Choux à la crème cu ciocolată. Un desert delicios, cu aspect elegant

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Cu siguranță te numeri printre cei care adoră eclerele, pentru că sunt pe gustul tuturor. Iar dacă dorești să testezi și alte rețete din aceeași categorie cu ele, îți oferim mai jos rețeta de choux à la crème cu ciocolată.

Maria Udrea
Publicat: 7 septembrie 2023, 08:00

Galerie foto

Glazura de ciocolată aduce un plus de gust și de aspect / Shutterstock

Rețeta este specifică bucătăriei franțuzești. Desertul are ca bază niște gogoșele din aluat opărit, coapte în cuptor și umplute după răcire cu diferite creme. Aluatul opărit se prepară în același mod ca și la rețeta de eclere. Diferența dintre cele două constă în forma acestora. Eclerele se modelează sub formă alungită, iar choux-urile sub formă sferică.

Citește și

Ambele variante sunt la fel de gustoase și de aspectuoase. Însă choux-urile, întâlnite adesea și sub denumirea de profiterol, se mai pot folosi și la rețetele de torturi sau de înghețată. Forma lor sferică le oferă acest avantaj.

Descoperă aici și o rețetă de tort profiterol, absolut delicioasă și spectaculoasă. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru a prepara și tu choux à la crème cu ciocolată.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în pregătirea aluatului, ca pentru oricare alt preparat ce are la bază aluat.

Adaugă într-o crăticioară apa, un praf de sare și untul tăiat în cuburi. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și amestecă energic până când untul se topește și lichidul se omogenizează. Când lichidul începe să clocotească, micșorează intensitatea focului la minimum și adaugă toată făina. Amestecă energic până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul.

Apoi stinge focul și lasă aluatul opărit să se răcească. După ce se va răci complet, încorporează pe rând în aluat, cele patru ouă. Pune crăticioara cu aluatul la frigider pentru 30 de minute, apoi poți forma choux-urile.

Cum formezi cojile pentru choux à la crème cu ciocolată

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Așază hârtie de copt în tava mare a cuptorului. Apoi pune aluatul opărit într-un săculeț de decorat torturi, cu capăt stelat. Prin presare cu mâinile, formează  pe hârtia de copt mici grămăjoare, la distanțe de 2-3 cm una față de alta.

Introdu tava în cuptor și coace cojile pentru choux-uri timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp, micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius. Mai lasă cojile pentru choux-uri la copt timp de aproximativ 25-30 de minute.

Pentru reușita deplină a acestora este foarte important să nu deschizi ușa cuptorului. Altfel, riscul este să se deformeze cojile de choux și nu vor mai fi estetice.

Cum prepari crema de ciocolată

În intervalul de timp când cojile pentru choux-uri se coc, te poți ocupa de prepararea cremei. Încălzește frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Apoi adaugă ciocolata ruptă și untul tăiat în cuburi. Amestecă energic până când acestea se topesc și se omogenizează bine compoziția. Las-o la răcit.

Când este bine răcită, cu ajutorul mixerului, amestec-o pentru a-i oferi cremozitate. Adaugă mascarponele și un praf de sare și omogenizează bine crema.

Secționează cojile de choux-uri răcite pe jumătate și umple-le cu crema de ciocolată.

Prepară și o glazură prin topirea ciocolatei în frișca încălzită, ca la pasul anterior. Decorează cu această glazură delicioasele choux à la crème cu ciocolată.

Lasă glazura să devină fermă peste choux-uri, apoi le poți savura cu plăcere.

Tot din același aluat opărit mai poți prepara și celebrele mini Paris Brest cu căpșuni, tot din bucătăria franceză.

Citește și
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ: „Sper ca Maria să mă ierte!”. Marele regret de după destrămarea căsniciei
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ: „Sper ca Maria să mă ierte!”. Marele regret de după destrămarea căsniciei
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine