Confit de usturoi, delicatesa simplă care va da eleganță meselor tale
Confit de usturoi este perfect pe o felie de pâine prăjită, pusă peste paste sau pentru a da mai multă savoare unei supe. Se face ușor, însă este nevoie de atenție pentru ca rezultatul final să fie așa cum trebuie.
Confitul este o metodă lentă de gătire care conservă alimentele prin fierbere în grăsimi la temperaturi mici. Înainte de inventarea frigiderului, confitul era o tehnică tradițională de conservare folosită pentru păstrarea alimentelor luni de zile.
Cum se prepară usturoi confit
Pentru a face confit în mod tradițional este imortant ca tratamentul termic să se facă la temperaturi foarte mici.
Tehnic vorbind, poți folosi orice ulei pentru a face confit de usturoi. Uleiul de măsline și uleiul de canola sunt cele mai potrivite, însă cel de măsline conferă mai multă aromă. Nu trebuie să folosești ulei de măsline extravirgin. Este suficient să nu fie rânced. Încearcă și rețea de sos de usturoi și miere.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță usturoiul de foi. Cățeilor li se taie capetele, apoi se pun într-o oală de 2 l.
Se pune uleiul de măsline peste usturoi având grijă ca acesta să fie acoperit complet. Se pune cratița la foc mediu și se aduce la punctul de fierbere. La suprafață vor ieși bule de dimensiuni medii. Se reduce focul la minim și se lasă până când apar bule mici. Dacă barbotația este prea puternică, se ia cratița după foc. Dacă nu se formează barbotare, se dă focul mai tare.
Se lasă cățeii de usturoi să fiarbă timp de 45 de minute sau până când sunt aurii-maronii sau până când poate fi pasat ușor cu o furculiță
Usturoiul trebuie să aibă un gust ușor dulce și caramelizat. Pe măsură ce se gătește, trebuie verificat la fiecare câteva minute pentru a regla intensitatea focului după cum este necesar și pentru a menține bulele mici. Procesul de gătire poate dura până la o oră și jumătate, în funcție de mărimea usturoiului și de temperatura folosită.
Se ia vasul de pe foc și se toarnă dulceața de usturoi într-un borcan sau recipient termorezistent. Se închide ermetic și se pune imediat la frigider.
Trucuri pentru a face confit de usturoi
Reglează temperatura aragazului după cum este necesar. Verificarea usturoiului la fiecare câteva minute este esențială pentru a preveni gătirea prea rapidă. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât usturoiul se va găti mai repede, iar acest lucru poate compromite aroma și textura. Folosirea unei temperaturi prea ridicate va duce la apariția unui gust cu note acre.
Testează un cățel de usturoi pentru a determina când usturoiul s-a gătit. Scoate-l din oală și zdrobește-l ușor cu o lingură. Dacă poți face acest lucru fără probleme, atunci confitul este gata.
Păstrează confitul de usturoi într-un recipient sigur, ermetic, în frigider.
Poți să îi dai mai multă aromă adăugând câteva crenguțe de cimbru sau rozmarin în oala în care gătești confitul. Mai poți adăuga 1-2 ardei iuți întregi sau o șalotă.
Cum se folosește confitul de usturoi
Textura moale a confitului de usturoi este ideală pentru a fi integrat în piure de cartofi sau supe, pentru a fi amestecată cu paste sau pentru a se întinde pe pâine.