Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Se poate întâmpla să cumperi prea multe ouă și să nu știi ce să faci cu ele. Soluția cea mai la îndemână este să le congelezi. În felul acesta le poți păstra până la un an. Totuși, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru ca după dezghețare să le poți folosi. Descoperă și tu cum să congelezi ouăle. Sfaturi simple pentru gospodine.

Gălebenușuri de ouă puse într-un castron negru
Gălbenușurile congelate pot fi folosite la fel ca cele proaspete / Shutterstock

Ouăle sunt considerate un aliment versatil și nutritiv, bogat în proteine, vitamine și minerale esențiale. Însă, păstrarea lor pe termen lung poate fi o provocare.

În acest sens, ouăle congelate devin o opțiune practică pentru păstrarea nutrienților și a prospețimii, permițându-vă să vă bucurați de beneficiile lor pe tot parcursul anului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să congelezi ouăle

Dacă vrei să congelezi ouăle, atunci este necesar să le scoți din coajă. Nu le vei mai putea folosi pentru că lichidul din ou se extinde în timpul înghețului, exercitând presiune asupra cojii care se va crăpa.

Când vei vrea să le folosești vei avea un amestec necomestibil de albuș, gălbenuș și coji. În plus, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), exteriorul cojii de ou poate conține în continuare salmonella enteritidis. Aceasta este o bacterie foarte periculoasă pentru sănătatea ta.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că nu poți congela cantități mari de ouă în aceeași pungă sau recipient. Trebuie să le porționezi și să notezi acest lucru. Altfel, riști să te întorci la problema de la care ai plecat.

Vei decongela mai multe ouă decât ai nevoie și va trebui ori să gătești prea mult, ori să arunci ce este în plus. Odată scoase de la congelator nu mai pot fi puse din nou.

Testează ouăle înainte de a le congela

Nu poți congela ouăle până nu verifici cât sunt de proaspete. Este un pas esențial pe care nu trebuie să îl sari. În plus, nici nu este un proces complicat. În primul rând trebuie să cauți pe coaja lor data de expirare.

Dacă sunt ouă de țară, atunci poți să vezi cât de proaspete sunt folosind un pahar cu apă rece. Introdu apoi câte un ou și observă ce se întâmplă.

Un ou proaspăt se va scufunda și va rămâne pe fundul vasului. Dacă se scufundă, dar are tendința de a se ridica, este încă comestibil, dar nu la fel de proaspăt. Este congelabil, dar mai bine îl folosești imediat. Dacă oul plutește, aruncă-l.

Folosești o formă pentru cuburi de gheață

Dacă ți-au rămas mai multe albușuri sau mai multe gălbenușuri, după ce ai preparat vreo prăjitură, cremă sau sos, nu le arunca. Pune-le în formele pentru cuburi de gheață astfel încât să le poți scoate atunci când ai nevoie pentru a unge vreun aluat.

Albușurile vor rămâne proaspete până la un an la congelator. Utilizarea unei tăvi pentru cuburi de gheață este de departe cea mai ușoară și mai convenabilă soluție pentru a le păstra la congelator pentru o perioadă atât de lungă de timp.

După ce se solidifică le poți transfera într-o pungă specială pentru congelator. Când vrei să le folosești, decongelează câte cuburi ai nevoie peste noapte în frigider.

Folosește sare sau zahăr pentru gălbenușuri

Albușurile se congelează foarte ușor, în schimb gălbenușurile sunt mai delicate. Textura lor va suferi o transformare semnificativă, trecând de la netedă și cremoasă la siropoasă sau chiar gelatinoasă atunci când sunt congelate.

În unele cazuri, gălbenușurile de ou congelate decongelate devin atât de tari încât le poți tăia cu un cuțit, făcându-le inutilizabile în feluri de mâncare precum omletă sau deserturi. Cel mai rău este că această transformare este ireversibilă.

Ca să nu ai aceste probleme trebuie să pregătești gălbenușurile înainte. Bate 4 gălbenușuri de ou cu ⅛ linguriță de sare (pentru mâncăruri sărate) sau cu 1½ linguriță de zahăr (pentru mâncăruri dulci).

Toarnă amestecul într-un recipient cu un capac care se închide etanș. Înainte de a pune vasul la congelator pune și o etichetă pe care să notezi numărul de gălbenușuri, data și dacă ai adăugat zahăr sau sare.

Nu poți congela ouăle în toate formele

Când vine vorba despre ouă congelarea este soluția potrivită pentru păstrarea lor pe termen lung. Totuși, trebuie să știi că metoda nu se aplică dacă ouăle au fost gătite în anumite feluri.

De exemplu, cele fierte nu ar trebui puse la congelator pentru că după dezghețare nu vor avea o textură prea apetisantă. În acest caz, cea mai bună soluție este să le pui la murat.

Cum congelezi ouăle gătite

Poate ți s-a întâmplat să îți fie foarte foame și să faci o cantitate de omletă mult mai mare decât ai mânca în mod obișnuit. Evident că ți-ar părea rău să o arunci așa că nu îți rămâne decât o singură soluție: să o congelezi. Partea bună este că își va păstra atât aroma, cât și textura după dezghețare.

Înainte de a pune omleta la congelator trebuie să o lași să se răcească pentru a nu influența temperatura alimentelor din jur.

Cum se folosesc ouăle congelate

Cea mai sigură metodă de decongelare a ouălor presupune lăsarea lor în frigider peste noapte. Acest proces de dezghețare treptată asigură o creștere constantă a temperaturii, ocolind complet zona de pericol și potențialele boli alimentare asociate cu aceasta.

Când te grăbești, poți accelera procesul de dezghețare punând ouăle într-un recipient sigilat sub jet de apă rece timp de câteva minute.

Este important să eviți apa fierbinte, deoarece ar putea găti prematur ouăle. Odată ce s-au decongelat, folosește-le așa cum a-i face-o de obicei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz într-un vas ceramic, alb, cu lingură
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar alături de un bol cu sos de iaurt
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde, decorate cu fire de mărar
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
urme albe pe vase
De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele
De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
File de somon preparat la airfryer
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată porționat pe farfurie și pe platou
06:18
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei, una secționată
05:16
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie
3 septembrie, 05:58
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun
Budincă de pepene roșu pe o farfurie
3 septembrie, 05:12
Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
2 septembrie, 06:35
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză în farfurie, alături de un bol cu smântână
2 septembrie, 05:31
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome
Pâine naan cu usturoi
1 septembrie, 05:48
Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă
urme albe pe vase
1 septembrie, 05:00
De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
Cum reduci riscul la investiţiile speculative. Guda: Dacă te uiți la un ETF pe criptomonede, te ia amețeala
Cum reduci riscul la investiţiile speculative. Guda: "Dacă te uiți la un ETF pe criptomonede, te ia amețeala"
Cum reduci riscul la investiţiile speculative. Guda: "Dacă te uiți la un ETF pe criptomonede, te ia amețeala"
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
EXCLUSIV Insula Iubirii: Secrete din culisele ultimului Bonfire al concurenților, chiar de la producătoarea Emilia Vlad
EXCLUSIV Insula Iubirii: Secrete din culisele ultimului Bonfire al concurenților, chiar de la producătoarea Emilia Vlad
EXCLUSIV Insula Iubirii: Secrete din culisele ultimului Bonfire al concurenților, chiar de la producătoarea Emilia Vlad
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Galette cu caise în formă de evantai
Galette cu caise în formă de evantai
Galette cu caise în formă de evantai
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: Să te faci bine repede!
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: „Să te faci bine repede!”
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: „Să te faci bine repede!”
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
fresh
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome

Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome

Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome

Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă

Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă

Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun

Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun

Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată

Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată

Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat

Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
închide