Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Se poate întâmpla să cumperi prea multe ouă și să nu știi ce să faci cu ele. Soluția cea mai la îndemână este să le congelezi. În felul acesta le poți păstra până la un an. Totuși, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru ca după dezghețare să le poți folosi. Descoperă și tu cum să congelezi ouăle. Sfaturi simple pentru gospodine.
Ouăle sunt considerate un aliment versatil și nutritiv, bogat în proteine, vitamine și minerale esențiale. Însă, păstrarea lor pe termen lung poate fi o provocare.
În acest sens, ouăle congelate devin o opțiune practică pentru păstrarea nutrienților și a prospețimii, permițându-vă să vă bucurați de beneficiile lor pe tot parcursul anului.
Cum să congelezi ouăle
Dacă vrei să congelezi ouăle, atunci este necesar să le scoți din coajă. Nu le vei mai putea folosi pentru că lichidul din ou se extinde în timpul înghețului, exercitând presiune asupra cojii care se va crăpa.
Când vei vrea să le folosești vei avea un amestec necomestibil de albuș, gălbenuș și coji. În plus, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), exteriorul cojii de ou poate conține în continuare salmonella enteritidis. Aceasta este o bacterie foarte periculoasă pentru sănătatea ta.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că nu poți congela cantități mari de ouă în aceeași pungă sau recipient. Trebuie să le porționezi și să notezi acest lucru. Altfel, riști să te întorci la problema de la care ai plecat.
Vei decongela mai multe ouă decât ai nevoie și va trebui ori să gătești prea mult, ori să arunci ce este în plus. Odată scoase de la congelator nu mai pot fi puse din nou.
Testează ouăle înainte de a le congela
Nu poți congela ouăle până nu verifici cât sunt de proaspete. Este un pas esențial pe care nu trebuie să îl sari. În plus, nici nu este un proces complicat. În primul rând trebuie să cauți pe coaja lor data de expirare.
Dacă sunt ouă de țară, atunci poți să vezi cât de proaspete sunt folosind un pahar cu apă rece. Introdu apoi câte un ou și observă ce se întâmplă.
Un ou proaspăt se va scufunda și va rămâne pe fundul vasului. Dacă se scufundă, dar are tendința de a se ridica, este încă comestibil, dar nu la fel de proaspăt. Este congelabil, dar mai bine îl folosești imediat. Dacă oul plutește, aruncă-l.
Folosești o formă pentru cuburi de gheață
Dacă ți-au rămas mai multe albușuri sau mai multe gălbenușuri, după ce ai preparat vreo prăjitură, cremă sau sos, nu le arunca. Pune-le în formele pentru cuburi de gheață astfel încât să le poți scoate atunci când ai nevoie pentru a unge vreun aluat.
Albușurile vor rămâne proaspete până la un an la congelator. Utilizarea unei tăvi pentru cuburi de gheață este de departe cea mai ușoară și mai convenabilă soluție pentru a le păstra la congelator pentru o perioadă atât de lungă de timp.
După ce se solidifică le poți transfera într-o pungă specială pentru congelator. Când vrei să le folosești, decongelează câte cuburi ai nevoie peste noapte în frigider.
Folosește sare sau zahăr pentru gălbenușuri
Albușurile se congelează foarte ușor, în schimb gălbenușurile sunt mai delicate. Textura lor va suferi o transformare semnificativă, trecând de la netedă și cremoasă la siropoasă sau chiar gelatinoasă atunci când sunt congelate.
În unele cazuri, gălbenușurile de ou congelate decongelate devin atât de tari încât le poți tăia cu un cuțit, făcându-le inutilizabile în feluri de mâncare precum omletă sau deserturi. Cel mai rău este că această transformare este ireversibilă.
Ca să nu ai aceste probleme trebuie să pregătești gălbenușurile înainte. Bate 4 gălbenușuri de ou cu ⅛ linguriță de sare (pentru mâncăruri sărate) sau cu 1½ linguriță de zahăr (pentru mâncăruri dulci).
Toarnă amestecul într-un recipient cu un capac care se închide etanș. Înainte de a pune vasul la congelator pune și o etichetă pe care să notezi numărul de gălbenușuri, data și dacă ai adăugat zahăr sau sare.
Nu poți congela ouăle în toate formele
Când vine vorba despre ouă congelarea este soluția potrivită pentru păstrarea lor pe termen lung. Totuși, trebuie să știi că metoda nu se aplică dacă ouăle au fost gătite în anumite feluri.
De exemplu, cele fierte nu ar trebui puse la congelator pentru că după dezghețare nu vor avea o textură prea apetisantă. În acest caz, cea mai bună soluție este să le pui la murat.
Cum congelezi ouăle gătite
Poate ți s-a întâmplat să îți fie foarte foame și să faci o cantitate de omletă mult mai mare decât ai mânca în mod obișnuit. Evident că ți-ar părea rău să o arunci așa că nu îți rămâne decât o singură soluție: să o congelezi. Partea bună este că își va păstra atât aroma, cât și textura după dezghețare.
Înainte de a pune omleta la congelator trebuie să o lași să se răcească pentru a nu influența temperatura alimentelor din jur.
Cum se folosesc ouăle congelate
Cea mai sigură metodă de decongelare a ouălor presupune lăsarea lor în frigider peste noapte. Acest proces de dezghețare treptată asigură o creștere constantă a temperaturii, ocolind complet zona de pericol și potențialele boli alimentare asociate cu aceasta.
Când te grăbești, poți accelera procesul de dezghețare punând ouăle într-un recipient sigilat sub jet de apă rece timp de câteva minute.
Este important să eviți apa fierbinte, deoarece ar putea găti prematur ouăle. Odată ce s-au decongelat, folosește-le așa cum a-i face-o de obicei.