Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Se poate întâmpla să cumperi prea multe ouă și să nu știi ce să faci cu ele. Soluția cea mai la îndemână este să le congelezi. În felul acesta le poți păstra până la un an. Totuși, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru ca după dezghețare să le poți folosi. Descoperă și tu cum să congelezi ouăle. Sfaturi simple pentru gospodine.

Gălebenușuri de ouă puse într-un castron negru
Gălbenușurile congelate pot fi folosite la fel ca cele proaspete / Shutterstock

Ouăle sunt considerate un aliment versatil și nutritiv, bogat în proteine, vitamine și minerale esențiale. Însă, păstrarea lor pe termen lung poate fi o provocare.

În acest sens, ouăle congelate devin o opțiune practică pentru păstrarea nutrienților și a prospețimii, permițându-vă să vă bucurați de beneficiile lor pe tot parcursul anului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să congelezi ouăle

Dacă vrei să congelezi ouăle, atunci este necesar să le scoți din coajă. Nu le vei mai putea folosi pentru că lichidul din ou se extinde în timpul înghețului, exercitând presiune asupra cojii care se va crăpa.

Când vei vrea să le folosești vei avea un amestec necomestibil de albuș, gălbenuș și coji. În plus, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), exteriorul cojii de ou poate conține în continuare salmonella enteritidis. Aceasta este o bacterie foarte periculoasă pentru sănătatea ta.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că nu poți congela cantități mari de ouă în aceeași pungă sau recipient. Trebuie să le porționezi și să notezi acest lucru. Altfel, riști să te întorci la problema de la care ai plecat.

Vei decongela mai multe ouă decât ai nevoie și va trebui ori să gătești prea mult, ori să arunci ce este în plus. Odată scoase de la congelator nu mai pot fi puse din nou.

Testează ouăle înainte de a le congela

Nu poți congela ouăle până nu verifici cât sunt de proaspete. Este un pas esențial pe care nu trebuie să îl sari. În plus, nici nu este un proces complicat. În primul rând trebuie să cauți pe coaja lor data de expirare.

Dacă sunt ouă de țară, atunci poți să vezi cât de proaspete sunt folosind un pahar cu apă rece. Introdu apoi câte un ou și observă ce se întâmplă.

Un ou proaspăt se va scufunda și va rămâne pe fundul vasului. Dacă se scufundă, dar are tendința de a se ridica, este încă comestibil, dar nu la fel de proaspăt. Este congelabil, dar mai bine îl folosești imediat. Dacă oul plutește, aruncă-l.

Folosești o formă pentru cuburi de gheață

Dacă ți-au rămas mai multe albușuri sau mai multe gălbenușuri, după ce ai preparat vreo prăjitură, cremă sau sos, nu le arunca. Pune-le în formele pentru cuburi de gheață astfel încât să le poți scoate atunci când ai nevoie pentru a unge vreun aluat.

Albușurile vor rămâne proaspete până la un an la congelator. Utilizarea unei tăvi pentru cuburi de gheață este de departe cea mai ușoară și mai convenabilă soluție pentru a le păstra la congelator pentru o perioadă atât de lungă de timp.

După ce se solidifică le poți transfera într-o pungă specială pentru congelator. Când vrei să le folosești, decongelează câte cuburi ai nevoie peste noapte în frigider.

Folosește sare sau zahăr pentru gălbenușuri

Albușurile se congelează foarte ușor, în schimb gălbenușurile sunt mai delicate. Textura lor va suferi o transformare semnificativă, trecând de la netedă și cremoasă la siropoasă sau chiar gelatinoasă atunci când sunt congelate.

În unele cazuri, gălbenușurile de ou congelate decongelate devin atât de tari încât le poți tăia cu un cuțit, făcându-le inutilizabile în feluri de mâncare precum omletă sau deserturi. Cel mai rău este că această transformare este ireversibilă.

Ca să nu ai aceste probleme trebuie să pregătești gălbenușurile înainte. Bate 4 gălbenușuri de ou cu ⅛ linguriță de sare (pentru mâncăruri sărate) sau cu 1½ linguriță de zahăr (pentru mâncăruri dulci).

Toarnă amestecul într-un recipient cu un capac care se închide etanș. Înainte de a pune vasul la congelator pune și o etichetă pe care să notezi numărul de gălbenușuri, data și dacă ai adăugat zahăr sau sare.

Nu poți congela ouăle în toate formele

Când vine vorba despre ouă congelarea este soluția potrivită pentru păstrarea lor pe termen lung. Totuși, trebuie să știi că metoda nu se aplică dacă ouăle au fost gătite în anumite feluri.

De exemplu, cele fierte nu ar trebui puse la congelator pentru că după dezghețare nu vor avea o textură prea apetisantă. În acest caz, cea mai bună soluție este să le pui la murat.

Cum congelezi ouăle gătite

Poate ți s-a întâmplat să îți fie foarte foame și să faci o cantitate de omletă mult mai mare decât ai mânca în mod obișnuit. Evident că ți-ar părea rău să o arunci așa că nu îți rămâne decât o singură soluție: să o congelezi. Partea bună este că își va păstra atât aroma, cât și textura după dezghețare.

Înainte de a pune omleta la congelator trebuie să o lași să se răcească pentru a nu influența temperatura alimentelor din jur.

Cum se folosesc ouăle congelate

Cea mai sigură metodă de decongelare a ouălor presupune lăsarea lor în frigider peste noapte. Acest proces de dezghețare treptată asigură o creștere constantă a temperaturii, ocolind complet zona de pericol și potențialele boli alimentare asociate cu aceasta.

Când te grăbești, poți accelera procesul de dezghețare punând ouăle într-un recipient sigilat sub jet de apă rece timp de câteva minute.

Este important să eviți apa fierbinte, deoarece ar putea găti prematur ouăle. Odată ce s-au decongelat, folosește-le așa cum a-i face-o de obicei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce se poate înlocui praful de copt
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cozonac de casă
06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
mămăligă moldovenească
21 decembrie, 09:55
Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
20 decembrie, 07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
20 decembrie, 06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Marian a renunţat la ingineria auto pentru a da timp timpului. Afacerea care i-a adus succes: Ceva deosebit
Marian a renunţat la ingineria auto pentru a da timp timpului. Afacerea care i-a adus succes: "Ceva deosebit"
Marian a renunţat la ingineria auto pentru a da timp timpului. Afacerea care i-a adus succes: "Ceva deosebit"
Afacerile cu care şi-a mărit de 4 ori averea milionarul român care are avion privat, dar merge cu metroul!
Afacerile cu care şi-a mărit de 4 ori averea milionarul român care are avion privat, dar merge cu metroul!
Afacerile cu care şi-a mărit de 4 ori averea milionarul român care are avion privat, dar merge cu metroul!
Pe 31 decembrie, de la 16:00, Mirela Vaida şi Valentin Sanfira dau startul distracţiei de Revelion la Antena Stars
Pe 31 decembrie, de la 16:00, Mirela Vaida şi Valentin Sanfira dau startul distracţiei de Revelion la Antena Stars
Pe 31 decembrie, de la 16:00, Mirela Vaida şi Valentin Sanfira dau startul distracţiei de Revelion la Antena Stars
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
fresh
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune

Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune

Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată

Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche
închide