Confit de usturoi, delicatesa simplă care va da eleganță meselor tale

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Franceză

Confit de usturoi este perfect pe o felie de pâine prăjită, pusă peste paste sau pentru a da mai multă savoare unei supe. Se face ușor, însă este nevoie de atenție pentru ca rezultatul final să fie așa cum trebuie.

Cristina Catană
Publicat: 3 februarie 2023, 07:00
Confit de usturoi este perfect pe o felie de pâine prăjită, pusă peste paste sau pentru a da mai multă savoare unei supe / Shutterstock

Confitul este o metodă lentă de gătire care conservă alimentele prin fierbere în grăsimi la temperaturi mici. Înainte de inventarea frigiderului, confitul era o tehnică tradițională de conservare folosită pentru păstrarea alimentelor luni de zile. 

Cum se prepară usturoi confit

Pentru a face confit în mod tradițional este imortant ca tratamentul termic să se facă la temperaturi foarte mici. 

Tehnic vorbind, poți folosi orice ulei pentru a face confit de usturoi. Uleiul de măsline și uleiul de canola sunt cele mai potrivite, însă cel de măsline conferă mai multă aromă. Nu trebuie să folosești ulei de măsline extravirgin. Este suficient să nu fie rânced. Încearcă și rețea de sos de usturoi și miere.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță usturoiul de foi. Cățeilor li se taie capetele, apoi se pun într-o oală de 2 l.

Se pune uleiul de măsline peste usturoi având grijă ca acesta să fie acoperit complet. Se pune cratița la foc mediu și se aduce la punctul de fierbere. La suprafață vor ieși bule de dimensiuni medii. Se reduce focul la minim și se lasă până când apar bule mici. Dacă barbotația este prea puternică, se ia cratița după foc. Dacă nu se formează barbotare, se dă focul mai tare.

Se lasă cățeii de usturoi să fiarbă timp de 45 de minute sau până când sunt aurii-maronii sau până când poate fi pasat ușor cu o furculiță

Usturoiul trebuie să aibă un gust ușor dulce și caramelizat. Pe măsură ce se gătește, trebuie verificat la fiecare câteva minute pentru a regla intensitatea focului după cum este necesar și pentru a menține bulele mici. Procesul de gătire poate dura până la o oră și jumătate, în funcție de mărimea usturoiului și de temperatura folosită.

Se ia vasul de pe foc și se toarnă dulceața de usturoi într-un borcan sau recipient termorezistent. Se închide ermetic și se pune imediat la frigider.

Trucuri pentru a face confit de usturoi

Reglează temperatura aragazului după cum este necesar. Verificarea usturoiului la fiecare câteva minute este esențială pentru a preveni gătirea prea rapidă. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât usturoiul se va găti mai repede, iar acest lucru poate compromite aroma și textura. Folosirea unei temperaturi prea ridicate va duce la apariția unui gust cu note acre. 

Testează un cățel de usturoi pentru a determina când usturoiul s-a gătit. Scoate-l din oală și zdrobește-l ușor cu o lingură. Dacă poți face acest lucru fără probleme, atunci confitul este gata.

Păstrează confitul de usturoi într-un recipient sigur, ermetic, în frigider. 

Poți să îi dai mai multă aromă adăugând câteva crenguțe de cimbru sau rozmarin în oala în care gătești confitul. Mai poți adăuga 1-2 ardei iuți întregi sau o șalotă.

Cum se folosește confitul de usturoi

Textura moale a confitului de usturoi este ideală pentru a fi integrat în piure de cartofi sau supe, pentru a fi amestecată cu paste sau pentru a se întinde pe pâine. 

Citește și
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Te-ar mai putea interesa și
Mâncare de urzici cu usturoi și smântână, un preparat aromat, plin de vitamine
Mâncare de urzici cu usturoi și smântână, un preparat aromat, plin de vitamine
Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta
Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 mai, 06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
fresh

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere