Cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor

Timp de gătire: 18 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Suculentă și parfumată, carnea la grătar este preferata celor mai mulți dintre noi. Doar că vremea nu ne permite decât pentru perioade scurte să o preparăm în acest mod sau nu avem mereu dispoziția necesară să folosim grill-ul electric în casă. Pentru astfel de situații, îți propunem să încerci și varianta la cuptor. Iată cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Publicat: 10 iulie 2022, 18:01 / Actualizat: 17 august 2022, 13:33

Galerie foto

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei / Shutterstock

Pentru a te bucura de cea mai bună friptură de vită la cuptor ai nevoie de o tigaie de fontă, un termometru pentru carne și câteva sfaturi simple. Descoperă mai jos câteva trucuri simple care te vor ajuta să obții un preparat suculent, cu aromă intensă.

Sfaturi pentru a obține cea mai bună friptură de vită la cuptor

Primul pas este să pui bucata de carne în tigaia încinsă. Această metodă se potrivește pentru orice fel de parte a cărnii, însă este recomandat să folosești bucăți mai mari. Dacă totuși ai porțiuni tăiate mai subțire este suficient să le gătești mai puțin pentru a obține friptura perfectă. Vei obține un preparat suculent, cu o culoare perfectă, crocant la exterior.

Cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită

Dacă vrei să știi cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită în funcție de zona anatomică de proveniență, iată care sunt acestea:

  • Antricot, cu os sau fără – bucată de carne mai grasă, provenită din zona coastelor, potrivită pentru a pregăti o tocăniță, gătită lent, eventual la slow cooker sau cuptor;
  • Vrăbioara provine de pe spatele vitei, de lângă pulpe – carne slabă, foarte aromată, potrivită pentru a fi gătită lent, la cuptor;
  • Mușchiul este o carne de vită de calitate superioară, fragedă – se poate prepara atât la tigaie, cât și la grătar;
  • Pieptul (din partea inferioară, de sub gât și este o carne împănată cu grăsime, cu o textură mai rigidă) – trebuie gătită lent și este potrivit pentru ciorbe, supe sau tocănițe;
  • Rasolul – provine de pe picioarele vitei și este un tip de carne mai tare, care trebuie gătită lent, se folosește la ciorbe și tocănițe;
  • Coastele – tip de carne de vită cu aromă aparte, foarte potrivite pentru friptură la cuptor.
Citește și

Temperatura cărnii

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate-o din frigider cu 20-30 de minute înainte de a pune în tigaie. Între timp preîncălzește cuptorul la 220°C.

Condimentarea

Când carnea ajunge la temperatura camerei, presară pe ambele părți sare și piper. După ce ai pus-o în tigaie adaugă rozmarin proaspăt, usturoi și arpagic. Acestea nu vor aromatiza doar carnea, ci și uleiul, devenind un sos delicios. Descoperă și pașii care trebuie urmați pentru cum să marinezi carnea de porc pentru a obține o friptură cu gust irezistibil.

Rumenirea în tigaie

Înainte de a pune carnea, încinge tigaia foarte bine. Apoi adaugă 2 lingurițe de ulei. Pune carnea și las-o câte 3 minute pe fiecare parte. În felul acesta vei obține o crustă închisă la culoare, caramelizată.

Coacerea în cuptor

Pune carnea în cuptor și las-o între 3 și 10 minute dacă vrei o friptură în sânge. Dacă o vrei o friptură medium rare mai las-o încă 3-6 minute. Carnea ar trebui să aibă în centru în jur de 60°C.

Odihna

Chiar dacă vrei să mănânci cât mai repede friptura trebuie să ai răbdare. Este foarte important să lași carnea să se odihnească după ce ai scos-o din cuptor dacă vrei să rămână suculentă. Scoate-o din vasul în care s-a gătit pe un tocător și las-o cel puțin jumătate din timpul în care a fost la cuptor.

Porționarea fripturii

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute atunci când se gătește fruptura de vită la cuptor este tăierea greșită. După ce s-a răcit, folosind un cuțit bine ascuțit trebuie să o tai perpendicular sau invers față de direcția fibrelor musculare. Atlfel, vei avea în farfurie o carne cu o textură gumoasă, de care nu te vei bucura.

Cea mai bună friptură de vită la cuptor

Dacă ți-am stârnit interesul și te simți pregătita să încingi cuptorul, îți oferim o rețetă de friptură de vită la cuptor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi o rețetă delicioasă.

Friptură de vită – Ingrediente

  • 400 g carne de vită
  • Sare
  • Piper
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi (cu tot cu foi)
  • 1 ramură de rozmarin proaspăt.

Friptură de vită – Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tigaie pe foc mediu. Se asezoneză carnea de vită cu sare și piper pe ambele părți. Se adaugă uleiul în tigaie, apoi carnea, usturoiul și rozmarinul și se lasă până capătă culoarea maro închis.

În cazul în care bucăta de carne are o grosime mai mare de 2 centimetri, se lasă câte 3 minute pe fiecare parte, dacă este mai subțire, este suficient câte 1 minut pe fiecare parte.

Apoi, se pune tigaia la cuptor și se coace 3-6 minute. Se transferă friptura pe un tocător și se lasă 5 minute înainte de a se felia.

Dacă îți place să te bucuri de friptura preferată alături de un sos, îți oferim și 7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta.

Poftă bună!

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat