Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Se spune că nu este completă ziua de Crăciun dacă de pe mesele românilor lipsește cozonacul. Acesta este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale. Dacă ești în căutarea unei rețete mai simple de cozonac, încearcă rețeta de cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide.
Cozonacul a fost considerat un desert complex, în special ca tehnică de preparare. Aluatul trebuia frământat timp îndelungat, iar ingredientele se amestecau urmând cu strictețe anumiți pași. Odată cu apariția roboților de bucătărie și mixerelor de frământare, munca s-a redus la minimum. Însă, pentru reușita cozonacilor, pașii de adăugare a ingredientelor trebuie respectați.
Ingredientele pentru rețetele de cozonac nu sunt deloc complexe. Dar necesită atenție deosebită calitatea lor. Rețetele pentru prepararea aluatului sunt aproximativ asemănătoare. Însă umpluturile le poate alege fiecare după preferințe. Cea mai populară rețetă de cozonac, din bucătăria românească, este rețeta tradițională de cozonac cu nucă și rahat. Dacă nu ai preparat-o încă, în propria bucătărie, o poți încerca pentru sărbătorile de iarnă. Tot pentru aceste sărbători poți prepara și rețeta de cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de cozonac, acestea au nevoie de un timp de relaxare la temperatura camerei. Pentru reușita unui aluat perfect de cozonac, ingredientele nu trebuie să fie reci. Adună și ustensilele de lucru, pentru a le avea la îndemână când începi să amesteci ingredientele.
Pașii necesari pentru cozonac din aluat dospit la rece
Primul pas constă în pregătirea aluatului. Mai întâi vei trece făina prin sită de 2-3 ori, direct în bolul de frământare. Astfel, făina va fi mai aerată, iar aluatul va ieși mai pufos. Formează o adâncitură la mijloc și pune acolo drojdia și o linguriță de zahăr.
Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Pune albușurile deoparte, într-un bol sau într-o caserolă cu capac.
Pune laptele la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Încălzește și uleiul. Adaugă puțin lapte cald peste amestecul de drojdie și zahăr. Acoperă vasul cu un ștergar, și lasă-l la loc cald 10-12 minute.
Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare timp de 1-2 minute. Apoi adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat, în timp ce amesteci energic până când gălbenușurile se deschid la culoare și compoziția devine spumoasă. Adaugă această compoziție în bolul de frământare, peste drojdia activată.
Picură câte puțin lapte cald, alternând cu uleiul, de asemeni cald și amestecă intens ingredientele din bol. Când obții un aluat compact, începe să-l frămânți până când se desface de pe bolul de frământare. Acoperă bolul cu o folie alimentară și pune-l la frigider până a doua zi.
Cum prepari umplutura și formezi cozonacul
Pentru a pregăti umplutura de nuci cu stafide, pune stafidele la hidratat în apă caldă amestecată cu puțin rom sau cu esență de rom. Lasă-le la hidratat timp de 12-15 minute.
Scoate și albușurile pe masa de lucru și lasă-le la temperatura camerei timp de 10-12 minute. Presară un praf de sare peste ele, apoi amestecă-le până când devin spumoase. Apoi adaugă treptat și zahărul și amestecă-le până când rezultă o bezea fermă, ca la rețeta de pandișpan.
Adaugă nuca cu pesmetul și pudra de cacao în bezeaua de albușuri. Scurge bine stafidele și adaugă-le și pe acestea în bezea.
Pentru a forma cozonacul, scoate aluatul de la rece și împarte-l în două. Întinde-l în două foi de aproximativ 5-6 mm grosime, pe masa unsă cu puțin ulei. Peste foile de aluat întinde umplutura, rulează-le și împletește-le. Așază cozonacul împletit într-o tavă mare de cozonac și acoperă-l cu un ștergar și lasă-l pentru 30-40 de minute la loc cald să se mai dezvolte.
Nu introduce cozonacul în cuptor până când nu se încălzește la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce tava cu cozonac cu aluat dospit la rece în cuptor, unge cozonacul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.
Pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 40-50 de minute la 175 de grade Celsius. Cozonacul este bine copt când se rumenește frumos la suprafață.
După coacere, lasă-l să se răcorească mai întâi în tavă, timp de 10 minute, apoi îl poți transfera pe un grătar. Porționează-l după răcire.
Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor.