Clafoutis cu prune. Un desert simplu și delicios
Din categoria deserturilor cu fructe de sezon, avem pentru tine o rețetă simplă și delicioasă de clafoutis cu prune. Clafoutisul nu este chiar o prăjitură, ci este asemănător cu un pancake uriaș preparat la cuptor. Textura nu este pufoasă, este ca de budincă.
Rețeta face parte din bucătăria franțuzească și, în mod tradițional, se prepară cu cireșe. Dar cum sezonul cireșelor se termină destul de rapid, desertul se poate prepara și cu alte fructe. Se poate folosi orice tip de fructe: proaspete, congelate sau chiar fructe din compot. Se scurg foarte bine pentru a nu fi prea suculente și se combină cu aluatul.
Pentru un clafoutis reușit nu sunt necesare abilități de bucătar iscusit și nici ingrediente complexe. Rețeta originală conține, pe lângă fructe, lapte și făină. Aluatul se prepară în mod foarte asemănător cu cel pentru clătite. Diferența constă în cantitățile ingredientelor. Descoperă aici cum se prepară și rețeta de Dutch Baby sau clătită uriașă preparată la cuptor. Iar în rândurile de mai jos, vei descoperi rețeta completă pentru clafoutis cu prune.
Ingrediente
Mod de preparare
Deserturile clafoutis sunt printre cele mai simple de preparat, indiferent de fructele pentru care optezi. Și pentru că aluatul se prepară într-un timp scurt, la fel și fructele, pregătește mai întâi forma de copt în care vei coace desertul. Pregătește o formă de copt rotundă sau chiar o tigaie, cu diametrul de 24-25 cm. Unge interiorul formei de copt cu unt atât la bază cât și pe laterale. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari clafoutis cu prune
După ce ai pregătit forma de copt, pregătește prunele. Clătește-le bine, șterge-le și secționează-le în jumătăți sau în sferturi. Adaugă-le în forma de copt și presară pudra de scorțișoara peste ele.
Descoperă aici și o rețetă de chec cu iaurt și prune. O rețetă de chec delicios, cu textură umedă.
Pentru a pregăti aluatul desertului, sparge ouăle într-un bol și adaugă sarea și zahărul peste ele. Amestecă-le cu un tel sau cu mixerul până când devin spumoase. Pentru acest desert nu este necesar să separi albușurile de gălbenușuri. Adaugă laptele și omogenizează amestecul, apoi încorporează făina. Aluatul rezultat va avea textura mai consistentă decât aluatul clasic pentru clătite.
Toarnă aluatul de clafoutis peste prunele din forma de copt. Pune forma în cuptorul încălzit și coace deliciosul desert franțuzesc cu fructe pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă desertul să răcească bine înainte de a-l porționa, altfel vi avea senzația că aluatul este necopt. Decorează-l cu zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru un aspect plăcut și un plus de aromă.
Dacă îți va plăcea desertul clafoutis cu prune, mai târziu poți încerca și o variantă sărată, inspirându-te din rețeta noastră de clafoutis cu ciuperci și parmezan. În același articol vei descoperi mai multe variante ale acestui delicios desert din bucătăria franțuzească.