Compot de prune întregi, pentru iarnă

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Dacă vrei să te bucuri de aroma prunelor și în sezonul rece, prepară și tu rețeta de compot de prune întregi. Este o rețetă simplă, așa cum o preparau mamele sau bunicile în trecut.

Maria Udrea
Publicat: 10 august 2023, 08:00

Galerie foto

Pentru a nu se sparge în timpul fierberii, prunele mai coapte se înțeapă din loc în loc / Profimedia Images

Compotul este cea mai simplă și rapidă conservă de fructe pentru iarnă. Reprezintă și modul de a conserva cât mai mult din vitaminele conținute de fructe. Comparativ cu rețetele de gem sau de dulceață, compotul nu necesită mult timp de fierbere. Astfel, savurând o porție de compot ne asigurăm și o parte din vitaminele de care avem nevoie in sezonul rece.

Citește și

Poți prepara compot din fructe întregi sau din fructe secționate în jumătăți. Fiecare dintre cele două metode are avantaje și dezavantaje. Compotul din fructele întregi are avantajul că sucul fructelor rămâne în interiorul acestora. Gustul fructelor întregi din compot nu diferă cu mult de cel al fructelor proaspete. Compotul din fructe secționate în jumătăți este avantajos că încap mai multe fructe într-un borcan. Acesta este ideal pentru a fi folosit ulterior la rețetele de prăjituri și torturi.

Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu mac și piersici din compot. Iar mai jos, îți oferim rețeta completă pentru compot de prune întregi.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a pregăti prunele pentru compot, pregătește borcanele și capacele acestora. Spală bine borcanele cu detergent de vase, la fel și capacele, apoi clătește-le și sterilizează-le. Le poți steriliza fie în cuptor, fie prin fierbere, într-o cratiță mare cu multă apă.

După ce ai terminat cu borcanele, spală bine și prunele și îndepărtează-le codițele.

Alege prune coapte, dar cu miezul mai ferm pentru a nu se sparge în timpul fierberii și a se menține întregi pe toată perioada conservării. Poți combina mai multe tipuri de prune în același borcan, pentru arome deosebite. De asemeni, poți adăuga și prune mai coapte, chiar dacă se sparg, dar acestea sunt mai dulci și vei putea reduce cantitatea de zahăr.

Descoperă aici și o rețetă de marmeladă cu prune pe care merită să o încerci.

Cum prepari compot de prune întregi pentru iarnă

Pune prunele în borcane și îndeasă-le ușor pentru a nu se sparge. Așază-le în așa fel încât să nu ai multe spații goale. Înțeapă prunele mai coapte din loc în loc cu vârful unei scobitori, pentru a nu se crăpa în timpul fierberii. În acest fel lichidul din borcan va pătrunde prin găurile formate, iar prunele vor rămâne întregi fiind umplute cu lichid.

Adaugă în borcanele cu prune și  batoanele de scorțișoară, rupte în bucăți mai mici. Apoi, pune în fiecare borcan câte două linguri de zahăr. Zahărul adăugat nu are doar rolul de a îndulci compotul, ci este și un bun conservant.

După ce ai umplut borcanele cu prune, scorțișoară și zahăr adaugă apa. Toarnă apă până la gâtul borcanelor, apoi închide-le bine cu capacele aferente.

Alege o cratiță cu pereții mai înalți decât borcanele. Pune la baza cratiței un ștergar de bucătărie, curat. Așază borcanele cu compot în cratiță și toarnă apă până când ajunge la gâtul borcanelor. Pune cratița la foc de intensitate medie. Fierbe borcanele cu compot timp de 30 de minute, din momentul în care apa din cratiță a început să fiarbă. După stingerea focului, lasă borcanele cu compot de prune întregi să se răcească lent în apa din cratiță.

Compotul de prune este ideal de servit la micul dejun, dar și de folosit la diferite rețete de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica.

Citește și
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Te-ar mai putea interesa și
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnă
Dulceață de struguri Kismis. Rețetă de conservă dulce pentru iarnă
Zacuscă de hribi. Rețeta simplă și rapidă
Zacuscă de hribi. Rețeta simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
9 mai, 09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
9 mai, 08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Sora lui William Levy intervine în scandalul momentului. Ce spune despre Elizabeth Gutiérrez, mama nepoților săi
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
Râsul bebelușului: când începe și cum se manifestă
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și violență fizică
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și violență fizică
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
fresh

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole

Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole