Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță. Rețetă de post
Dacă nu mai știi ce preparat să gătești pentru masa unei zile de post, încearcă o rețetă simplă și rapidă de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță.
Galerie foto
Ciupercile pleurotus sunt printre cele mai populare specii de ciuperci pe care le găsești în magazinele alimentare pe tot parcursul anului. Sunt gustoase, dar și foarte sănătoase. Au un conținut bogat în proteine esențiale, fibre, vitamine și minerale. Sunt și foarte ușor de preparat. Poți prepara ciupercile pleurotus sub formă de supe cremă sau supe simple și ciorbe, dar și sub formă de mâncăruri scăzute.
Una dintre cele mai populare rețete este cea de ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus. Și-a dobândit această denumire pentru că are atât gustul, cât și aspectul asemănător cu cel al ciorbei tradiționale de burtă. Încearcă și tu rețeta pentru a de bucura de simplitatea ei și de gustul delicios. Și tot din aceleași motive poți încerca și rețeta ciupercilor preparate la tigaie, pe care ți-o oferim mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Pe lângă prepararea ciupercilor pleurotus la tigaie, mai ai de preparat și mămăliguță, dar și un delicios mujdei de usturoi cu care servești ciupercile. Chiar dacă rețeta se compune din trei elemente, toate sunt simple și rapid de preparat.
În timp ce preparari ciupercile la tigaie te poți ocupa și de fierberea mămăligii, iar la final pregătești usturoiul.
Pașii necesari pentru rețeta de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță
Mai întâi curăță ciupercile de impurități, apoi clătește-le bine cu apă rece și lasă-le într-o sită la scurs. Îndepărtează partea mai tare de la cozile ciupercilor, apoi taie-le în bucăți nu foarte mici, împreună cu codițele. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o în fâșii. Curăță și doi căței de usturoi și toacă-i în rondele.
Într-o tigaie adâncă așezată pe flacăra aragazului pune 2-3 linguri de ulei la încins. Adaugă ceapa și cățeii de usturoi și călește-le pentru 1-2 minute amestecând cu o spatulă pentru a se căli uniform. Presară și puțină sare pentru a se pătrunde ceapa mai rapid, dar și pentru a nu se arde. În plus, sarea va accentua gustul dulce-picant al cepei. Când ceapa devine sticloasă, adaugă ciupercile pleurotus bine scurse.
Ceapa și usturoiul va potența gustul ciupercilor, dar se vor transforma și într-un sos delicios pe parcursul tratamentului termic.
Lasă ciupercile să se prepare la foc de intensitate medie, amestecându-le din când în când. Mai presară peste ele puțină sare și puțin piper și lasă-le să se pătrundă bine. Sunt gata când lichidul format se va evapora. iar în tigaie vor rămâne ciupercile și puțin sos mai consistent.
Cum prepari mămăliga
Pune apa la fiert într-un ceaun, o tigaie adâncă sau o cratiță cu baza stratificată. Lasă apa să atingă punctul de fierbere, apoi adaugă o linguriță de sare și amestecă până când sarea este dizolvată.
Lasă din nou apa să atingă punctul de fierbere și adaugă 2-3 linguri de mălai. Amestecă intens cu un tel, sau cu o spatulă pentru a se desface bine mălaiul în apa fierbinte și a nu se forma cocoloașe. Când mălaiul din apă se hidratează și se ridică la suprafață, adăugă puțin câte puțin și restul de mălai, amestecând intens.
Fierbe mămăliguța amestecând continuu cu o spatulă, până când mălaiul absoarbe toată apa, iar compoziția se îngroașă ca o budincă. Când este gata, răstoarnă mămăliguța pe un platou, sau în boluri.
Descoperă aici și cea mai rapidă rețetă de mămăligă, preparată la microunde.
Cum prepari mujdei de usturoi
Curăță usturoiul, clătește grăunții cu apă rece și pune-i într-un mojar. Adaugă peste ei o linguriță de sare granulată. Cu ajutorul pistilului pisează bine usturoiul până când obții o pastă suculentă. Adaugă și un praf de piper și picură câte puțin ulei, în timp ce amesteci cu pistilul pentru omogenizare.
Nu adăuga foarte mult ulei pentru a nu-i influența gustul. Mai adaugă și o linguriță de apă minerală, pentru cremozitate și pentru a mai diminua din gustul picant.
Servește delicioasele ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță calde, la una dintre mesele principale ale zilei.
Dacă mai dorești un alt preparat pe bază de ciuperci, îți recomandăm să încerci și rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi.