Ciorbă de dovlecel a la grec. Rețeta uneia dintre cele mai gustoase ciorbe de vară
Dacă îți plac ciorbele de legume bogate în ingrediente și cu gust acrișor, încearcă rețeta de ciorbă de dovlecel a la grec. Este rețeta uneia dintre cele mai gustoase ciorbe de vară.
Galerie foto
Este o ciorbă din multe legume de vară, dar predominant este dovlecelul. Este consistentă pentru că se adaugă și smântână, dar și gălbenușuri de ouă, precum la clasica ciorbă de pui a la grec. Are și un gust ușor picant pentru că se adaugă și puțin usturoi, dar și piper. Se acrește după gust cu suc proaspăt de lămâie. Este una dintre acele ciorbe care sunt gustoase atât servite fierbinți cât și reci.
Ciorbele de legume sunt cele mai căutate în sezonul cald. Sunt gustoase și hrănitoare, dar sunt și răcoroase și revigorante. Metodele de preparare sunt foarte simple, iar timpul de preparare relativ scurt. Legumele se adaugă după preferințe, iar modul de acrire asemenea. Majoritatea acestor ciorbe se servesc reci pentru hidratare și revigorare în zilele caniculare de vară.
Descoperă și câteva metode de acrit ciorbele, în funcție de sezon. Mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru ciorbă de dovlecel a la grec.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a pune apa la fiert pentru ciorbă, pregătește toate legumele pe care le adaugi. Curăță ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul, clătește-le și toacă-le mărunt. Adună pe masa de lucru și celelalte ingrediente, pentru că le va veni rapid rândul să fie adăugate în ciorbă.
Cum prepari ciorbă de dovlecel a la grec
Așază o cratiță sau o tigaie pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins în ea. Adaugă ceapa cu morcovul și păstârnacul. Amestecă-le prin ulei să își degaje bine aromele. Presară puțină sare peste ele. Aceasta le ajută să se pătrundă mai rapid și le intensifică gustul.
Pune și o oală cu 3 litri de apă la fiert. Mai stropește cu apă fierbinte legumele din tigaie, pentru a nu prinde gust de prăjeală.
Când legumele sunt ușor călite și încep să se pătrundă, adaugă și ardeii. Apoi pune-le cu ulei cu tot în apa de pe foc. Adaugă și orezul pentru a fierbe în același timp cu legumele. Peste 5-6 minute, adaugă și dovlecelul tocat în cuburi. Acesta se pătrunde cel mai rapid dintre toate legumele.
Mai fierbe ciorba de dovlecel până când până se pătrunde ușor și dovlecelul, iar orezul este bine hidratat.
Nu o fierbe în exces pentru a nu se zdrobi dovlecelul.
Ia un bol și amestecă în el gălbenușurile cu usturoiul dat pe răzătoare, sucul de lămâie și smântâna.
Peste compoziția rezultată toarnă în fir subțire din supa de pe foc și amestecă până se diluează compoziția.
Apoi o torni, tot în fir subțire, în ciorba de dovlecel, amestecând rapid pentru omogenizare.
Potrivește gustul cu sare și piper și mai lasă delicioasa ciorbă de dovlecel a la grec să fiarbă pentru aproximativ 6-8 minute.
Cu 5 minute înainte de stingerea focului, adaugă mărarul tocat mărunt. Iar după stingerea focului, după ce se mai temperează ciorba 5-6 minute, adaugă pătrunjelul verde, de asemeni, tocat.
Servește ciorba ușor fierbinte sau rece, simplă sau cu ardei iute.
Iar dacă mai dorești rețete asemănătoare, mai poți încerca și rețeta de ciorbă de legume dreasă cu iaurt.