Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Se poate întâmpla să cumperi prea multe ouă și să nu știi ce să faci cu ele. Soluția cea mai la îndemână este să le congelezi. În felul acesta le poți păstra până la un an. Totuși, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru ca după dezghețare să le poți folosi. Descoperă și tu cum să congelezi ouăle. Sfaturi simple pentru gospodine.

Gălebenușuri de ouă puse într-un castron negru
Gălbenușurile congelate pot fi folosite la fel ca cele proaspete / Shutterstock

Ouăle sunt considerate un aliment versatil și nutritiv, bogat în proteine, vitamine și minerale esențiale. Însă, păstrarea lor pe termen lung poate fi o provocare.

În acest sens, ouăle congelate devin o opțiune practică pentru păstrarea nutrienților și a prospețimii, permițându-vă să vă bucurați de beneficiile lor pe tot parcursul anului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să congelezi ouăle

Dacă vrei să congelezi ouăle, atunci este necesar să le scoți din coajă. Nu le vei mai putea folosi pentru că lichidul din ou se extinde în timpul înghețului, exercitând presiune asupra cojii care se va crăpa.

Când vei vrea să le folosești vei avea un amestec necomestibil de albuș, gălbenuș și coji. În plus, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), exteriorul cojii de ou poate conține în continuare salmonella enteritidis. Aceasta este o bacterie foarte periculoasă pentru sănătatea ta.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că nu poți congela cantități mari de ouă în aceeași pungă sau recipient. Trebuie să le porționezi și să notezi acest lucru. Altfel, riști să te întorci la problema de la care ai plecat.

Vei decongela mai multe ouă decât ai nevoie și va trebui ori să gătești prea mult, ori să arunci ce este în plus. Odată scoase de la congelator nu mai pot fi puse din nou.

Testează ouăle înainte de a le congela

Nu poți congela ouăle până nu verifici cât sunt de proaspete. Este un pas esențial pe care nu trebuie să îl sari. În plus, nici nu este un proces complicat. În primul rând trebuie să cauți pe coaja lor data de expirare.

Dacă sunt ouă de țară, atunci poți să vezi cât de proaspete sunt folosind un pahar cu apă rece. Introdu apoi câte un ou și observă ce se întâmplă.

Un ou proaspăt se va scufunda și va rămâne pe fundul vasului. Dacă se scufundă, dar are tendința de a se ridica, este încă comestibil, dar nu la fel de proaspăt. Este congelabil, dar mai bine îl folosești imediat. Dacă oul plutește, aruncă-l.

Folosești o formă pentru cuburi de gheață

Dacă ți-au rămas mai multe albușuri sau mai multe gălbenușuri, după ce ai preparat vreo prăjitură, cremă sau sos, nu le arunca. Pune-le în formele pentru cuburi de gheață astfel încât să le poți scoate atunci când ai nevoie pentru a unge vreun aluat.

Albușurile vor rămâne proaspete până la un an la congelator. Utilizarea unei tăvi pentru cuburi de gheață este de departe cea mai ușoară și mai convenabilă soluție pentru a le păstra la congelator pentru o perioadă atât de lungă de timp.

După ce se solidifică le poți transfera într-o pungă specială pentru congelator. Când vrei să le folosești, decongelează câte cuburi ai nevoie peste noapte în frigider.

Folosește sare sau zahăr pentru gălbenușuri

Albușurile se congelează foarte ușor, în schimb gălbenușurile sunt mai delicate. Textura lor va suferi o transformare semnificativă, trecând de la netedă și cremoasă la siropoasă sau chiar gelatinoasă atunci când sunt congelate.

În unele cazuri, gălbenușurile de ou congelate decongelate devin atât de tari încât le poți tăia cu un cuțit, făcându-le inutilizabile în feluri de mâncare precum omletă sau deserturi. Cel mai rău este că această transformare este ireversibilă.

Ca să nu ai aceste probleme trebuie să pregătești gălbenușurile înainte. Bate 4 gălbenușuri de ou cu ⅛ linguriță de sare (pentru mâncăruri sărate) sau cu 1½ linguriță de zahăr (pentru mâncăruri dulci).

Toarnă amestecul într-un recipient cu un capac care se închide etanș. Înainte de a pune vasul la congelator pune și o etichetă pe care să notezi numărul de gălbenușuri, data și dacă ai adăugat zahăr sau sare.

Nu poți congela ouăle în toate formele

Când vine vorba despre ouă congelarea este soluția potrivită pentru păstrarea lor pe termen lung. Totuși, trebuie să știi că metoda nu se aplică dacă ouăle au fost gătite în anumite feluri.

De exemplu, cele fierte nu ar trebui puse la congelator pentru că după dezghețare nu vor avea o textură prea apetisantă. În acest caz, cea mai bună soluție este să le pui la murat.

Cum congelezi ouăle gătite

Poate ți s-a întâmplat să îți fie foarte foame și să faci o cantitate de omletă mult mai mare decât ai mânca în mod obișnuit. Evident că ți-ar părea rău să o arunci așa că nu îți rămâne decât o singură soluție: să o congelezi. Partea bună este că își va păstra atât aroma, cât și textura după dezghețare.

Înainte de a pune omleta la congelator trebuie să o lași să se răcească pentru a nu influența temperatura alimentelor din jur.

Cum se folosesc ouăle congelate

Cea mai sigură metodă de decongelare a ouălor presupune lăsarea lor în frigider peste noapte. Acest proces de dezghețare treptată asigură o creștere constantă a temperaturii, ocolind complet zona de pericol și potențialele boli alimentare asociate cu aceasta.

Când te grăbești, poți accelera procesul de dezghețare punând ouăle într-un recipient sigilat sub jet de apă rece timp de câteva minute.

Este important să eviți apa fierbinte, deoarece ar putea găti prematur ouăle. Odată ce s-au decongelat, folosește-le așa cum a-i face-o de obicei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Inele din mere în aluat foietaj pe un grătar, alături de felii de mere
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Tort cu ciocolată și fistic secționat
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Melcișori din aluat foietaj cu spanac, într-un bol
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Choux à la crème cu caramel sărat pe două farfurii
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos porționată pe farfurie și pe platou, alături de un set de ceai
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tocătorul de plastic din bucătărie
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
O femeie care se află cu coșul la cumpărături
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Persoană servind Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
06:33
Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
Porții de kugel de cartofi
05:23
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască
Coji de eclere coapte în tavă
14 ianuarie, 05:19
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit
Plăcintă cu mazăre porționată pe farfurie și în vasul de copt
14 ianuarie, 05:18
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
13 ianuarie, 06:50
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
Ștrudel cu șuncă și ciuperci pe un tocător de lemn, alături de ciuperci proaspete, frunze de busuioc și ardei roșu
13 ianuarie, 05:01
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
Pumpkin Spice Martini
12 ianuarie, 06:18
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
Tort cu ciocolată și fistic secționat
12 ianuarie, 05:06
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Zodii care au noroc în carieră și pe plan financiar până pe 15 februarie 2025. Nativii care sunt de neoprit
Zodii care au noroc în carieră și pe plan financiar până pe 15 februarie 2025. Nativii care sunt de neoprit
Zodii care au noroc în carieră și pe plan financiar până pe 15 februarie 2025. Nativii care sunt de neoprit
Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Eduardo Santamarina și Mayrín Villanueva țin aprinsă flacăra pasiunii după 15 ani de căsnicie. Cum reușesc cei doi actori
Eduardo Santamarina și Mayrín Villanueva țin aprinsă flacăra pasiunii după 15 ani de căsnicie. Cum reușesc cei doi actori
Eduardo Santamarina și Mayrín Villanueva țin aprinsă flacăra pasiunii după 15 ani de căsnicie. Cum reușesc cei doi actori
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați
Chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt
Chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt
Chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
Sean Diddy Combs se confruntă cu o nouă acuzație de viol. Peste 40 de persoane l-au dat deja în judecată pentru agresiune sexuală și comportament necorespunzător 
Sean „Diddy” Combs se confruntă cu o nouă acuzație de viol. Peste 40 de persoane l-au dat deja în judecată pentru agresiune sexuală și comportament necorespunzător 
Sean „Diddy” Combs se confruntă cu o nouă acuzație de viol. Peste 40 de persoane l-au dat deja în judecată pentru agresiune sexuală și comportament necorespunzător 
Ceaiul negru vs. ceaiul verde. Care sunt diferențele dintre aceste băuturi
Ceaiul negru vs. ceaiul verde. Care sunt diferențele dintre aceste băuturi
Ceaiul negru vs. ceaiul verde. Care sunt diferențele dintre aceste băuturi
fresh
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei

Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei

Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască
închide