Cum să faci economie depozitând alimentele în mod corect

Fără coacere

Românii aruncă anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente, potrivit Ministerului Agriculturii. Acest lucru înseamnă că fiecare român aruncă în jur de 70 de kilograme de mâncare. Sunt bani risipiți cu care s-ar fi putut face alte lucruri. Iată cum să faci economie depozitând alimentele în mod corect. Sfaturi utile pentru orice gospodină.

Cristina Catană
Publicat: 7 noiembrie 2023, 09:00
Depozitarea corectă poate crește durata de viață a alimentelor și cu câteva săptămâni / Shuterstock

Poate mergi la magazin înfometată și cumperi mâncare multă, poate ții cont mai multe de pofte decât de un meniu săptămânal sau poate, pur și simplu, supraevaluezi nevoile tale și ale familiei tale și cumperi prea multe alimente.

Cum faci să le crești durata de viață celor pe care nu apuci să le consumi în timp util află din articolul de mai jos.

Citește și

Cum să faci economie depozitând alimentele

Unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a prelungi durata de viață a alimentelor este să le depozitezi corect. Unele dintre ele trebuie scoase din ambalajele în care sunt vândute pentru că acestea rețin condensul, dar și un gaz numit etilen care grăbește coacerea.

Unele fructe degajă mai mult gaz decât altele. Bananele sunt unele dintre cele mai bogate în etilen și de aceea este bine să să le ții separat și să le acoperi cozile cu folie de aluminiu. Ceapa este și ea în aceeași situație motiv pentru care trebuie să o depozitezi singură.

Cartofii ar trebui să stea în pungi de hârtie care va absorbi toată umiditatea. Camera în care stau trebuie să fie întunecată, foarte bine aerisită și rece.

În ceea ce privește legumele verzi trebuie să știi că ele au nevoie de aer. Nu trebuie în niciun caz să stea înghesuite, ci mai degrabă într-o zonă în care aerul să circule.

Le puți înfășura ușor într-un prosop de hârtie și apoi să le depozitezi în cutia special destinată legumelor din frigider. Ai grijă să schimbi prosopul ori de câte ori observi că este ud.

Singurele alimente pe care le poți lăsa în ambalajul lor original sunt cele care vin în pungi cu găuri. Unele ar trebui puse la rece, însă roșiile, de exemplu, pot sta foarte bine la temperatura camerei. Altele au nevoie să stea în apă.

Morcovii, țelina, ridichile și citricele le poți ține într-un castron cu apă rece. Broccoli are și el nevoie de apă, însă nu trebuie scufundat cu totul. Este suficient să îi pui doar capătul fără floare și va rezista mult mai mult.

Fructele de pădure sunt un caz aparte. Ele nu trebuie să atingă apa sub nicio formă înainte de a fi consumate. Umiditatea va ajuta la creșterea sporilor de mucegai mai repede decât te-ai imagina. Este suficient să le ții la rece și vor avea o viață destul de lungă.

Cum depozitezi carnea de pasăre

Carnea de pui nu trebuie ținută în ambalaj de plastic în frigider. Cel mai bine este să stea în prosop de hârtie pentru a putea respira. În cazul în care desfaci punga în care a fost vidat și carnea stă în contact cu propriile sucuri se va strica mult mai repede.

Dacă rămâne carne pe care vrei să o gătești a doua sau a treia zi, presar-o bine cu sare, las-o să stea 10 minute și apoi clătește-o cu apă. Apoi preseaz-o ușor cu hârtie și înfășoar-o într-un prosop de hârtie înainte de a pune la frigider.

Depozitarea pâinii și a produselor de patiserie

Pâinea va sta cel mai bine în frigider. Las-o la temperatura camerei doar dacă urmează să o consumi în aceeași zi. Poți chiar să o congelezi dacă vrei să o păstrezi o perioadă mai îndelungată.

Făina de grâu trebuie să stea în pungă de hârtie în cămară. Cele cu conținut ridicat de proteine, cum sunt cele integrale de grâu sau tărâțele trebuie depozitate la frigider pentru că pot râncezi.

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
Cum poți păstra crema de brânză ca să reziste până la două luni
Cum poți păstra crema de brânză ca să reziste până la două luni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție