Cum să alegi cele mai bune căpșuni. Trucuri utile pentru momentele în care mergi la cumpărături
Căpșunile sunt fructele vedetă ale acestui sezon. Nu poți să treci pe lângă ele și să nu ți se facă poftă de gustul lor dulce-acrișor, de textura lor zemoasă. Pe cât sunt de bune, pe atât este de greu să alegi unele care să nu se deterioreze când ajungi acasă și le pui sub jetul de apă să le speli. Descoperă cum să alegi cele mai bune căpșuni. Iată câteva trucuri utile pentru momentele în care mergi la cumpărături
Căpșunile sunt consumate încă din Antichitate, însă fiind foarte mici, oamenii nu le-au dat prea multă însemnătate. Poeții Vergiliu și Ovidiu le-au pomenit în scrierile lor accentuînd mai ales caracterul lor ornamental.
În Evul Mediu, în secolul al XIV-lea francezii cultivau căpșuni, iar 200 de ani mai târziu soiul Fragaria moschata era cultivat prin toate grădinile Europei. Succesul acestor fructe a venit în anii 1600 când colonizatorii au adus din America de Nord soiul Fragaria virginiana, care erau ceva mai mari.
În 1714, un francez a adus din Chile soiul Fragaria chiloensis care avea dimensiuni apropiate ale căpșunilor cultivate astăzi. Cele două varietăți au fost încrucișate și așa am ajuns în zilele noastre să avem fructe mari, roșii și zemoase.
Cum alegem cele mai bune căpșuni din piață?
De-a lungul timpului căpșunile au fost simbol al frumuseții, al pasiunii și al ferilității. Astăzi le consumăm pentru gust, dar și pentru beneficiile lor nutriționale. Totuși, au o problemă. Se strică foarte repede. Uneori pare că le-am luat în stare bună de la piață și până acasă deja sunt moi și pătate.
Alege căpșunile cu o culoare puternică
Când cumpărăm căpșuni este greu să gustăm de la fiecare vânzător dacă suntem la piață, iar de la supermarket, unde sunt deja ambalate, nu avem nicio șansă. Nu ne rămâne decât să ne folosim ochii pentru a alege cele mai bune căpșuni.
Acestea trebuie să fie de un roșu strălucitor, fără pete albe sau verzi. Acestea sunt semne că au fost culese înainte ca procesul de coacere să ajungă la maturitate. De asemenea, evită fructele care par ude sau moi, pentru că e clar că timpul lor a trecut.
Alege căpșunile mici
Suntem tentați să alegem cele mai mari căpșuni, însă corect ar fi să cumpărăm fructele mai mici. Acestea au un conținut mai mic de apă și vor rezista mai mult timp. Cele mai bune căpșuni sunt cele de dimensiuni mici sau medii. Prepară din delicioasele căpșuni un gem savuros și gustos.
Frunzele
Un semn al prospețimii sunt și frunzulițele verzi din capătul căpșunilor. Dacă acestea sunt veștede sau decolorate înseamnă că fructele au fost culese de ceva vreme și nu mai rezistă foarte mult timp.