După răcire, presară zahăr pudră pe deasupra și porționează-l frumos.
Tot din categoria rețetelor de chec cu fructe, mai poți încerca și rețeta de chec cu fulgi de ovăz și afine.