Clafoutis cu prune. Un desert simplu și delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Din categoria deserturilor cu fructe de sezon, avem pentru tine o rețetă simplă și delicioasă de clafoutis cu prune. Clafoutisul nu este chiar o prăjitură, ci este asemănător cu un pancake uriaș preparat la cuptor. Textura nu este pufoasă, este ca de budincă.

Clafoutis cu prune porționat pe o farfurie albă și pe un platou verde
Galerie foto

Galerie foto

Desertul se porționează după răcire, pentru a nu părea necopt / Shutterstock

Rețeta face parte din bucătăria franțuzească și, în mod tradițional, se prepară cu cireșe. Dar cum sezonul cireșelor se termină destul de rapid, desertul se poate prepara și cu alte fructe. Se poate folosi orice tip de fructe: proaspete, congelate sau chiar fructe din compot. Se scurg foarte bine pentru a nu fi prea suculente și se combină cu aluatul.

Citește și

Pentru un clafoutis reușit nu sunt necesare abilități de bucătar iscusit și nici ingrediente complexe. Rețeta originală conține, pe lângă fructe, lapte și făină. Aluatul se prepară în mod foarte asemănător cu cel pentru clătite. Diferența constă în cantitățile ingredientelor. Descoperă aici cum se prepară și rețeta de Dutch Baby sau clătită uriașă preparată la cuptor. Iar în rândurile de mai jos, vei descoperi rețeta completă pentru clafoutis cu prune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Deserturile clafoutis sunt printre cele mai simple de preparat, indiferent de fructele pentru care optezi. Și pentru că aluatul se prepară într-un timp scurt, la fel și fructele, pregătește mai întâi forma de copt în care vei coace desertul. Pregătește o formă de copt rotundă sau chiar o tigaie, cu diametrul de 24-25 cm. Unge interiorul formei de copt cu unt atât la bază cât și pe laterale. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Cum prepari clafoutis cu prune

După ce ai pregătit forma de copt, pregătește prunele. Clătește-le bine, șterge-le și secționează-le în jumătăți sau în sferturi. Adaugă-le în forma de copt și presară pudra de scorțișoara peste ele.

Descoperă aici și o rețetă de chec cu iaurt și prune. O rețetă de chec delicios, cu textură umedă.

Pentru a pregăti aluatul desertului, sparge ouăle într-un bol și adaugă sarea și zahărul peste ele. Amestecă-le cu un tel sau cu mixerul până când devin spumoase. Pentru acest desert nu este necesar să separi albușurile de gălbenușuri. Adaugă laptele și omogenizează amestecul, apoi încorporează făina.  Aluatul rezultat va avea textura mai consistentă decât aluatul clasic pentru clătite.

Toarnă aluatul de clafoutis peste prunele din forma de copt. Pune forma în cuptorul încălzit și coace deliciosul desert franțuzesc cu fructe pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă desertul să răcească bine înainte de a-l porționa, altfel vi avea senzația că aluatul este necopt. Decorează-l cu zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru un aspect plăcut și un plus de aromă.

Dacă îți va plăcea desertul clafoutis cu prune, mai târziu poți încerca și o variantă sărată, inspirându-te din rețeta noastră de clafoutis cu ciuperci și parmezan. În același articol vei descoperi mai multe variante ale acestui delicios desert din bucătăria franțuzească.

Citește și
Desert franțuzesc cu prune - clafoutis, pe o farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Clafoutis cu prune porționat pe o farfurie albă și pe un platou verde
Porție de clafoutis cu prune pe o farfurie albă cu furculiță aurie
+21
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Tartă Tatin cu pere porționată pe platou și pe farfurie, servită cu înghețată
Galerie foto
Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc
Tartă Tatin cu pere. Un desert clasic franțuzesc
Croissante rapide, unul secționat
Galerie foto
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Nicușor Dan, declarații în direct la Observator Antena 1, după prima întâlnire față în față cu George Simion
Nicușor Dan, declarații în direct la Observator Antena 1, după prima întâlnire față în față cu George Simion
Nicușor Dan, declarații în direct la Observator Antena 1, după prima întâlnire față în față cu George Simion
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
închide