Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Se poate întâmpla să cumperi prea multe ouă și să nu știi ce să faci cu ele. Soluția cea mai la îndemână este să le congelezi. În felul acesta le poți păstra până la un an. Totuși, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru ca după dezghețare să le poți folosi. Descoperă și tu cum să congelezi ouăle. Sfaturi simple pentru gospodine.

Gălebenușuri de ouă puse într-un castron negru
Gălbenușurile congelate pot fi folosite la fel ca cele proaspete / Shutterstock

Ouăle sunt considerate un aliment versatil și nutritiv, bogat în proteine, vitamine și minerale esențiale. Însă, păstrarea lor pe termen lung poate fi o provocare.

În acest sens, ouăle congelate devin o opțiune practică pentru păstrarea nutrienților și a prospețimii, permițându-vă să vă bucurați de beneficiile lor pe tot parcursul anului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să congelezi ouăle

Dacă vrei să congelezi ouăle, atunci este necesar să le scoți din coajă. Nu le vei mai putea folosi pentru că lichidul din ou se extinde în timpul înghețului, exercitând presiune asupra cojii care se va crăpa.

Când vei vrea să le folosești vei avea un amestec necomestibil de albuș, gălbenuș și coji. În plus, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), exteriorul cojii de ou poate conține în continuare salmonella enteritidis. Aceasta este o bacterie foarte periculoasă pentru sănătatea ta.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că nu poți congela cantități mari de ouă în aceeași pungă sau recipient. Trebuie să le porționezi și să notezi acest lucru. Altfel, riști să te întorci la problema de la care ai plecat.

Vei decongela mai multe ouă decât ai nevoie și va trebui ori să gătești prea mult, ori să arunci ce este în plus. Odată scoase de la congelator nu mai pot fi puse din nou.

Testează ouăle înainte de a le congela

Nu poți congela ouăle până nu verifici cât sunt de proaspete. Este un pas esențial pe care nu trebuie să îl sari. În plus, nici nu este un proces complicat. În primul rând trebuie să cauți pe coaja lor data de expirare.

Dacă sunt ouă de țară, atunci poți să vezi cât de proaspete sunt folosind un pahar cu apă rece. Introdu apoi câte un ou și observă ce se întâmplă.

Un ou proaspăt se va scufunda și va rămâne pe fundul vasului. Dacă se scufundă, dar are tendința de a se ridica, este încă comestibil, dar nu la fel de proaspăt. Este congelabil, dar mai bine îl folosești imediat. Dacă oul plutește, aruncă-l.

Folosești o formă pentru cuburi de gheață

Dacă ți-au rămas mai multe albușuri sau mai multe gălbenușuri, după ce ai preparat vreo prăjitură, cremă sau sos, nu le arunca. Pune-le în formele pentru cuburi de gheață astfel încât să le poți scoate atunci când ai nevoie pentru a unge vreun aluat.

Albușurile vor rămâne proaspete până la un an la congelator. Utilizarea unei tăvi pentru cuburi de gheață este de departe cea mai ușoară și mai convenabilă soluție pentru a le păstra la congelator pentru o perioadă atât de lungă de timp.

După ce se solidifică le poți transfera într-o pungă specială pentru congelator. Când vrei să le folosești, decongelează câte cuburi ai nevoie peste noapte în frigider.

Folosește sare sau zahăr pentru gălbenușuri

Albușurile se congelează foarte ușor, în schimb gălbenușurile sunt mai delicate. Textura lor va suferi o transformare semnificativă, trecând de la netedă și cremoasă la siropoasă sau chiar gelatinoasă atunci când sunt congelate.

În unele cazuri, gălbenușurile de ou congelate decongelate devin atât de tari încât le poți tăia cu un cuțit, făcându-le inutilizabile în feluri de mâncare precum omletă sau deserturi. Cel mai rău este că această transformare este ireversibilă.

Ca să nu ai aceste probleme trebuie să pregătești gălbenușurile înainte. Bate 4 gălbenușuri de ou cu ⅛ linguriță de sare (pentru mâncăruri sărate) sau cu 1½ linguriță de zahăr (pentru mâncăruri dulci).

Toarnă amestecul într-un recipient cu un capac care se închide etanș. Înainte de a pune vasul la congelator pune și o etichetă pe care să notezi numărul de gălbenușuri, data și dacă ai adăugat zahăr sau sare.

Nu poți congela ouăle în toate formele

Când vine vorba despre ouă congelarea este soluția potrivită pentru păstrarea lor pe termen lung. Totuși, trebuie să știi că metoda nu se aplică dacă ouăle au fost gătite în anumite feluri.

De exemplu, cele fierte nu ar trebui puse la congelator pentru că după dezghețare nu vor avea o textură prea apetisantă. În acest caz, cea mai bună soluție este să le pui la murat.

Cum congelezi ouăle gătite

Poate ți s-a întâmplat să îți fie foarte foame și să faci o cantitate de omletă mult mai mare decât ai mânca în mod obișnuit. Evident că ți-ar părea rău să o arunci așa că nu îți rămâne decât o singură soluție: să o congelezi. Partea bună este că își va păstra atât aroma, cât și textura după dezghețare.

Înainte de a pune omleta la congelator trebuie să o lași să se răcească pentru a nu influența temperatura alimentelor din jur.

Cum se folosesc ouăle congelate

Cea mai sigură metodă de decongelare a ouălor presupune lăsarea lor în frigider peste noapte. Acest proces de dezghețare treptată asigură o creștere constantă a temperaturii, ocolind complet zona de pericol și potențialele boli alimentare asociate cu aceasta.

Când te grăbești, poți accelera procesul de dezghețare punând ouăle într-un recipient sigilat sub jet de apă rece timp de câteva minute.

Este important să eviți apa fierbinte, deoarece ar putea găti prematur ouăle. Odată ce s-au decongelat, folosește-le așa cum a-i face-o de obicei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide