Compot de prune întregi, pentru iarnă

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Dacă vrei să te bucuri de aroma prunelor și în sezonul rece, prepară și tu rețeta de compot de prune întregi. Este o rețetă simplă, așa cum o preparau mamele sau bunicile în trecut.

Maria Udrea
Publicat: 10 august 2023, 08:00

Galerie foto

Pentru a nu se sparge în timpul fierberii, prunele mai coapte se înțeapă din loc în loc / Profimedia Images

Compotul este cea mai simplă și rapidă conservă de fructe pentru iarnă. Reprezintă și modul de a conserva cât mai mult din vitaminele conținute de fructe. Comparativ cu rețetele de gem sau de dulceață, compotul nu necesită mult timp de fierbere. Astfel, savurând o porție de compot ne asigurăm și o parte din vitaminele de care avem nevoie in sezonul rece.

Citește și

Poți prepara compot din fructe întregi sau din fructe secționate în jumătăți. Fiecare dintre cele două metode are avantaje și dezavantaje. Compotul din fructele întregi are avantajul că sucul fructelor rămâne în interiorul acestora. Gustul fructelor întregi din compot nu diferă cu mult de cel al fructelor proaspete. Compotul din fructe secționate în jumătăți este avantajos că încap mai multe fructe într-un borcan. Acesta este ideal pentru a fi folosit ulterior la rețetele de prăjituri și torturi.

Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu mac și piersici din compot. Iar mai jos, îți oferim rețeta completă pentru compot de prune întregi.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a pregăti prunele pentru compot, pregătește borcanele și capacele acestora. Spală bine borcanele cu detergent de vase, la fel și capacele, apoi clătește-le și sterilizează-le. Le poți steriliza fie în cuptor, fie prin fierbere, într-o cratiță mare cu multă apă.

După ce ai terminat cu borcanele, spală bine și prunele și îndepărtează-le codițele.

Alege prune coapte, dar cu miezul mai ferm pentru a nu se sparge în timpul fierberii și a se menține întregi pe toată perioada conservării. Poți combina mai multe tipuri de prune în același borcan, pentru arome deosebite. De asemeni, poți adăuga și prune mai coapte, chiar dacă se sparg, dar acestea sunt mai dulci și vei putea reduce cantitatea de zahăr.

Descoperă aici și o rețetă de marmeladă cu prune pe care merită să o încerci.

Cum prepari compot de prune întregi pentru iarnă

Pune prunele în borcane și îndeasă-le ușor pentru a nu se sparge. Așază-le în așa fel încât să nu ai multe spații goale. Înțeapă prunele mai coapte din loc în loc cu vârful unei scobitori, pentru a nu se crăpa în timpul fierberii. În acest fel lichidul din borcan va pătrunde prin găurile formate, iar prunele vor rămâne întregi fiind umplute cu lichid.

Adaugă în borcanele cu prune și  batoanele de scorțișoară, rupte în bucăți mai mici. Apoi, pune în fiecare borcan câte două linguri de zahăr. Zahărul adăugat nu are doar rolul de a îndulci compotul, ci este și un bun conservant.

După ce ai umplut borcanele cu prune, scorțișoară și zahăr adaugă apa. Toarnă apă până la gâtul borcanelor, apoi închide-le bine cu capacele aferente.

Alege o cratiță cu pereții mai înalți decât borcanele. Pune la baza cratiței un ștergar de bucătărie, curat. Așază borcanele cu compot în cratiță și toarnă apă până când ajunge la gâtul borcanelor. Pune cratița la foc de intensitate medie. Fierbe borcanele cu compot timp de 30 de minute, din momentul în care apa din cratiță a început să fiarbă. După stingerea focului, lasă borcanele cu compot de prune întregi să se răcească lent în apa din cratiță.

Compotul de prune este ideal de servit la micul dejun, dar și de folosit la diferite rețete de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare